gay umbria landscape

Umbrië is een van de weinige regio’s in Italië die nog niet is overspoeld door toeristen. Je kunt er nog steeds de authentieke Italiaanse levensstijl beleven. Er is eigenlijk maar één probleem: als je eenmaal in Umbrië bent geweest, zullen je vakanties nooit meer hetzelfde zijn.  

Of je nu, net als ik, bent geboren in Umbrië, je er een week bent geweest of zelfs als je er maar even bent gestopt onderweg van Rome naar Florence, je zult nooit meer hetzelfde zijn en je leven is voorgoed verpest. Hoe komt dat toch?

1. Eten in Umbrië

Eén klein hapje ‘torta al testo’ is al genoeg om je de smaak nooit meer te laten vergeten. Of je dit platte brood nou eet met een lokaal gerijpte ham en wat pecorino kaas. Of met een lokale specialiteit als varkensworstjes met spinazie. Of zelfs gewoon met Nutella. De smaak van torta al testo wordt nergens ter wereld geëvenaard. Umbrië heeft zo honderden unieke regionale producten en gerechten. Wat dacht je van  truffles of wilde zwijnenstoof (cinghiale alla cacciatora)? Hoe kun je ooit nog terug naar die saaie kleffe boterham in een plastic zakje?

2. Italiaanse wijn!

We zijn gewend om flink wat geld uit te geven aan wat we in Nederland noemen ‘goede wijn’, met name in restaurants. Maar in Umbrië betaal je slechts een fractie van de prijs die we er hier voor neertellen. De prijswinnende 10 jaar gerijpte Sagrantino di Montefalco kost je hooguit € 50,-. En daarna baal je. De wijn thuis zal nooit meer zo goed smaken.

black truffles in gay Umbria




3. Geschiedenis

Eeuwenoude geschiedenis vind je in Umbrië op elke straathoek. Eerst waren er de Etruscen, daarna de Romeinen en tijdens de middeleeuwen vormden de steden zich tot de prachtige moziëken van gebouwen, zoals we die tegenwoordig tegenkomen op dromerige Instagram-foto’s. Terugkeren naar het platte Nederland is geen pretje. Zelfs de Gouden Eeuw en het VOC-tijdperk worden hier aan de schandpaal genageld. Of geofferd aan een staaltje moderne architectuur.

4. Kunst

Of het nou in een museum, kerk, klooster of zelfs op straat is, kunt overdondert je tijdens je bezoek aan Umbrië. Neem bijvoorbeeld de Basilica Superiore di Assisi, met z’n middeleeuwse fresco’s. Als je die eenmaal hebt gezien, is een bezoek aan een modern museum, met bijvoorbeeld een doormidden gesneden koe als hoogtepunt, een teleurstelling.

5. Tradities

In Umbrië zijn niet alleen eten en wijn het resultaat van decennialange ontwikkeling. Tradities overleefden de tand des tijds en laten je onderdompelen in wedstrijden, parades en festivals. Vooral als je tijdens een zomerse vakantie in Umbrië zul je oog in oog staan met de rijke tradities. Middeleeuwse ridders vechten voor te paard hun leven. Of hang je liever zelf de held uit door met een van de 3 houten pilaren de heuvels op te rennen in Gubbio ((Ceri di Gubbio)), achtervolgd door een joelende menigte? Probeer daarna nog maar eens terug te gaan naar je kantoortuin.


 

In Umbrië zijn ze dol op tradities. Zeker als het gaat om de tradities van pasta. Wist je dat vorm en grootte ervan een enorm verschil uitmaakt? Lees hier de blogpost van That Guy From Rotterdam’s Alessio over pasta en tomatensauzen.


 

Veel gelezen op That Guy From Rotterdam


6. Muziek

Hoewel jazz nou niet typisch Italiaanse muziek is, zijn ze dol op ‘Umbria Jazz’. Wereldsterren laten zich van hun beste kant horen en doen je bijna ons eigen legendarische North Sea Jazz vergeten. Ga je naar Umbrië in juli dan mag je dit dus zeker niet overslaan.

7. Gastvrijheid

Nederlanders zijn internationaal berucht om hun horkerigheid en iedereen kent wel de conducteurs die verdwaasde toeristen een trap na geeft als ze het verkeerde kaartje hebben gekocht. Zo niet in Umbrië, waar warmte en gastvrijheid net zo ingebakken zijn als de liefde voor pasta. Mensen helpen je op straat als je bent verdwaald en heb je per ongeluk een verkeerd kaartje gekocht; ‘volgende keer even opletten meneer’! Thuiskomen in Nederland voelt hierna als een ijskoud bad in een wellness-centrum: best lekker, maar niet te lang.

8. Handgemaakt en goede kwaliteit

In Umbrië zijn geen hipsters nodig om zelfgemaakte spullen aan de man te brengen. Generaties lang werd vakmanschap doorgegeven en worden ambachtelijke producten gewaardeerd. Neem bijvoorbeeld het wereldberoemde aardewerk van Deruta of de cashmere van Brunello Cucinelli. Als je slim bent neem je iets mee naar huis, want eenmaal de zachtheid van deze cashmere gevoeld, voelt de Hollandse schapenwol ls om te janken.

That Guy From Rotterdam op Instagram