Als in mei 2015 het Eurovisie Songfestival-circus neerstrijkt in Wenen, is het even de gay-capital van Europa. Wie slim is, ontdekt gay Wenen daarom voor of na die tijd. Gewoon om even in alle rust de stad te ontdekken. Alhoewel, de agenda van de Oostenrijkse hoofdstad stad ramvol!

Mijn eerste keer in Wenen was tijdens de weken voor kerst. De stad bleek talloze pleintjes te hebben waar kampvuren en kerstmarkten de uitgelezen plek bleken voor een vrijdagmiddagborrel. Of zaterdag- of zondagmiddag. Koetsen reden door de straten en de bontjassen werden gedragen alsof PETA nooit had bestaan. Dure merkwinkels en chique restaurants trokken massa-publiek, maar het echte Weense leven speelde zich af in hippe wijken met industrieel ogende restaurants. Wenen trekt namelijk ambitieuze jongelingen en creatieve geesten uit heel Oostenrijk. Voor een weekendje weg is Wenen vooral een combinatie van hippe trendy stad met de melodramatische geschiedenis van Keizerin Sisi als onontkoombare cultuurshot en Conchita Würst als haar eigentijdse opvolgster.

Parkhotel Schönbrunn

 

Boys & balls

Als je geen strand hebt en de concurrentie in de zomer sowieso groot is, moet je als stad natuurlijk andere sterke punten laten zien. Wenen doet dat slim door flink uit te pakken als sfeervolle winterbestemming en als romantische stedentrip in het voor- of najaar. Je zou bijna denken dat ze de zomer bewust vermijden. Voordat het Pride-seizoen namelijk in alle hevigheid losbarst, heeft Wenen een ramvolle agenda met gay-events.

Uitgeroepen tot beste pride ter wereld: Vienna Pride!

Bij Wenen denk je misschien ook aan het traditionele bal, waar mannen de vrouwen het hof maken en in avondkleding een walsje wordt gemaakt. Ook voor gays is er een bal. Het Weense Regenboogbal in het Parkhotel Schönbrunn (in 2015 op 31 januari) is een volwaardig bal voor LGBT’s, inclusief dresscode en het is tegelijkertijd een benefietavond. Een alternatiever bal is het Creatieven Bal (in 2015 op 6 en 7 februari, dat elk jaar een eigen thema heeft: dit jaar zijn ze in Wenen ook gevallen voor cowboys (Lees ook: ‘Country is het nieuwe sexy’). En dan is er nog het Rozenbal, dat tegelijkertijd plaatsvindt met het wereldberoemde Operabal. Kortom: voor je eerste dansje van het nieuwe jaar moet je dus in Wenen zijn.

Heb je je agenda bij de hand?

Life Ball in Wenen

Dat ze buiten het balseizoen ook wel van een feestje houden, klinkt door in de titel van een ander groot feest: Life Ball (op 16 mei 2015). Ook dit is een benefietavond, maar bovenal een groot feest waar alles draait om zien en gezien worden. De bijbehorende modeshow op de Rathausplatz is overigens vrij toegankelijk, ook als je niet één van de felbegeerde Life Ball-tickets hebt weten te bemachtigen.

Verder kun je in het voorjaar nog naar Boylesque (14-15 mei), het fetish-weekend Wien in Schwarz (3-7 juni) en natuurlijk de Vienna Pride (16-21 juni) met daaraan voorafgaand het Queer Film Festival (11-19 juni). En niet te vergeten het Eurovisie Songfesival in de Stadthalle van 19-25 mei. En dan zou ik bijna The Circus vergeten; het maandelijkse dancefeest. Je zou eigenlijk gewoon het hele voorjaar in Wenen moeten wonen. En als je daar toch bent, dan kun je net zo goed je was naar de Circus-wasserette brengen 😉

Wil je stad ontdekken en een fijn hotel vinden, lees dan ‘Het verrassend andere gezicht van Wenen‘. Binnenkort ook nog de tips van Conchita Würst zelve.

Heb jij ook nog Wenen-tips? Deel ze hieronder!