Heb je ooit een geliefde uit je hand laten eten? Heb je ooit je ogen gesloten en -echt- durven vertrouwen? Heb je angst weleens in de ogen gekeken en gezegd: ‘het kan me niets schelen!’ Of ben je ooit zo teder aangeraakt dat je moest huilen? Dat zijn geen vragen die je aan een willekeurige voorbijganger zou stellen. Maar durf je ze aan jezelf te stellen?

Wie fan is van zangeres P!nk zal de vragen ongetwijfeld herkennen. Ze komen namelijk uit haar nummer ‘Glitter in the Air’, dat ze ook onvergetelijk vertolkte tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in 2010. Voor mij is het inmiddels één van mijn favoriete nummers ooit, omdat de vragen in het nummer symbool staan voor de kansen die we moeten grijpen om alles uit het leven te halen.

Haal alles uit het leven!

Toen ik 30 was, besloot ik alsnog auditie te doen voor de Toneelacademie Maastricht. Het was iets dat ik altijd had willen doen, maar nooit had gedurfd. Ik had al Communicatie gestudeerd en een goede baan in de reclame. Maar die zekerheden schoof ik aan de kant voor een nieuw avontuur.

Een paar jaar later kreeg ik mijn diploma overhandigd en had ik een droom verwezenlijkt. Het was slechts één van de vele dromen die ik wilde realiseren. Ook het maandenlang rondreizen, presenteren van events, het winnen van reclameprijzen en het gratis overnachten in hotels stonden op dat lijstje en zijn inmiddels allemaal afgevinkt.

Mazzel of lef?

Ben ik dan een mazzelaar die heel veel geluk heeft? Nee! De belangrijkste les die ik heb geleerd, is ‘ja’-zeggen. Te vaak wordt een vraag beantwoordt met ‘nee’ of ‘ik zal er even over nadenken’. Roep gewoon ‘ja’ en ontdek dat alles op je pad kan komen.

Natuurlijk moet je ook werken aan je geluk. Dat diploma kwam er niet door niets te doen: ’s morgens om 8 uur stond ik me in het zweet te werken tijdens de bewegingslessen. En terwijl de meeste huiskamers van Nederland ’s avonds werden verlicht door tv’s, stampte ik toneelteksten in mijn hoofd. Overdag ging ik gewoon naar mijn werk.

milkshake festival amsterdam

Vuistregels voor een gelukkig leven vol kansen

Je dromen najagen hoeft niet groots en meeslepend te zijn. De situaties die P!nk schetst, zijn voornamelijk klein en herkenbaar. Dat is ook de kracht van het echte geluk: je vindt het in de kleinste dingen.

Daarom is het ook zo makkelijk om al je dromen te verwezenlijken: ze beginnen met een kleine eerste stap of gedachte. Om mijn dromen te realiseren hanteer ik een paar vuistregels:

  • Leef bewust; loop niet achteloos door de stad, maar kijk waar je bent en realiseer waar je bent
  • Droom groots; alles is mogelijk
  • Zeg vaker ‘ja’; het opent nieuwe deuren die je dichterbij je doel brengen
  • Begin gewoon; stel de realisatie van je dromen niet uit tot alle omstandigheden gunstig zijn, want dat zal nooit gebeuren.
  • Herken je droom in het echte leven; herken wanneer je je doel hebt bereikt en geniet ervan, ook al is het iets anders dan je had gedacht.

 Een vuist vol glitter

Toen ik 15 was overleed mijn moeder en ik kon niet bevroeden hoeveel impact die gebeurtenis op de rest van mijn leven zou hebben. Maar terugkijkend heeft het ervoor gezorgd dat ik alles uit mijn leven haal. Zoveel zelfs, dat ik eigenlijk al alles heb gedaan dat ik ooit in mijn leven had willen doen. En meer. Het enige dat nog op mijn lijstje staat, is een vuist vol glitter in de lucht gooien. Maar dat doe ik wel als ik mijn keuken heb verbouwd, over een week of drie dus.

people in mouth uyuni