De makkelijkste manier om gelukkig te worden, is om je eigen stad of dorp te herontdekken. Mede dankzij Couchsurfing heb ik ontdekt hoe je dat makkelijk kunt doen. Ga bijvoorbeeld eens op pad met een toerist of een andere wildvreemde. Je saaie zondag wordt ineens een spannend avontuur en je zult dingen ontdekken in je eigen stad, die daarna nooit meer vanzelfsprekend zijn.

tulip

Het leven van alledag

Nederland is leuk, maar als je nou 10 dingen moet opnoemen waarom toeristen naar ons land zouden moeten komen, dan kom je waarschijnlijk niet verder dan de clichés als Kinderdijk, Volendam, Anne Frank-huis, de Wallen, Keukenhof en de stormvloedkering. Dat zijn leuke dagjes uit, maar weerspiegelen niet echt ons dagelijks leven. En juist dat dagelijkse leven is interessant voor anderen. De dingen waaraan we zelf voorbij lopen, zijn verbazingwekkend voor anderen. Het is hetzelfde als wanneer je in het buitenland bent en op een markt foto’s wilt maken van vlees en groenten, omdat ze zo bijzonder zijn. De marktkooplui lachen je vaak uit om zoveel onbenul. Maar zelf staan ze met open ogen te kijken naar een trapgevel en een gracht.

Zo herontdek je je eigen stad

De meest effectieve manier om je eigen omgeving te herontdekken, is door anderen rond te leiden. Via sites als Couchsurfing kun je op zoek gaan naar mensen die graag een rondleiding willen. Je hoeft ze niet eens onderdak te geven, gewoon een uurtje van je tijd kan je blik op de stad veranderen. Ze staan versteld van dingen, waaraan je zelf voorbij loopt. Maar als je goed kijkt met de ogen van je nieuwe/ tijdelijke vrienden, ontdek je zoveel mooie nieuwe dingen. Zo ontdekte ik laatst dat tulpen ontzettend mooi zijn en dat er tientallen variaties te vinden zijn in bloembakken in de stad. Ik WIST wel dat tulpen mooi waren, maar ik ZAG ze zelden. Door met een toerist op pad te gaan, ontdekte ik ineens dat de gebruikelijke route naar “toeristische hoogtepunten” ineens een echte ontdekkingstocht werd. Ik zag gevels die er voor mijn gevoel nooit zo prachtig uitzagen en zelfs de rommelige aanblik van fietsen werd een beeldschoon plaatje.

Brutalen hebben de halve wereld

Het is natuurlijk een avontuur om een profiel aan te maken en op zoek te gaan naar mensen die een rondleiding willen. Maar het kan ook eenvoudiger. Zie je mensen op straat met een camera foto’s maken of met een kaart in de hand staan: maak een praatje. Misschien kun je ze een paar highlights laten zien. Of vraag wat ze tot nu toe het mooist vonden tot nu toe. Het klinkt onbenullig simpel, maar geloof me: je zult nooit meer achteloos voorbij een plantenbak rijden. En ook de glimlach van een onbekende toerist die je op weg hebt geholpen, zul je niet snel vergeten. Probeer het gewoon eens (en laat me hieronder weten hoe het was, ik ben benieuwd!)