Chiringay Sitges beach

Met mijn trolley liep ik over de boulevard, op weg naar mijn hotel. De zon scheen en de temperatuur was aangenaam. Ergens bij een trapje richting het strand wapperde een regenboogvlag en op de zonnebedden lagen mannen in alle soorten en maten. Een vriendelijke Spanjaard voor een restaurant begroette me. Na het inchecken hier lunchen, leek me geen straf. Ik had nog geen idee dat ik later deze week na een avond stappen op dit terras een wild avontuur zou beleven. Nu was Sitges vooral nog een klein stranddorp dat me ontving met de geur van knoflookgarnalen. Mijn weekje Sitges kon beginnen. 

Eerder die ochtend was ik van Rotterdam naar Barcelona gevlogen en vanaf het vliegveld was het zo’n 3 kwartier met de trein naar Sitges. Tijdens de overstap op het ongure station El Prat de Llobregat voelde het alsof ik op een verkeerde plek was uitgestapt, maar gelukkig zag ik meer gays vertwijfeld om zich heen kijken. Voor een wat ouder gaystel leek het de normaalste zaak van de wereld en toen ik even later in de trein naar Sitges de kust zag verschijnen, was ik het direct vergeten. 

Sitges beach near Platja des Balmins

Dit is mijn tweede tripje naar het voormalige vissersdorp. De eerste keer Sitges was nogal onderweldigend. Ik nam me zelfs voor om er nooit meer heen te gaan. Maar na de enthousiaste verhalen van een vriend besloot ik het nu dan toch een tweede kans te geven. Tijdens deze hernieuwde kennismaking val ik gelijk met mijn neus in de boter. Het blijkt namelijk Bear Sitges Week te zijn, dat na de Gay Pride Sitges het grootste gay evenement in het dorp is. Heel slim: vóór het hoogseizoen de pride en net erná de berenweek als afsluiter. Overigens wel handig om te weten: Bear Week overlapt meestal met Folsom Europe. 

Stranden in en om Sitges: gay en voor iedereen wat

Nadat ik ben ingecheckt en heb geluncht, huur ik een strandbedje op Platja de Sitges. Ja, het is even wennen dat de Spaanse playa in het Catalaans Platja is. Een paar strandbedden verderop ligt een knappe man, ook alleen. Ik raak al snel met ‘m aan de praat. Hij komt hier al 10 jaar en omdat ‘ie later vanmiddag terugvliegt naar Duitsland, is ‘ie vandaag op dit strand te vinden. Meestal gaat ‘ie naar het naaktstrand een kilometer verderop, Platja des Balmins. Daar wordt in de zee ook nog wel wat gefriemeld onder water, maar verder blijft het vooral bij gezellig praten en flirten. Sitges blijft graag beschaafd. Overdag dan, vertelt hij met een knipoog.

Het gay-vriendelijke Platja de Sitges ligt tussen twee familiestranden. De Duitser weet me te vertellen dat op Platja de l’Estanyol na middernacht flink wordt gecruised. Als ik overdag wat meer actie wil, dan is het strand Platja del Muerto een aanrader. Dat ligt buiten Sitges. Het is een stevige wandeling van een dik uur, maar het naakstrand heeft behalve een kleine bar (‘alleen cash betalen, want er is geen mobiel bereik’) ook een grot waarin soms complete orgies plaatsvinden. Het strand ligt bovendien langs een spoorlijn en aan de andere kant daarvan is ook nog een groot cruisingbos

Ik ben nog geen halve dag op mijn bestemming en ik weet nu al meer dan een Lonely Planet me zou vertellen! Toch jammer dat deze leuke vent straks terugvliegt, want aan z’n goedgevulde zwembroek te zien had ik ‘m best wel tegen willen komen op die andere stranden. 

men on the gay beach in sitges spain

Platja del Muerto

Uitgaan in Sitges

Die avond ga ik voor het eerst uit. Bear Week is in volle gang en op de boulevard staat een podium met verschillende acts. De sfeer is gezellig en zelfs families met kinderen vergapen zich aan het uitgedoste publiek. De avonden komen hier pas laat op gang, eten kan makkelijk tot 22 uur en het uitgaansleven komt pas rond middernacht op gang. Het gaat dan gelukkig wel door tot in de kleine uurtjes.

Het gay uitgaansleven van Sitges is eigenlijk net als de stranden: voor ieder wat wils. Omdat er nogal veel gaybars zijn in Sitges schreef ik daar een aparte post over.

Lekker vakantieritme

Na 2 dagen heb ik door wat mijn ritme voor deze vakantie is. Ik begin met een laat ontbijt en bepaal op basis van het weer of ik die dag wandel naar Platje del Muerto of kies voor een strand in het dorp zelf. Alleen als er veel wind staat kies ik voor het zwembad van mijn hotel. En is het echt heel slecht weer, dan neem ik de trein naar Barcelona. Binnen een half uur sta ik dan midden in de stad en duik ik een museum in of ga shoppen en lunchen in Eixample. 

Na een klein bijslaapmomentje ga ik ‘s avonds wat eten in een van de tientallen restaurants. En tegen middernacht duik ik het nachtleven in, om vervolgens pas tegen 4-en m’n bed in te kruipen. Een slopend ritme, maar met wat stiekeme dommelmomentjes op het strand, prima vol te houden.

Inmiddels staat Sitges elk jaar op m’n vakantiekalender en ik overweeg er zelfs een tweede huisje te kopen. Er hangt een magische sfeer in het dorp; alsof de tijd er stilstaat en de volwassen bezoekers er plezier hebben zonder al te veel poespas. En dat is precies waarvoor ik op vakantie ga. Dát, en een flinke portie geilheid. 😉

Wat vind jij van Sitges?

Laat je reactie achter in de comments.

Wil je weten wat er ‘s nachts gebeurde op het cruisingstrand, het terras van La Santa Maria of in de cruising grot bij Platja del Muerto, meld je dan aan voor de vunzige verhalen; geil, expliciet en 100% gay.