Rotterdam hunkert weer liveliketom

Nadat ik werd uitgedaagd voor de Ice Bucket Challenge, de-nomineerde ik een aantal vrienden in ruil voor een bijzondere tegenprestatie. Onder de noemer #HappyGiving belandde ik op bijzondere plekken. Dit is deel 2 van het artikel ‘Hoeveel de Ice Bucket Challenge mij opleverde‘.

Van Hollandse kost tot Casa Rosso

De vrienden die ik had uitgenodigd hadden hun uiterste best gedaan om mij zo origineel mogelijk te verrassen. Zo belandde ik nietsvermoedend voor een diner met Hollandse kost bij theatermaakster Pieternel Bollman, die mij vervolgens 2 actrices “cadeau” deed. Ik regisseerde een korte scene met ze. Ik ben benieuwd wat jij erin ziet!

Vriendin Astrid organiseerde een GeoCache-avond in de blubber en kou van het wintserse Heerjansdam. Urenlang zochten we naar een leren blaadje dat ons de weg moest wijzen naar een volgende plek. Met warme chocolademelk uit de thermosfles en meegebrachte kaas en worst hebben we in de auto hard gelachen om dit bizarre avontuur en het nooit gevonden blaadje. (Overigens deden we een paar maanden later de route opnieuw, wederom zonder leren blaadje aan een boom te vinden. Maar na enig speurwerk ontdekten we wel de rest van de GeoCache-speurtocht. Aanrader!)

Ook kreeg ik interieuradvies, ging ik naar een boekpresentatie, had ik etentjes met dierbare vrienden die ik al tijden niet had gezien, zat ik samen met goede vriend Piet vooraan bij een concert van Wende Sneijders en nam Dirk me mee naar Casa Rosso waar ik alle 14 shows zag! Naakte mensen die sex hebben voor je neus is misschien iets dat puberende hetero’s standaard doen, maar ik heb die fase gemist. Tenminste op dit niveau dan. Dat het overduidelijk iets anders is dan een avondje Wasteland of LaDemence mag voor zich spreken.

Vriendin Bianca gaf me een prachtige doos met foto’s van onze mooiste herinneringen, waarna we nieuwe herinneringen gingen maken bij een concert van Stevie Ann en hingen we een slot als getuige van onze vriendschap aan de brug van Katendrecht.

 

Natuurlijk kon ik deze avonden niet allemaal van die € 50,- doen, maar vaak kreeg ik de avond cadeau in ruil voor een volledige donatie aan het goede doel.

Welk goede doel?

Ik had mijn vrienden gevraagd om telkens het goede doel te kiezen dat de donatie zou ontvangen. Dat leidde tot mooie gesprekken over het wel en wee van gezinnen die het financieel zwaar hebben (Linda Foundation), zieke kinderen die een droomvakantie krijgen (Villa Pardoes), vrouwen en kinderen in India helpen bij het opbouwen van een zelfstandig bestaan (stichting PASpoort) en een stichting die verloren huisdieren helpt terugvinden (Amivedi). Het grootste goede doel van al deze avonden bleek uiteindelijk ikzelf te zijn. De vrienden die de uitnodiging hadden aangenomen, verrasten me keer op keer en ik was enorm dankbaar voor de moeite die ze hadden genomen en ik leerde ze bovendien vaak van een heel andere kant kennen.

Kies ook een goed doel!

In totaal heb ik in een half jaar een groot deel van mijn totale budget van € 1000,- uitgegeven aan verschillende goede doelen. Geld dat ik anders alleen had uitgegeven aan uitjes met vrienden. En sindsdien besluit ik steeds vaker om geld dat ik bespaar, te geven aan doelen die dat geld hard kunnen gebruiken. Daar hoeft geen Ice Bucket Challenge of kerstgedachte meer aan te pas te komen: #happygiving is een tweede natuur geworden.

Aan welk geld mag ik nog meer doneren? En wie zou jij uitnodigen voor #HappyGiving?