De wereldberoemde punt-bh en de meest iconische fles voor een mannengeur komen beiden uit het brein van Jean Paul Gaultier. Zijn verheerlijking van matrozen en andere zeebonken past perfect in de havenstad Rotterdam. Wellicht inspireerde dat de Kunsthal voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Als mode-ontwerper was Gaultier ooit een enfant terrible, maar inmiddels behoort hij tot het establishment door de duidelijke lijn in zijn werk. En dat is niet alleen de blauw-witte lijn waarmee hij zijn kleding vaak siert.

De Kunsthal heeft bovendien voor een on-Nederlandse aanpak voor de promotie van de tentoonstelling. Het élan van een commerciëlere cultuursector krijgt te maken met een fris briesje vanuit Rotterdam. Nu is de Kunsthal altijd al een commerciële instelling geweest, maar de nieuwe commercial voor de tentoonstelling laat zien dat dat niet vervelend hoeft te zijn. In 30 seconden wordt The Fashion World of Jean Paul Gaultier gepromoot als ware het een nieuw parfum van de ontwerper zelf. Het ademt een sfeer die naadloos past in de denkwereld van de Homo Reclamicus, oftewel de moderne consument. Dat hoofdsponsor Thalys veelvuldig in beeld is, maakt niets uit. ‘From the sidewalk to the catwalk’ belooft een heerlijke tentoonstelling te worden die het traditionele zwarte gat na het IFFR wat kleur kan geven.

*update februari 2013*

Inmiddels heb ik de tentoonstelling gezien en ik kan je vertellen dat ‘ie zeker de moeite waard is! In verschillende ruimtes word je ondergedompeld in de wereld van Gaultier en ontdek je waar zijn voorliefde voor corsetten vandaan komt, hoe hij zich heeft ontwikkeld en niet in de laatste plaats dat het allemaal begon met een teddybeer. Zeker zien dus, tot en met 12 mei a.s. in de Kunsthal.

 

Wil je een paar klassiekers in huis halen, zoals de fameuze geuren of een fantastisch fotoboek, dan kun je natuurlijk ook gewoon terecht bij mijn eigen sponsor 😉 ->