Slapen is een belangrijk onderdeel van je reis. Net als eten kun je dat in alle soorten en prijsklassen doen; van extreem basic tot ongeëvenaarde luxe. Als je zwemt in het geld is dat laatste natuurlijk geen enkel probleem. Maar zelfs als je low-budget reist, kun je jezelf af en toe belonen op een heerlijk luxe appartement. Zoals bij alles draait het om slimme keuzes maken en bedenken wat voor jou belangrijk is.

Voordat ik voor het eerst ging backpacken, had ik mezelf aangeleerd om op vakantie alleen gelukkig te zijn in luxe hotels of huizen. Het campingtrauma dat ik in mijn jeugd opliep (lekkende tentjes, verkeerd gegraven geultjes en smerige toiletgebouwen zonder wc-papier) was daar grotendeels debet aan. Toen ik dus voor het eerst op Khao San Road in een klamme kamer lag op een matras van hout, dacht ik dan ook: ‘nooit meer’. Maar gelukkig heb ik mijn lessen geleerd en heb ik inmiddels een goede balans gevonden door de meest goedkope en meest luxe opties te verdelen over mijn reis. Zo lag ik onlangs heerlijk langs het privé-dakzwembad van een appartementencomplex in Buenos Aires en zat ik enkele dagen later met een maaltijd op schoot in een bus.

Voor zo'n €50,- per nacht een heel appartement!

Voor zo’n €50,- per nacht een heel appartement!

Waarom zoek je een bed?

Een belangrijke vraag die ik mezelf continu stel, is: waarom zoek ik een bed? Soms wil je namelijk vooral goedkoop slapen omdat je nauwelijks aanwezig zult zijn in je hostel en andere keren wil ik gewoon een uitgebreid bad kunnen nemen en daarna een avondje langs slechte films zappen. Er zijn ook dagen dat ik mijn slaap hard nodig heb, terwijl op andere dagen een onrustig nachtje geen enkel probleem is. Het heeft mij een paar reizen geduurd om te ontdekken wanneer ik behoefte heb aan welke slaap, maar inmiddels weet ik precies met welk doel ik een slaapplek zoek.

Wat betaal je voor een nachtje rust?

De goedkoopste optie van overnachten is couchsurfen. Via Couchsurfing.org maak je een profiel aan en vervolgens kun je op zoek naar slaapplaatsen in vrijwel elke stad ter wereld. Bij een wildvreemde overnachten houdt wel in dat je je aanpast aan zijn of haar regels en dat je ook bereid bent tijd te investeren in het leren kennen van je host. Het is geen gratis overnachting en dan weer wegwezen. De community van Couchsurfing is vrij hecht en alles draait om het sociale contact tussen mensen die elkaar op deze manier leren kennen. Zelf heb ik inmiddels een paar echte vrienden overgehouden aan deze manier van reizen en ik ben zelfs blij als er mensen zijn die mij thuis komen surfen. Wil je zelf gaan Couchsurfen, lees dan ook zeker even deze tips door!

Goedkoop is ook wel eens duurkoop, zoals bij Impecable Hostel in Montevideo.

Goedkoop is ook wel eens duurkoop, zoals bij Impecable Hostel in Montevideo.

Een andere budgetoptie is de ‘dorm’, oftewel de slaapzaal. De kwaliteit van deze kamers verschilt per hostel en soms betaal je voor een kamer met 12 bedden meer dan elders in een kamer met slechts 4 bedden. Er zijn talloze sites waar je reviews kunt vinden van hostels. Die reviews moet je overigens met een korrel zout nemen: sommige mensen gebruiken 5-sterren-hotels als referentiekader voor het beoordelen van een slaapzaal en de ene site is de andere niet. Zo ben ik tevreden over Tripadvisor.com omdat daar meer mensen beoordelen die mijn reisstijl prefereren. Op Hostelworld vind je de eerder reviews van hardcore-backpackers, waarvan een groot aantal van het type party-animal is. Een ‘fantastisch hostel’ kan dan zomaar een nachtmerrie blijken, als je nachtrust wordt verstoord door feestende tieners. Bekijk de reviews, oordeel zelf over jouw verblijf en vind op die manier uit welke site voor jou het meest waardevol is.

Reizen en slapen tegelijk

Over de luxe-hotels en appartementen valt weinig te zeggen. Doorgaans is de kwaliteit volgens internationale standaarden en daar betaal je ook voor. Persoonlijk vind ik dat deze plekken wereldwijd zoveel op elkaar lijken, dat je nauwelijks in de gaten hebt dat je in het buitenland bent. En de vraag is dan of je daarnaar op zoek bent. Soms kan het heel fijn zijn om je even te onttrekken aan de lokale hassle en wil je gewoon een schone, stille, ruime kamer met roomservice.

Een andere veelvoorkomende manier van geld besparen is slapen en reizen tegelijk. Aangezien in Zuid-Amerika de meeste bussen tussen grote steden zo’n 12 uur nodig hebben om de bestemming te bereiken wordt er veel ’s nachts gereden en dat is het perfecte moment op te reizen terwijl je slaapt. In Argentinië, Brazilië, Chili en Uruguay zijn de bussen vrij luxe en kun je kiezen uit semi-cama (stoel met minimale ruimte), cama (met maximale ruimte, tot bijna 180 graden kantelbare stoelen) en suite (een eenvoudig bed). Vaak is aan boord service, die vergelijkbaar is met vliegtuigen: eenvoudige maaltijden en drankjes zijn bij de prijs inbegrepen. Hoewel je prima een uiltje kunt knappen in dit soort bussen, is je nachtrust niet te vergelijken met een bed. Houd qua planning dus ook rekening met het feit dat je je een dag minder uitgerust zult voelen. Door jezelf de volgende dag direct in een tour, citywalk of andere activiteit te storten weet je in elk geval zeker dat je de avond na je busreis zult slapen als een blok, ongeacht je accommodatie.

Door te weten wat voor slaap je nodig hebt en welke reviews je kunt vertrouwen, kies je steeds slimmer (en sneller!) de juiste slaapplek. Daarmee kun je jouw backpack-avontuur naar eigen hand zetten, want een goede nacht is al het halve begin van een fantastische dag.