Wijd open gesperde ogen en een half geopende mond van ongeloof; zo zou ik 95% van de reacties kunnen omschrijven als ik vertel over de gay-friendly diensten en producten die er zijn om het leven van gay travelers aangenamer te maken. Pas als ik ze vertel hoe subtiel de verschillen zijn die je nét dat gevoel van gastvrijheid geven, begrijpen ze dat het fijn is om die keuze te hebben.

Zo heb ik bijvoorbeeld al vaker geschreven over MisterBnB, de gayfriendly variant op AirBnB, gewoon omdat ik niet met m’n host het gesprek wil voeren over twee mannen die in hetzelfde bed willen liggen en of dat wel ok is.

-> Voor wie die prangende vraag toch niet kan onderdrukken, lees het antwoord hier: ‘sex met je MisterBnB-host

Zo is het bijvoorbeeld ook niet vanzelfsprekend dat je uberhaupt een tweepersoons bed krijgt tijdens bijvoorbeeld een duikvakantie in Egypte. Maar ook taxi-chauffeurs staan niet echt bekend om hun homovriendelijkheid. 

Homovriendelijke taxi’s

Iedere homo die z’n taxiritten de volgende dag nog kon herinneren, heeft weleens meegemaakt dat de taxi-chauffeur bedenkelijk in de achteruitkijkspiegel keek als de meegebrachte date werd afgelebberd.

Nou zul je die blikken ongetwijfeld ook krijgen als heterostel, houd ik mezelf dan maar voor. Het venijn zit ‘m vaak op de momenten dat je het niet verwacht.

Dit stel werd onlangs nog uit de UBER-taxi geschopt wegens knuffelen op de achterbank.

Als ik alleen in een taxi zit, maak ik het regelmatig mee dat een taxichauffeur ‘homo’ als scheldwoord gebruikt; ongeacht of dat nu over z’n mede weggebruikers of voetbal-rivalen gaat.

Sommige chauffeurs bedoelen het nog goed: ‘ow, zitten er ook gewone zaken in die straat; ik dacht dat daar alleen maar gaybars zaten’ of: ‘sommige van die gasten die daarheen gaan dragen alleen maar een leren broek en een vest. Dat vind ik wel wat teveel van het goede hoor.’

De mooiste dag van je leven

Gelukkig zijn er ook bedrijven die doorhebben dat zelfs die ongetwijfeld goed bedoelde opmerkingen achterwege kunnen blijven. De Nederlandse taxiservice Tinker heeft zichzelf daarom tijdens de Amsterdam Pride nadrukkelijk geafficheerd als gay-friendly taxi. Overigens rijdt in Londen ook al de lgbt-friendly taxi van Clever rond:

Tinker let met name op de klantvriendelijkheid en service die gasten van ze mogen verwachten. En omdat ze zich primair richten op luchthavenvervoer, hoef je dus geen bijdehante opmerkingen te verwachten als je in het holst van de nacht met geliefde in je armen de taxi naar Schiphol neemt, op weg naar je honeymoon.

En voor solo-reizigers nog een kleine geruststellende gedachte: Tinker biedt zelfs de mogelijkheid om de taxi te delen met andere reizigers die ook naar het vliegveld moeten. Om de kosten voor jou laag te houden, als je dat wilt. Daarmee zijn ze eigenlijk nu al het gayfriendly alternatief voor UberPool.

Welke bedrijven zouden wat jou betreft ook meer gay friendly mogen zijn?