De dagen worden langer en lichter en dat is direct te merken aan het humeur van de mensen om me heen. Hoewel ik zelf ook rondloop met een brede grijns, heb ik tegelijkertijd enorme last van de ‘Dutch jetlag’. Een verschijnsel waar ze in sommige landen erg jaloers op zijn. 

De lente is mijn favoriete seizoen: de vogels fluiten, de mensen krijgen weer kleur en uit de bruine drek klimt frisgroen gras omhoog met hier en daar een kleurig bloemknopje. Toch heb ik een haat-liefde-verhouding met dit seizoen. Want al die vrolijke kleuren en frisse prikkels van levendige mensen geven me volop energie, die me nachtenlang wakker houdt. Een paar weken lente slopen me door de chronische vermoeidheid die langzaam opbouwt. De Dutch jetlag noem ik dat. Voor anderen is dat voorjaarsmoeheid, maar dat klinkt alsof je er niets aan kunt doen. En dat is niet waar! (En natuurlijk klinkt Dutch jetlag een stuk leuker dan iets dat lijkt op een chronische aandoening.)

spring-in-Rotterdam

Kringen onder m’n ogen

Hoewel de winter mijn minst favoriete seizoen is qua vrolijkheid, hebben die korte dagen één pluspunt: ik val steevast rond middernacht in slaap. (Lees ook ‘Vaarwel winterdip’ om dipvrij de winter door te komen.) Mijn lichaam lijkt daarmee nog het meest op een zonnepaneel dat via mijn kale kruin zon opzuigt om de rest van de dag op te teren. Dat betekent dat ik voldoende energie heb tot een uur of 6 na zonsondergang. Maar als de lente er aan komt, en de dagen langer worden, lopen die 6 uur makkelijk op tot ver na middernacht. En zeker met alle lentekriebels duurt het dus eindeloos voordat ik in slaap val. Het gevolg is dat de kringen onder mijn ogen er inmiddels net zo fraai uitzien als het nieuwe Rotterdam Centraal. Daarom ben ik op zoek gegaan naar wat je kunt doen tegen de Dutch jetlag.

6 tips tegen Dutch jetlag

1. Wandel meer

Ga naar buiten en snuif de frisse voorjaarslucht op. Wandel minimaal een half uur stevig door en doe dit bij voorkeur in de ochtend of aan het einde van de middag. Later op de avond geeft het je namelijk meer energie en dat is exact het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Heb je last van allergie/hooikoorts dan is het beter om deze tip te combineren met je hooikoortsmedicijnen. Lees meer over de voordelen van het wandelen in m’n eerdere post ‘Kom in beweging’.

2. Vermijd paaseitjes

Zodra de eerste lentedagen zich aandienen, staan de supermarkten weer vol met paaseitjes. Hoewel chocolade enorm lekker is, doet de inferieure kwaliteit van het gemiddelde paaseitje geen goed voor je humeur. Je wordt er dik van en de smaak is bedroevend. Doe jezelf (en je collega’s) een lol en laat die zakken troep liggen in de supermarkt. Verwen jezelf hooguit eens per week op echt lekkere en kwalitatieve chocolade. Mijn favoriete chocolatier is Pierre Marcolini, die in Brussel chocolade-meesterwerken maakt die je de Belgische pralines doen vergeten.

 3. Vaarwel winterkost

Hoe lekker en voedzaam stamppot ook is, aan het begin van de lente kun je daar beter direct mee stoppen. Stamppotten liggen zwaar op de maag en als je tijdstip voor avondeten met het daglicht mee opschuift, weet je zeker dat je lichaam voedsel in energie wordt omgezet als je liever in slaap valt.

4. Ruim op

De voorjaarsschoonmaak geeft een opgeruimd gevoel en je maakt er letterijk je hoofd mee leeg. Ben je net als ik zo’n type dat makkelijk een hele week kan doen over die voorjaarsschoonmaak, begin dan in elk geval met opruimen. Elke dag een stapel papier of boekenplank doorwerken om te kijken wat je echt nodig hebt, voorkomt dat je straks bij de voorjaarsschoonmaak uren bezig bent met opruimen. Meer over het verschil tussen opruimen en schoonmaken, vind je hier.

 5. Verruil alcohol voor ongegist fruit

Eén of twee glazen rode wijn per dag zijn misschien goed voor je, maar alcohol heeft ook een ontregelende werking op je nachtrust. Je slaap wordt minder diep en dat kan ervoor zorgen dat je minder uitgerust wakker wordt. Het voorjaar is een ideaal moment om je lichaam op te peppen met een sapkuur, waarbij alcohol uit den boze is. Extra groeten en fruit zijn sowieso verstandig en als je je verdiept in de juiste smaakcombinaties wordt het zelfs leuk om nieuwe smoothies en sappen te bedenken. En tegen de tijd dat het straks weer winter wordt, kun je je verdiepen in de fruitsoorten waarmee je heerlijke wijnen kunt maken. Dubbele winst dus!

6. Ga weer lezen

Als hardcore binge-kijker verslind ik in een gemiddelde winter een groot aantal tv-series. Dat werkt zo verslavend dat ik ook in de lente nog door blijf kijken. Zeker sinds ik Netflix heb. Maar vanwege het verschuivende daglichtpatroon wordt mijn ritme van 4 afleveringen per avond steeds vaker nachtwerk. Daarom pak ik nu steeds vaker een boek. Of nog beter: gratis e-books via de Bibliotheek. Juist omdat ik geen hardcore lezer ben, val ik vaak al na een pagina of 5 in slaap.

Heb je ook een goede tip tegen de Dutch jet lag, laat dan zeker een reactie achter! Ik ben sowieso benieuwd wat je van dit artikel vond. En als je het leuk vindt, deel het dan zeker met andere wereldse mensen die last hebben van Dutch jetlag. 😉