oslo

Wil je loskomen van je ’to do’-lijstjes? Geef jezelf eens een verrassingstripje cadeau: een weekend naar een plaats die je niet kent en die ook nog niet op je verlanglijstje staat. De kans dat je een onvergetelijke tijd tegemoet gaat is groter dan je denkt!

Een weekendje weg is de beste manier om even uit je wekelijkse sleur te komen. De populaire bestemmingen als Londen, Parijs en Berlijn heb je vast al eens gedaan, omdat die steden relatief dichtbij liggen. Maar als je het vliegtuig neemt en een andere kant op vliegt, kom je in plaatsen die misschien meer tot de verbeelding spreken dan je op het eerste gezicht zou denken. Zo haalde Rough Guides onlangs al Sarajevo en Liverpool aan in hun Top 10 Best Cities of 2014. Maar ook als je iets verder gaat, kun je jezelf een verrassingsvakantie bezorgen.

Niet inlezen

Om te voorkomen dat ik tijdens een vakantie alsnog last krijg van een krap tijdschema, lees ik me voor een verrassingsvakantie zo min mogelijk in. Op die manier heb ik geen ’to-do-list van bezienswaardigheden die ver uit elkaar liggen of die juist oersaai (zonde tijd!!!) blijken. Het afwerken van zo’n lijst kan soms erg vermoeiend zijn en het is maar de vraag of je op die manier het meeste uit je vrije tijd haalt. Niets  is namelijk frustrerender dan doodmoe terugkomen van een weekend weg en weer volop aan het werk te gaan.

Bestemming kiezen

De afgelopen jaren heb ik minimaal eens per jaar een verrassingstripje geboekt voor mezelf. De keuze voor de bestemming is volstrekt willekeurig. Soms kies ik het goedkoopste ticket, soms heb ik toevallig drie keer in één week dezelfde plaatsnaam gehoord. Ook een goede truc is om een willekeurige letter uit het alfabet te kiezen en te kijken welke plaatsnamen met die letter beginnen. Meerdere keren per jaar hebben luchtvaarmaatschappijen als KLM en Transavia speciale acties, zoals de Werelddealweken. Tussen alle bestemmingen vind je ongetwijfeld een verrassingsbestemming die nog niet op je verlanglijstje staat. Past de bestemming binnen je budget en staat de reistijd in verhouding tot de verblijftijd: niet twijfelen en direct boeken!

Barra da Lagoa

En dan?

Voordat ik vertrek koop ik een reisgids, zoals die van 100%, die ik mooi laat inpakken. Pas in het vliegtuig open ik het als een cadeautje voor mezelf. Door juist op het laatste moment te moeten beslissen wat je wel en niet wilt zien, maak je keuzes die passen bij hoe je je op dat moment voelt. Een rustige parkwandeling of juist een shoppingmiddag: je kunt alle kanten uit. Ook de hotelovernachtingen boek ik vooraf. Meestal via een willekeurige boekingssite of heel soms ga ik couchsurfen. Lees bijvoorbeeld ook Droompaleizen: van slaapzaal tot compleet appartement. Via de Couchsurf-community check ik dan ook altijd even of er speciale events zijn gedurende het weekend dat ik er ben. En verder is het vooral een kwestie van café binnenlopen en flyers uit een rek halen.

Tegenvallers

Als je zonder verwachtigen op reis gaat, is de kans een stuk kleiner dat het tegenvalt. Je zult vaak versteld staan van hoeveel leuke dingen er op onverwachte bestemmingen te doen zijn. Vergeet ook niet dat je een beperkte tijd ergens bent: drie diners en drie leuke ontbijtzaakjes heb je snel gevonden. De tijd vliegt dan al razendsnel om en als je echt niet weet wat je moet doen, dan kun je altijd nog in een bioscoop gaan zitten (daar kom je thuis ook te weinig aan toe). Maar met een beetje goede wil kom je leuke locals tegen die je inspirerende tips kunnen geven. Laat je dus niet belemmeren en ga gewoon op pad. Bon voyage!