Het vinden van een gayfriendly zonbestemming begint vaak bij de ‘usual suspects’, zoals Gran Canaria, Griekenland, Tel Aviv of een gay cruise. San Francisco is ook fijn, of Porto. Maar de garantie van lekker weer telt soms net iets zwaarder dan het uitgaansleven of de culturele uitstapjes. En zo staat ineens Mexico ook in onze top 5 voor komend najaar. Wat denk jij?

Alex en ik houden er nogal verschillende ideeën op na als het gaat over vakanties. Dat begint al bij de definitie ervan: bij mij is 3 weken het minimum en bij hem 2 weken het maximum. Maar gelukkig vind ik 2 x 2 weken ook goed :).

Hoewel ik me best druk kan maken om homorechten in landen, vind ik het te ver gaan om daarom maar niet te gaan. Aanpassen aan lokale gebruiken is een kleine moeite, als er tenminste iets goeds tegenover staat. Zo ga ik zonder problemen en emotionele bezwaren duiken in Egypte, want: zon, zee, goedkoop, dichtbij en een beetje hypocrisie zijn voor mij een gouden combi.

Homorechten op vakantie?

Ook vond ik het wel iets spannends hebben om op zoek te gaan naar een homovriendelijk paradijs in het streng islamitische Maleisië. En laten we niet vergeten dat de kasten nog potdicht zitten in dat andere paradijs: Curaçao.

Alex gaat echter liever naar gebieden waar homo’s in elk geval niet in de bak belanden voor openbare schennispleging. Ik vermoed dat dat vooral is ingegeven door de angst dat ik per ongeluk z’n hand vasthoud of dat ik hem ineens een zoen geef, zonder dat ik erg in heb.

Waar ik de beroerdste niet ben om in een hostel te slapen en per bus te reizen, gaat Alex toch iets liever voor een fraai hotel en een huurauto. Al was het maar omdat zijn trolley iets minder makkelijk over een zandweg rolt en ik me niet druk maak om een zweetrug van het dragen van m’n uiterst fijne rugzak. (Lees ook: Gay-dilemma: wie draagt bij jullie eigenlijk de koffers?)

Riviera Nayarit in Mexico

Maar goed, op zoek naar ’the best of both worlds’ zijn we nu aan het kijken naar een aantal bestemmingen. Daar zit Costa Rica bij, de Filipijnen en sinds deze week ook Mexico, en dan met name het gebied rondom Puerto Vallarta: Riviera Nayarit. Waarom?

Sinds Elizabeth Taylor er zo’n 50 jaar geleden neerstreek met haar knipperlicht-man Richard Burton, wordt de plek net zo aanbeden als de Hollywood-iconen. Maar dat komt misschien ook wel doordat de zon er 322 dagen per jaar schijnt.

Gay hotspot in Mexico: Puerto Vallarta

Het voormalige woonhuis van Burton en Taylor, in het hart van Puerto Vallarta, is tegenwoordig een luxe hotel: Casa Kimberly. Denk aan wuivende palmbomen en protserige kroonluchters en je hebt een idee van wat je te wachten staat.

En dat is niet het enige luxe hotel. Je waant je er zelf een filmster in de nabijgelegen luxe hotelketens als Four Seasons Resort Punta Mita en W Punta de Mita. Ook in de middenklasse zitten er schijnbaar prima boutique hotels. Sinds wij zelf een paar adults-only hotels hebben geprobeerd, zullen wij eerder uitwijken naar The Royal Suites by Palladium.

Gay uitgaan in Puerto Vallarta

Het gay uitgaansleven aan de Riviera Nayarit speelt zich vooral af in de zogenaamde ‘Zona Romantica’ van Puerto Vallarta. De meest populaire gay bars zijn Anonimo, The Palm Cabaret and Bar en Los Amigos. De combinatie van Mexicaanse stranden en volop zon, zorgt in elk geval voor een uitbundige sfeer en op de jaarlijkse gay kalender staan genoeg activiteiten om je nooit te vervelen.

Wat is de beste tijd om naar Puerto Vallarta te gaan?

Zoals gezegd, schijnt de zon in Puerto Vallarta gemiddeld 322 dagen per jaar. De beste tijd qua temperatuur  (want niet te heet) is tussen april en juni, en dan vindt ook de Puerto Vallarta Pride plaats.

Als je je afvraagt waar beren hun winterslaap houden, dan kun je beter tussen januari en maart naar Mexico gaan. Dan is het namelijk Mexican Bear Week (In 2018 van 27 januari t/m 4 februari). Los daarvan is dit ook de beste tijd om walvissen te spotten. En nee, dat is geen flauwe woordspeling om een potten-event aan te kondigen.

pic: Gay Guide Vallarta

‘Waarom zou jij naar Puerto Vallarta gaan?’…

…;deze vraag houdt me nu het meeste bezig. Naar mijn idee is Puerto Vallarta gewoon een toeristisch drama waar hordes Amerikanen dingen uitspoken, waarvoor de in eigen land een muur bouwen. Maar misschien heb ik het helemaal mis en is het er fantastisch. In elk geval schijn je er prima te kunnen duiken, en zwemmen er dolfijnen en reuzenschildpadden.

Maar ik ben benieuwd: heb jij tips, zou je het juist aan- of afraden? Laat een reactie achter onder deze post. Als we besluiten naar Puerto Vallarta te gaan, zal ik je naam in het zand schrijven en de foto daarvan op m’n Facebook-page zetten.