Een stedentrip is één van m’n favoriete manieren om op vakantie te gaan. In slechts een paar dagen tijd, ben je er even helemaal uit. En als je het slim aanpakt, kun je het nuttige met het aangename verenigen. In dit geval doel ik niet op het combineren van werk en vrije tijd, maar eerder: hoe ontvlucht je de zomerse hitte in een wereldstad, terwijl je toch unieke pareltjes ontdekt? Een museum is altijd een goede plek om inspiratie op te doen en de stadse drukte te ontvluchten. Mijn favoriete tijdstip om een museum te bezoeken op een snikhete zomerdag, is ergens tussen 12 en 3 uur ’s middags. Ten eerste omdat ik op het heetst van de dag de zon wil vermijden en ten tweede is de frisse airco meer dan welkom op zo’n moment.

In New York had ik onlangs de mazzel dat ik de Rain Room kon zien in MoMA. Nu is het Museum of Modern Art altijd al een geliefde plek, maar deze expositie had zowaar nog een extra rij met een extra wachttijd van ongeveer anderhalf uur. Tegen het einde van de dag echter krijgen bezoekers te horen dat ze nog wel in de rij kunnen gaan staan, maar dat er een flinke kans is, dat ze niet meer naar binnen mogen. Als je alleen of met z’n tweeën bent, moet je je niet laten weerhouden door een dergelijke mededeling! Door het grote aantal afhakers bleek de wachttijd uiteindelijk “slechts” 45 minuten te zijn. Bovendien was ik de laatste bezoeker van die dag. Ik zag hoe een fantastische regenbui voor mij uitweek terwijl ik als laatste naar de uitgang liep! Daar wachtte de verzengende hitte van New York City weer op me. Maar na zoveel regen was de zon meer dan welkom.

5 tips voor museumbezoek

Wil je unieke momenten meemaken en zoveel mogelijk genieten van een museumbezoek, dan heb je wellicht iets aan de volgende tips.

1. Bekijk de agenda

Elk museum heeft z’n uitblinkers en z’n missers. Ga niet naar een museum omdat het zo goed staat aangeschreven, maar check even de agenda. Soms moet je dan een fantastisch museum even laten schieten, maar het is onzin om je tijd te verdoen met exposities die je koud laten. Bovendien loont het de moeite om te kijken naar prijsinformatie: veel musea heb daluren of een vaste dag waarop de entree gratis is; dat scheelt vaak tientallen euro’s!

MALBA Buenos Aires

2. Kies het juiste tijdstip

Georganiseerde tours gaan meestal aan het begin van de ochtend of net na de lunch, om logistieke redenen. Wil je die drukte vermijden, dan kun je beter aan het einde van de ochtend of middag gaan. Wil je juist stiekem aanhaken bij een rondleiding, dan moet je juist aanhaken op de spitsuren.

Moma Rain Room

3. Tourcrashen: stiekeme rondleidingen

Stiekem aanhaken bij een betaalde tour geeft je museumbezoek een extra dimensie. Als er geen stickers of andere opzichtig herkenningsmateriaal wordt gebruikt, kun je makkelijk meelopen met een groep. Zoek voor je eigen bestwil een groep uit van mensen met wie je ook weleens koffie zou willen drinken. Je valt dan minder op en de kans is groter dat je een rondleiding krijgt die is afgestemd op bezoekers als jij: in jouw tempo en taal.

New York Metropolitan Museum

4. De beste foto’s

Tegenwoordig mag je in vrijwel elk museum foto’s maken (zonder flitser). Vergeet dan niet te kijken naar het gebouw zelf, en de mensen die kunstwerken bekijken. Vaak zijn die interessanter om te fotograferen dan de kunstwerken zelf. Daarvan kun je namelijk altijd ansichtkaarten kopen in de museumshop. Wil je toch een foto maken van een schilderij of installatie, trek daar een paar minuten voor uit. Wacht totdat bezoekers weg zijn en schiet meerdere foto’s die je thuis op een groot scherm kunt beoordelen op kwaliteit.

Moma interior

5. Neem de tijd

Loop jezelf niet voorbij, maar voorkom ook dat je een art-burnout krijgt. Oftewel: trek ongeveer een dagdeel uit voor een museumbezoek. Je hebt dan de tijd om op je gemak rond te kijken (in sommige musea is dat zelfs niet genoeg), maar je voorkomt ook een soort kunst-overload. Je hersenen willen al die indrukken verwerken en na een paar uur zit de grijze massa even vol. Neem op dat soort momenten een pauze of besluit gewoon de rest te laten voor wat  het is. Uit ervaring kan ik je vertellen dat zelfs de mooiste Picasso’s je helemaal niets meer doen als je teveel hebt gezien. Om diezelfde reden bezoek ik tijdens een stedentrip nooit meer dan 1 museum per dag en vermijd ik dezelfde kunststromingen tijdens een trip.

MAM Rio de Janeiro