surfboards beach brighton pier
Dit is pagina 2 van 2 van het artikel: ‘48 uur trip: weekendje weg naar Londen én Brighton

Het centrum van Brighton is een mengelmoes van commercie en cultuur. Zo kun je er shoppen tot je een ons weegt en het gestruin door smalle kronkelende straatjes met grote etalages zal voor menig man een hel op aarde zijn. Maar als je de allerlekkerste (en meest bizarre) chocoladetaarten wilt zien, dan zul je even moeten doorbijten om uit te komen bij: Choccy Woccy Doodah.

choccy-woccy-doodah-brighton-chocolate-cakes window

Eenmaal de smalle straatjes ontvlucht kom je al snel bij een andere highlight van Brighton: terrassen in alle soorten en smaken: van oesters tot en met burgers en van pubs tot Pret.

Oesters of ‘fish and chips’? Je eet het in Brighton

Als rasechte Zeeuw heb ik mezelf wijs gemaakt dat vis het lekkerst is aan de kust. Klinklare onzin natuurlijk, maar toch: een diepe snuif zilte zeelucht bij het happen in vis of wegslurpen van een oester, dat maakt voor mij de sensatie van een dagje strand compleet. Zo ook in Brighton.

pier-brighton-reddingsboei lifeguard

Je kent fish and chips ongetwijfeld als supervette snack uit een krantenpapiertje van een Londense foodmarkt. Best ok voor een keer, maar in Brighton proefde ik samen met mijn geliefde (TheFoodJourney) de lekkerste fish and chips in tijden. Zachte verse witvis met een dun krokant laagje beslag; dat is weer eens wat anders dan de druipende volgezogen beslagbrokken met doorbakken vis. We aten deze bij Fishy Fishy in het centrum van Brighton.

best fish and chips brighton fishy fish

In dat centrum zul je sowieso niet omkomen van de honger. Goed eten is er goedkoop en volop aanwezig. Zelfs de ‘nutricious & delicious all you can eat’-formule Foodilic heeft een goed assortiment voor slechts een paar pond. Oesters vind je ook volop in Brighton. Aangezien mijn lichaam nog in de herstelmodus is qua oesters (zie ook ABN AMRO WTT) heb ik ze overgeslagen, maar volgens Laco waren ze verrukkelijk! En voor vegan liefhebbers is er VBites, vlakbij het strand.

liveliketom-gay-brighton visit gay travel blogger

Cultuur en natuur

De Upper Gardner Street Market is op zaterdag een populaire bestemming voor zowel locals als toeristen. Ga je liever een museum in, dan heeft de Brighton Dome naast het Royal Pavillion het hele jaar door programmering. Ben je helemaal niet geïnteresseerd in het wel en wee van de badplaats, maar duik je liever de natuur in, dan kun je beter rechtstreeks doorgaan naar het prachtige Seven Sisters Country Park. Loop over de zandstenen kliffen en waai helemaal uit terwijl je een verbluffend uitzicht hebt.

royal pavillion garden brighton

Gay Brighton

Een dag is natuurlijk te kort om alles van Brighton te zien en wil je gay Brighton ontdekken, dan zul je sowieso een extra nacht moeten doorbrengen. Dat is de moeite waard, want veel gays zijn de drukte van Londen ontvlucht en hier neergestreken. De kunst- en cultuurscene bloeit hier volop en er is zowaar een jaarlijkse Brighton Pride, die dit jaar voor de 25e keer wordt gehouden! Meer over gay Brighton lees je binnenkort in een aparte post.

brighton-gay-kiss-pier art

Zaterdagavond & zondag: terug in Londen

‘s Avonds kun je weer teruggaan naar Londen, maar heb je geen behoefte aan de stad dan kun je in Brighton prima overnachten in één van de vele Bed & Breakfasts of hotels. Of bij een MisterBnB-adres natuurlijk. Ook op zondag rijden er volop treinen om op je gemak terug te gaan naar Londen. En vanaf Victoria Station kun je dan prima door naar bijvoorbeeld Gatwick.

botanical-garden-pavillion-brighton

Zelf hebben we zaterdagavond de trein terug genomen om vervolgens te gaan stappen in Londen. De volgende dag konden we lekker rustig aan doen met een uitgebreid ontbijt bij één van de vele foodmarkets in Londen. Daarna nog even geshopt bij Spitalfields Market en mijn favoriete kledingwinkel Uniqlo om vervolgens einde van de middag terug te gaan naar Gatwick om ‘s avonds weer terug te zijn in Rotterdam. En weet je wat het gekke is, ondanks dat het heel druk klinkt, was het verbazingwekkend ontspannend. Dat zal wel komen door die uurtjes trein tussendoor en dat heerlijke terraszitten.

decorations brighton festival

Adressen Brighton:

  • Fishy Fishy – 36 East Street, Brighton
  • Choccy Woccy Doodah – 3 Meeting House Lane, Brighton
  • Royal Pavillion – 4/5 Pavilion Buildings, Brighton
  • VBites – 14 East Street, Brighton
  • Foodilic – 60 North Street & 163 Western Road, Brighton

Adressen Londen:

  • Old Spitalfiels Market – 16 Horner Square, Spitalfields
  • Gigi’s – 22 Woodstock Street, West End
  • Uniqlo – 311 Oxford Street (handige tussenstop als je de metro naar Heathrow neemt)

Wat zijn jouw favoriete plekken in Londen?