quote-the-art-of-being-tactful-is-to-tell-the-truth

Iemand eens goed de waarheid zeggen kan enorm opluchten. Maar daar heb je niets aan als die ander vervolgens diep gekwetst achterblijft, zonder daadwerkelijk iets te kunnen doen met je feedback. Met een beetje meer tact kun je veel meer bereiken en dat lucht uiteindelijk net zo goed op.

We zijn in Nederland trots dat we kunnen zeggen wat we denken. Vaak houden we daarbij geen rekening met de gevoelens van anderen (lees ook: “Ik mag toch zeggen wat ik denk?”). Maar als je echt iets wilt veranderen, dan heb je er niets aan om alleen maar je gal te spuwen. Met positieve feedback kun je anderen daadwerkelijk iets laten doen met jouw opmerkingen.

Veel (Nederlandse) mensen vinden dat positieve feedback gelijkstaat aan liegen. Maar met deze 3 trucs kun je iemand de waarheid zeggen, zonder te liegen.

Truc 1: Denk na voordat je iets zegt

Dit is de allermoeilijkste truc in een verhitte discussie. Te vaak laten we ons meeslepen door emoties en we zijn al helemaal niet gewend om een stilte te laten vallen. Grappig genoeg heeft wát je zegt uiteindelijk meer impact als je het laat voorafgaan door een stilte. Iedereen hangt aan je lippen. Zorg er vervolgens voor dat je die stilte gebruikt om na te denken wat je gaat zeggen: waarom zeg je het en wat schiet je er uiteindelijk mee op? Als je enige doel is om de ander te kwetsen, zeg het dan niet. Denk vooral aan wat je kunt zeggen om een stap verder te komen. Tactvol zijn kan ook betekenen dat je soms iets niet vertelt, omdat je weet dat de ander er misschien niet op zit te wachten.

Truc 2: Doe een tegenvoorstel

Het is heel makkelijk om een idee af te branden, te zeggen dat iets niet staat of om redenen te bedenken waarom je iets niet wilt. Door te benoemen wat je wel wilt of door met een alternatief te komen, geef je impliciet (tactvol) aan dat je iets niet ziet zitten. Tegelijkertijd heb je nagedacht over wat dan wel een goed idee is. Op die manier slaat de stemming niet gelijk om in een mineur, maar kun je samen werken aan een beter plan.

Truc 3: Vergeet de sandwich-formule

In elke management-training wordt verteld dat je kritiek het beste kunt brengen tussen twee positieve punten. Eerst iets goeds zeggen, dan de kritiek en dan nog iets goeds. Deze formule werkt an sich ook wel, maar door onze focus op het negatieve puntje ziet de ontvanger dat al van mijlenver aankomen. Door sandwich-formule geven veel mensen onoprechte complimenten en dat ervaren we als liegen. Vergeet daarom die sandwich-formule en bedenk eerst wat je oprecht wél goed vindt (zie ook truc 2) en focus je hele feedback daar omheen. Je kritiek verwerk je vervolgens als voetnoot. Is er helemaal niets goed, zeg dat dan rechtstreeks en herhaal truc 2 om verder te komen. Het dwingt je om zelf na te denken waarmee de ander wellicht worstelt.

Natuurlijk zijn er veel meer trucs om tactvol te worden. Inspireer anderen ermee door ze hieronder als comment achter te laten!