Overdreven homo’s, je zou er haast misselijk van worden. Elk jaar staan ze weer op de boten (en naaldhakken); de homo’s. In het leer, in drag, naakt of aan een ketting. Potten met korte kapsels, relnichten en polderpoten uit de provincie. Waarom kunnen ze nou nooit normaal doen?

Toen ik opgroeide in Zeeland (tip: lees ook roadtrip naar Zeeland: zon, zee en zuinig!) waren homo’s als een exotische diersoort. Ik had geen idee wat homo’s waren, behalve dan dat er grappen over werden gemaakt.

De dorpsgek Nicolientje was een travestiet die aan aids leed; zo werd gefluisterd. Maar iedereen kende Nicolientje en blazend op zijn fluitje maakte hij van elke braderie een eenpersoonspride, met juichende fans aan de kant. Piet Homo hadden we ook; dat was een verstandelijke gehandicapte met woede-aanvallen. Geen idee waarom iedereen hem Piet Homo noemde, maar zo gingen die dingen in het Zeeuwse.

Op tv zag je sporadisch wat flamboyante figuren rondlopen, met veren enzo. Jos Brink was een lieverd, Willem Nijholt wond er geen doekjes om en Gerard Joling zat voor het publiek nog in de kast.

-> Lees ook: ‘Zonder hetero’s geen Amsterdam Pride; godzijdank!

-> Of herken de homo’s: 20 typen homo’s die je in elke gay bar tegenkomt

-> Of iets serieuzer: Vakantie-PrEP: zorgeloos op vakantie

‘Ik herkende me niet in de gays die mijn voorwerk deden…’

En toen was er ineens de It, Catherine Keil die ranzige dingen onderzocht en Menno Buch die homo’s sex liet hebben op een rondvaartboot. Robert ten Brink bracht de Travestieshow al lang voordat Ru Paul er een format van maakte. Hoe meer openheid er leek te komen, hoe exotischer de homo’s werden geportretteerd.

Mijn eigen kast stond al op een kier, maar de scharnieren leken steeds stroever te worden, omdat ik me niet herkende in de gays die mijn voorwerk deden. Toen ik eenmaal uit de kast was, ging ik me steeds nichteriger gedragen; de extravagante homo’s waren mijn ongewilde rolmodellen en ik wist niet beter.

‘Normale’ rolmodellen

Pas sinds een jaar of twee weet ik waarom ik die fase moest doormaken. Het gebrek aan “normale” rolmodellen is er daar één van.

Twee jaar geleden zag ik een videoclip van Steve Grand en ik voelde me ontzettend ongemakkelijk. Hoewel ik het zo fijn vond om eindelijk eens twee jongens verliefd te zien in een muziekvideo, moest ik er ook enorm aan wennen. Ik besefte me dat het zien van deze beelden hetzelfde moest zijn als voor die 35% van de Nederlanders die zoenende homo’s aanstootgevend vindt. We zijn het gewoon niet gewend.

Onlangs schreef ik een blogpost over de serie Sense8, de ongecensureerd hete Netflix-serie. Het viel me op dat er veel lesbische en gay sex in zat. Overigens hoorde ik ook reacties van hetero’s die het allemaal iets teveel vonden: mannen die elkaars hand vasthouden, elkaar versieren, een troostend gebaar in tijden van verdriet.

Als het een heterostel was geweest, met heterosex en heteroverdriet, dan was het niemand opgevallen. Maar nu ineens is het ‘een ding’ en vragen mensen of het nou allemaal zo nodig moet. Gek, want zelfs voor mij is het wennen om ernaar te kijken op tv; mijn hersenen reageren primair: zo hoort het niet.

Maar dit zijn wel de ”normale” homo’s waar we het over hebben als we vinden dat de extravagante figuren ons niet bevallen. De homo’s die verliefd zijn, sex hebben, ruzie maken en liefdesverdriet hebben.

Canalparade-2014-Paul-Poelstra-StrikeaPridePose-

pic: Paul Poelstra

Rotterdam Pride & Amsterdam Gay Pride

Voor iedereen die dat echter nog steeds te veel vindt en graag nog “normalere” homo’s wil zien, zou ik zeggen: zet je tv uit en ga eens naar de Amsterdam Gay Pride. Met die overdreven homo’s en lesbo’s inderdaad. Want laten we wel zijn: zonder die exotische homo’s zou niemand komen kijken. Een optocht met huis-tuin-en-keuken-homo’s is namelijk helemaal niet interessant.

Tijdens Gay Pride leef je je uit, zoals met Zomercarnaval Surinamers ook met veren rondlopen en Antillianen glitterend voorbij dansen. Dan vraag je toch ook niet waarom er geen ‘gewone’ suri’s of Antillianen rondlopen?

(Overigens: tijdens het zomercarnaval is er ook een lgbt-wagen. En ben je al eens naar de Rotterdam Pride geweest?)

rotterdam pride carnaval

Op naar de Canal Pride dus. Als je tussen de bonte uitwassen van de gevarieerde lgbt (of: lhbt) gemeenschap kijkt, zie je ze volop lopen: de “gewone” homo’s en potten. Hand in hand aan de kant, elkaar zoenend van geluk. Hier kunnen ze eindelijk een dag lang zichzelf zijn zonder dat ze worden versleten voor dorpsgek of exoot. Heel gewone mensen dus. Veel plezier!

Wat vind jij van Gay Pride?

Main pic by Bob Lefevere under Flickr-license