zonneglazen op sterkte eyewish

Op vakantie draag ik meestal geen bril. Mijn oogsterkte is niet heel belabberd en door een beetje blur ziet elke vakantie er idyllisch uit. Maar tijdens mijn vakantie op Curaçao heb ik ontdekt dat een beetje meer scherpte best fijn kan zijn.

curacao floating market gay travel beach liveliketom passionfruit

Eerder dit jaar was ik bij de brillenmodeshow van Eyewish waar ik inspiratie opdeed voor een nieuwe bril. Maar toen ik daar toch eenmaal was, besloot ik ook eindelijk eens zonneglazen op sterkte te nemen voor een bestaande bril. Mijn oogsterkte is niet heel slecht (ongeveer -1,5) en er zijn genoeg mensen die hiervoor geen bril aanschaffen. Het is een verte-afwijking, dus in principe kan ik alles goed zien, alleen de borden op treinstations zijn van een afstandje wat lastiger te zien en ik herken gezichten niet altijd als ik door de stad fiets. (Dat laatste is soms best handig.) Op vakantie draag ik meestal geen bril. Alles blijft in een comfortabele blur, wat mijn vakantiegevoel versterkt en ik heb het idee dat ik mijn ogen er stiekem een klein beetje mee train.

zonnebril te grootOmdat ik de highlights van Curaçao niet wilde missen en ik bovendien een auto had gehuurd, vond ik het wel belangrijk dat ik alles scherp kon zien. Voorheen was dat mogelijk door mijn gewone bril te dragen, of door een bizar grote zonnebril over mijn gewone bril te zetten. (Ik moet zeggen dat ik dat zelf best fashionable vond *grin*, maar oordeel zelf de foto hiernaast want ik ben natuurlijk geen fashion-blogger.) Lenzen zijn voor mij geen optie, omdat zelfs de luchtdoorlatende lenzen schadelijk zijn voor mijn ogen. Heb ik weer…

 

Zonde geld of onbetaalbaar plezier?

Een zonnebril op sterkte vond ik een beetje zonde van m’n geld. Je betaalt voor het montuur én ook nog eens voor de glazen, terwijl de glazen die erin zitten gewoon worden weggemieterd. Achteraf blijkt dat je de glazen op sterkte vaak gratis krijgt, als je het montuur bij een opticien koopt, alleen zeggen ze dat natuurlijk nooit bij Sunglasshut waar ik meestal mijn zonnebrillen kocht. Maar goed, omdat ik bij Eyewish een gewone bril mocht uitzoeken, deed ik mezelf de zonneglazen cadeau. Het montuur voor mijn zonnebril had ik vorig jaar in New York gekocht en wilde ik dus graag nog even houden. De glazen kostten € 129,- per twee en ik kon kiezen uit grijs, groen of bruin. Vanwege het montuur koos ik voor groen. Een kleine week later waren de glazen in mijn bril gezet. En ik kreeg de oude glazen mee terug. Geen idee wat ik ermee moet, maar stel dat ik de bril ooit nog eens van de hand doe, dan kan ik in elk geval de oorspronkelijke glazen er weer in doen.

Het verschil was direct al op dag 1 duidelijk. Met een normale zonnebril zag ik altijd een klein beetje wazig. Met mijn gewone bril zag ik wel scherp, maar was de zon ietwat irritant. De zonnebril op sterkte is dan ook een heel normale en logische keuze. Alleen had ik nooit gedacht dat het zoveel plezier zou geven. Het autorijden (en lezen van verkeersborden) was een stuk rustiger voor mijn ogen, maar nog belangrijker was dat het contrast van deze zonneglazen van Eyewish ook nog eens bizar goed was. Zelfs met een gewone zonnebril heb ik zelden zoveel kunnen zien. Ik had misschien wat minder eigenwijs moeten zijn al die jaren, maar nu weet ik het in elk geval zeker: ik ga nooit meer op vakantie zonder zonnebril op sterkte.

PS. Zoals gemeld heb ik mijn zonneglazen zelf gekocht en zijn ze niet gesponsord door Eyewish.