Rio de Janeiro aircoDaar loop ik dan, in Rio de Janeiro. Ik ben nog geen uur in de stad en ik geniet al van de stralende zon en de drukte van de mensenmassa om me heen die het Braziliaans-Portugees als een zacht zoemen door de lucht laten gonzen. De strakblauwe lucht en de temperatuur van 30 graden maken het een plaatje uit mijn dromen. Totdat er ineens uit het niets druppels op me vallen. Geen idee waar die vandaan komen, want er is nergens een glazenwasser te bekennen. En ook geen plantjes-begietende buurvrouw die ergens op een balkon boven me hangt. Spat mijn droom nu al uiteen?

Als je dromen hebt, dan komt er een dag dat ze uitkomen. Toch moet je af en toe een realitycheck doen op je dromen om te voorkomen dat een klein druppeltje de pret van een mooie zomerdag kan drukken. Vroeger plande ik al mijn agenda weken van tevoren vol. Verjaardagen, baby-showers, etentjes met vrienden, theater en zelfs ‘spontane ‘ lunches of koffies met vrienden gingen allemaal in een keurige agenda. Ik zat ramvol met afspraken en het was een teken van mijn sociale succes. Toch had ik vaak op de dag zelf helemaal geen zin in die ene verjaardag of om iets te gaan drinken op een terras. Soms omdat ik te moe was, soms omdat het gewoon slecht weer was. Afzeggen vond ik not done, maar ik kende ook genoeg vrienden die hun agenda volplanden en dan op het laatste moment verstek lieten gaan met een slappe smoes. Not my style.

Tip 1: Gooi je agenda weg!

Toen ik voor het eerst ging backpacken had ik een keurige planning gemaakt van alles wat ik wilde zien. Per dag stond daarin omschreven welke stad, tour en transport voor mooie kiekjes moesten zorgen. Onderweg hoorden we (ik was met mijn beste vriendin op reis) telkens weer goede tips van dingen die we echt niet mochten missen. Of dingen die we best konden overslaan. Uiteindelijk ging de hele planning overboord. En ineens ontdekte ik de vrijheid van een agendaloos leven. Gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt, dan heb je nooit spijt van de dingen die je niet doet! Na die vakantie heb ik mijn agenda weggegooid en sindsdien plan ik niet verder dan een week vooruit. Dat is nu al ruim 10 jaar geleden en ik heb sindsdien al heel wat meer spontane leuke dingen beleefd dan in de volgeplande tijd daarvoor.

Tip 2: Droom onvoorwaardelijk!

Dromen zijn er om te ontsnappen aan de realiteit. Ze kunnen een inspiratie vormen voor je doelen, maar laat je in je dromen nooit beperken door praktische zaken zoals geld of tijd. Bedenk wat je zou doen als dat er allemaal niet toe doet en maak het zo mooi en fantastisch als je wilt.

Tip 3: Droom niet te lang!

Je kunt uren, dagen en zelfs weken blijven dromen. Er zijn zoveel fantastische dingen die je kunt bedenken. Maar als je alleen maar blijft dromen, gebeurt er niets. Tijd voor actie dus! Allereerst is het belangrijk om je dromen op te schrijven of te vertrouwen op je geheugen. Dat laatste is overigens alleen aan te raden als je maar 1 droom hebt. Als je overgaat tot actie, moet je bedenken dat elke actie die je onderneemt, je dichterbij de realisatie van je droom moet brengen, of dat nu om het creëren van tijd, geld of andere zaken gaat. Sta je op het punt om een nieuwe keuken aan te schaffen, of een nieuw overhemd, vraag je dan af of je daarmee sneller je doel gaat bereiken. Zo niet: niet doen! Zo wel: stop met twijfelen en geniet van alles wat je doet!

Tip 4: Blijf realistisch

Als je droom eenmaal uitkomt, dan is de kans groot dat zaken net iets anders lopen dan je had gedacht. Houd daarom rekening met het seizoen waarin je bijvoorbeeld gaat reizen. Of hoeveel extra kosten er komen kijken bij de aanschaf van een leuk Volkswagen-busje waarmee je op pad gaat. Bedenk dat het bijna overal ter wereld weleens slecht weer is, of dat je in Lonely Planets of Rough Guids niet het geluid en de stank kunt ervaren, die je in hartje Delhi wel naar de keel kunnen grijpen. Ook op reis is niet elke dag fantastisch. Dat zou heel saai worden zelfs. Geniet van die onverwachte momenten, die er nu eenmaal bij horen.

En zo sta ik dus ook in Rio, de druppels vallen op mijn hoofd (dat vind ik altijd de ergste druppels) en ook mijn shirt krijgt inmiddels een nat vlekkenpatroon. Ik kijk nog een keer goed omhoog en zie de tientallen airco’s hard bezig om de kamers in het gebouw koel te houden. Tja, dat heb je in landen waar het kwik regelmatig boven de 30 stijgt. Ik glimlach en stap opzij, waar een warme zonnestraal mij de druppels direct weer doet vergeten. Hoe fijn!