Voor veel vrouwen is het de ultieme droom: een man die voor haar op de knieën gaat en een klein doosje uit z’n zak tovert om haar ten huwelijk te vragen. Het is niet zozeer de ring die erin zit, maar dat grotere verhaal dat het doosje z’n magie geeft. Het is de fantasie van -of hoop op- een sprookjeshuwelijk, geborgenheid en ultieme liefde. Het doosje prikkelt de geest meer dan de ring ooit zal kunnen.

Een doos is het mooiste cadeau dat je jezelf kunt geven. Kijk maar eens hoeveel collega’s gelukkig worden als op het werk en pakje wordt bezorgd  het maakt niet uit of dat van Zalando of Coolblue is. Dat is ook precies de reden dat ik voor DIRTY TOM een blanco doos als verzendverpakking bedacht. Het is discreet, maar tegelijkertijd doet het in je hoofd meer dan een envelop van de Lotto waarop je aan de buitenkant al afleest dat je ‘m liever direct weggooit.

Ook bij kinderen is de doos veel geliefder dan wat erin zit. Kijk maar eens naar de zak met cadeaus van sinterklaas of op een kinderfeestje. Je zult zien dat het enthousiasme van het cadeau en de verpakking z’n climax beleeft tijdens aan het uitpakken. Eenmaal het echte cadeau in handen is de lol voorbij en gaan kinderen weer over tot de orde van de dag.

emptybox

Wat kun je leren van de doos?
Een doos is de metafoor voor je dromen en verlangens. Het laat je nadenken over wat je werkelijk wilt. Neem bijvoorbeeld een blanco schoenendoos en stel je voor welke schoenen erin moeten zitten. Dat leert je meer over welke schoenen je wilt hebben, dan een winkel vol met schoenen. Je kunt op die manier veel over jezelf te weten komen. Welk arbeidscontract zit er bijvoorbeeld in jouw ‘box of dreams’? Of als er één cadeau voor jezelf in zou mogen zitten, wat zou dat zijn? Of je slechts één reis nog mocht maken, voordat de wereld vergaat. Als je je beperkt tot één wens, dan weet je direct welke keuze je moet maken voor je eerstvolgende aanschaf. Het is juist de beperking van een laatste keuze, die je fantasie de vrijheid geeft. Vanaf dat moment kun je ook zeggen dat je niets anders meer hoeft te kopen, totdat je die ene wens hebt vervuld. Dat gaat je veel geld schelen, waardoor je wens nóg sneller uitkomt.

Photocredit: Britain W.