Foodmarket Royal Festival Hall

Als je regelmatig heen en weer reist naar dezelfde stad, leer je er vanzelf nieuwe plekken kennen. In Londen zijn foodmarkets razend populair. Niet van het niveau ‘fish & chips’ overigens. Biologisch, vers en werelds zijn betere omschrijvingen. En je vindt ze in de hele stad. Mijn favoriete foodmarkets heb ik voor je op een rijtje gezet. Ideaal om je weekendje Londen omheen te plannen.

oils and sauces at Borough Market

Borough Market

De bekendste foodmarket in Londen is Borough Market; waar je heerlijke maaltijden uit elke wereldkeuken kunt eten. De ‘foodstalls’ hier zijn al lang het niveau van de vette ‘fish and chips’ ontstegen. Hipsters helpen je in uberfancy kraampjes, waar biologisch bijna een understatement wordt. Je vindt er koffie, vers geperste sappen, maar ook uitgebreide maaltijden uit elke denkbare keuken ter wereld. Omdat de Borough Market wordt overspoeld met toeristen, wijken de inwoners van Londen liever uit naar iets rustiger foodmarkets, zoals die achter de Royal Festival Hall. Daar is hangt op vrijdagmiddag bijna een festivalachtige sfeer als kantoren leeglopen rond lunchtijd. De markt is dan wat kleinschaliger dan tijdens de rest van het weekend, maar desalniettemin een prima plek om een uitgebreide lunch te halen. Voor zo’n 5 pond heb je een complete maaltijd.

Hip eten in een containerpark

De wijk Shoreditch is al jaren het mekka van alles wat hip & veelbelovend is. Het is dan ook niet zo gek dat op steenworpafstand van Bricklane een pop-up-mall te vinden is waar je kunt genieten van de laatste foodtrends. De BoxPark-mall is opgebouwd uit twee lagen containers waarin pop-up stores zich maximaal 12 maanden mogen vestigen. Op de bovenste verdieping geldt dat ook voor de restaurants, zodat je altijd wel iets nieuws ontdekt: Koreaanse barbecue, Thaise noodles en biologische pizza’s kun je er allemaal vinden. Elke container heeft een eigen restaurant en tussen de containers zijn terrassen en eetplekken gecreëerd. Het klinkt allemaal wat gewaagd, maar als je er loopt vraag je je af waarom niet heel de wereld is opgebouwd uit containers!

vauxhall streetfood garden

Vauhall Street Food Garden

Wil je minder massaal genieten van streetfood, ga dan naar de Vauxhall Street Food Garden. ’s Avonds is dit de tuin van een club, maar overdag is dit een pop-up foodfeest. Je moet wel even goed zoeken, want als je metrostation Vauxhall uitloopt is er maar 1 smal deurtje dat toegang geeft tot de foodcourt. Veel kleinschaliger nog is de Oval City & Country Farmers market. Deze wordt alleen op zaterdag gehouden in de tuin van de kerk bij metrostation Oval. Hier staan onder andere huisgemaakte taarten en groenteballen op het menu.

 

champagne Brixton Market

Brixton Market

Uitbrakken op zondagmorgen

Razend populair bij ‘locals’ is de Brixton Market. Deze overdekte markthal ligt verscholen in een ruige wijk, die van de buitenkant niet echt aanvoelt als een hippe wijk. Tussen de oosters aandoende supermarkten ligt de entree naar de markthal en eenmaal binnen wil je er ongetwijfeld niet meer weg: heerlijk eten en drinken en kleine winkeltjes zorgen zelfs als het regent dat je een bijzondere Londen-dag beleeft. Ik heb inmiddels ontdekt dit de ideale plek is om je zondagochtend kater te bestrijden. Het sfeertje is relaxt en het eten verrukkelijk. Je kunt er zelfs bij de champagnebar ontbijten. Ben je niet zo van de foodmarkets en ga je liever aan de cocktails in een fijn restaurant, lees dan: Cocktails with a view!

Heb jij nog Londen-tips, laat dan hieronder je tips achter!
Brixton Market sundays

Brixton Market