schwuele part dusseldorf schamlos zakk

Als je voor een verrassende citytrip uitkomt in Düsseldorf, wil je natuurlijk wel een beetje fatsoenlijk uit kunnen gaan. Is gay Düsseldorf de moeite waard of lig je vóór middernacht te ronken? That Guy From Rotterdam zocht het uit.

gay club dusseldorf

Bij Düsseldorf dacht ik altijd aan de bussen vol huisvrouwen die zich op de kerstmarkt storten, zoals oude nichten doen op nieuw vlees in een gaybar. Maar tijdens een onverwacht weekendje weg ontdekte ik dat de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen uitpuilt van kunst, fijne restaurants en luxe winkels. Ook de gayscene van Düsseldorf heeft voor ieder wat wils. Prima bestemming voor een citytrip dus.

Gemütlich gay: Düsseldorf is vriendelijk en bescheiden

Hoewel een echte gayclub ontbreekt, zijn er wel veel homokroegen in Düsseldorf. Er zijn twee gebieden waar een paar kroegen op loopafstand van elkaar liggen: Altstadt en Stadtmitte. De afstand tussen die twee wijken is trouwens ook prima te voet te doen: hooguit 15 minuten. De kroegen in het oude stadscentrum doen het meest denken aan knusse Brabantse kroegen. Ludwig’s Bier und Brot en Nähkörbchen zijn in elk geval de homo-hotspots in Altstadt. Je moet er van houden, maar met het juiste gezelschap is het al snel gezellig. Maar je kunt dan net zo goed de reguliere horeca opzoeken: Mertensgasse en Kuzerstraße zijn de populairste uitgaansstraten.

Bars met drankkaarten en maandelijkse feesten

De kroegen in Stadtmitte zijn iets gevarieerder en dat maakt het leuk om van kroeg naar kroeg te hoppen. Pik in de eerste de beste kroeg de gaymap van Düsseldorf mee, want daarin staan de meest actuele kroegen. De adressen die je op websites vindt, blijken vaak verouderd. (Of de homo-horeca roteert snel.)

Overigens is het personeel overal erg vriendelijk: ze vertellen je eerlijk waar het wel en niet druk is en wijzen je graag de weg naar de concurrentie als ze merken dat je op zoek bent naar een andere sfeer. Zo is er de onlangs geopende club Queenz, de cruisebar Musk en de suikerzoete K1 Club. In die laatste twee bars krijg je een drankkaart waarmee je bestelt en die je achteraf afrekent. Val je op jaren ‘70 snorren en mannen die er in die tijd wel appetijtelijk uitzagen, dan is de ouderenbar Come Back meer je ding. Ben je er in een weekend met een 5e zaterdag, dan kun je naar het feest Schamlos. In dat weekend kun je de kroegen links laten liggen: ganz gay Düsseldorf verzamelt zich in club Zakk. Elke eerste vrijdag van de maand wordt daar het vrouwenfeest Frauenschwoof gehouden. Verder zijn er ook nog de maandelijkse feesten Mandanzz (in Stahlwerk) en Checkers, waarvoor ze zelfs uit Keulen komen opdraven.

Mandanzz in Stahlwerk

Al met al is gay Düsseldorf best vermakelijk en gevarieerd; genoeg voor een weekendje weg. En prima als je de volgende ochtend ook nog op tijd je hotelbed uit wilt om één van de 26 musea of ruim 100 gallerieën te bezoeken.

Meer inspiratie voor een weekendje Düsseldorf?

Welke Duitse stad zou jij aanraden?