toronto gay destination 2015

De jaarlijkse lijstjes met topbestemmingen voor het komend jaar vliegen weer in m’n inbox. Ik word gelukkig van die lijstjes, want ze helpen me om vakanties te plannen voor komend jaar. Qua gay-bestemmingen heeft Lonely Planet weer een top 10 samengesteld. Opvallend is dat Nederland in dat hele rijtje ontbreekt.

gay torremolinos

Lonely Planet is niet mijn meest favoriete reisgids, maar hun website met lijstjes van bestemmingen vind ik altijd erg interessant. Als zij namelijk iets plaatsen, betekent dat meestal dat het mainstream genoeg is om met een gerust hart heen te gaan. Met uitzondering van een lokale ebola-uitbraak natuurlijk. Qua gay-travel is het altijd een geruststellende gedachte dat een land over enige vorm van beschaving beschikt als het homosexualiteit accepteert. En niet geheel toevallig hebben die landen ook een fijne comfort-standaard. De top 10 gay bestemmingen voor 2015 bevat dan ook weinig grote verrassingen. Alhoewel: nummer 2 had ik zelf niet echt zien aankomen. En sowieso scoort Europa (nog steeds) erg goed!

Top 10 Gay Bestemmingen 2015

gay bestemming montevideo uruguay

Montevideo – Uruguay

10. Montevideo, Uruguay

Hier ben ik vorig jaar geweest en dat is inderdaad een top-bestemming! Ook letterlijk trouwens, want de Zuid-Amerikaanse mannen zijn doorgaans meer top dan bottom en in Uruguay is het homohuwelijk legaal en zijn gay-sauna’s ook makkelijk te vinden. Uitbundig gay-gedrag wordt echter wel als provocerend ervaren: doe maar gewoon dan doe je hier al gek genoeg.

9. Reykjavik – IJsland

Nooit geweest, want ik houd niet zo van lange donkere winters. Maar die natuurlijke stoombaden lijken me heerlijk! Misschien iets voor in de zomer?

8. New York – USA

Vorig jaar voor het laatst geweest en ik zou zo weer gaan. New York blijft een heerlijke stad, hoewel dat weinig met de gay-scene te maken heeft. Die is net zo oppervlakkig als in de rest van de wereld.

gay travel new york central park

7. Skiathos & Mykonos, Griekenland

Griekenland staat nog steeds op m’ verlanglijstje, maar ik weet niet of het verstandig is om daarheen te gaan nu ik net verkering heb ;).

6. Berlijn, Duitsland

Ook wel bare-lin genoemd, vanwege de enorm actieve barebackscene. Heerlijke stad verder en volop sjans als je je Fred Perry-polo aantrekt. Ik ben er 2x keer geweest en dat is zeker voor herhaling vatbaar.

5. Sitges, Spanje

Sitges is voor Barcelona wat Zandvoort is voor Amsterdam: ordinair en plat en veel te veel fout volk. Geen idee waarom Lonely Planet dit heeft uitgekozen, want als je geile Spaanse gays wilt zien, kun je beter hier naar toe. Maar goed, blijkbaar zijn de verlepte gaybars weer van een nieuwe lik verf voorzien of heeft het toerismebureau z’n werk goed gedaan. Of misschien ben ik er zelf gewoon al te lang niet meer geweest.

4. Palm Springs, USA

Niet al te ver van LA en blijkbaar helemaal de moeite waard: Palm Springs. Hoog tijd om je eigen American Gay Dream tot leven te laten komen. I’m in!

3. Toronto, Canada

Dit is één van mijn meest favoriete steden ter wereld: Toronto is fantastisch. De mensen zijn er aardig en relaxt en de jaarlijkse Gay Pride is de grootste van Noord Amerika. Om je een idee te geven van hoe de stad eruit ziet: veel New York-movies worden hier gefilmd omdat het op New York lijkt, maar stukken voordeliger is om te filmen! Toronto heeft alle gemakken van de grote stad, veel kunst, cultuur en architectuur en bovendien ook nog een heel strand-eiland.

gay destination Toronto Canada

2. Nieuw Zeeland

Tja, hoe ze hier op zijn gekomen, geen idee. Maar misschien zijn homo’s dol op Lord of the Rings. In elk geval lijkt het me een fantastische bestemming. En wie weet kom je er Davey Dawson in het echt tegen.

1. Kopenhagen, Denemarken

Geliefd vanwege z’n architectuur, design en relaxte atmosfeer. En natuurlijk die knappe Deense mannen. Maar stiekem zijn we gewoon nog steeds niet over onze LEGO-fetisj heen. Op naar Denemarken in 2015!

Opvallend genoeg dus geen Nederland in de top 10 gaybestemmingen van 2015. Ook Wenen heeft z’n Conchita-Eurovisie winst nog niet weten te verzilveren. Maar toch staat Europa er met 5 bestemmingen niet slecht voor komend jaar. Wil je liever naar een echt spannende bestemming, lees dan: het geilste land ter wereld.

Waar ga jij heen in 2015?