hamburgertest Rotterdam Westerpaviljoen

Zo op de menukaart belooft ‘de originele WP burger’ heel wat. Met hooggespannen verwachting zat ik dan ook te wachten. Voor de zekerheid vroeg ik ook om een salade in plaats van friet, maar achteraf bleek dat die niet bij de forse prijs was inbegrepen. De originele WP burger wordt namelijk sowieso geserveerd met nacho’s.

Het vlees van de WP burger is gemaakt van een bijzonder deel van het rund: de vanglap. Voor wie niet weet wat dat is, check deze link. Bavette, zoals het vlees wat exclusiever heet, is van zichzelf smaakvol en heeft weinig bewerking nodig. Bovendien heeft het rund de laatste 100 dagen alleen maar graan gegeten. Geen idee waarvoor dat goed is, maar dat laat ik me graag eens uitleggen. Bij Westerpaviljoen gaan ze in elk geval nog een stukje verder om er een “originele” burger van te maken. Ganzenlever, zwarte truffel en een gebakken ei worden eraan toegevoegd.

Nog net geen smaakorgie

Goed, de hamburger is het echt; hoe is ‘ie? De presentatie van zo’n fraai klinkende burger valt toch een beetje tegen met die nachos en de scheut mayo. De brioche van Vlaamsch Broodhuys lijkt qua afmeting prima voor deze burger.

Als ik het broodje bovenop de burger wil leggen, valt me op dat er een flinke klodder mayo aan de binnenkant is gesmeerd. En dat is gelijk ook het grootste minpunt aan de burger van Westerpaviljoen: de overdaad aan mayo haalt alle subtiliteit weg. Gelukkig is er verder weinig aan toppings toegevoegd, anders was het een smaakorgie geworden.

Het vlees is heerlijk en inderdaad smaakvol. Rondom keurig gebakken, maar van binnen nauwelijks gegaard. Nou ben ik zeker niet vies van een ‘rare’ burger, maar als het vlees niet warm is, dan wordt het toch wat jammerlijk.

Foie gras en zwarte truffel

De ganzenlever komt qua smaak door de mayo niet tot z’n recht. In Parijs at ik ooit (sowieso van een heel andere orde) bij MonsieurBleu een foie gras burger en die was goddelijk. Maar een verfijnde smaak als deze komt niet tot z’n recht in deze combi.

De zwarte truffel daarentegen wel: hij geeft toch nog wat pit aan deze verder zeer gemiddelde burger. Zelfs met topingrediënten ben je dus niet gegarandeerd van een hamburgerhoogtepunt.

Hamburger om indruk te maken?

Kortom: Als je wat geld over de balk wilt smijten, indruk wilt maken op je schoonouders of gewoon een hekel hebt aan ganzen, dan is dit jouw burger. Maar ben je een echte hamburgerliefhebber, dan kun je voor minder geld iets beters krijgen.

Westerpaviljoen, maandag 5 februari – € 19,50