Een bruisende cultuurscene en hippe wijkjes maken van Düsseldorf een prima excuus voor een weekendje weg, zoals je in deze post al kon lezen.  Tijdens het jaarlijks terugkerende Düsseldorf Photo Weekend kun je je ook nog eens laten inspireren door het beste fotowerk uit binnen- en buitenland, met interessante randprogrammering. Tijdens mijn tocht langs galeries en musea, kwam ik de volgende highlights tegen. 

Don Dylan Photography

Don Dylan Photography

Dylan Don

De Burkhard Eikelmann Galerie is mijn absolute favoriet in Düsseldorf! Hier vind je pop-art zoals het hoort te zijn: vet, over the top en sprankelend als onvervalste glamour. Hier werd ik verliefd op het werk van de Duitse fotograaf Dylan Don. Hij maakt (onder meer) portretten van internationale celebrities en schroomt niet om z’n selfies er naast te hangen. Opvallend is z’n kleurgebruik, dat doet denken aan dat van David LaChapelle en z’n settings doen doorgaans denken aan foute porno. Ander hoogtepunt in de Burkhard Eikelmann Galerie, is het stukje pop-art in de vorm van de eigenaresse, die het mes en de injectables regelmatig in haar gezicht heeft laten zetten. Ik vind ‘r fantastisch met die heerlijke Amanda Lapore-lippen.

Gabriele Croppi

In Galerie Clara Maria Sels (zie ook de foto bovenaan deze post) sprak ik Gabriele Croppi, die prachtige zwart-wit foto’s maakt, met een extreem contrast. Tijdens ons gesprek vertelde hij me dat zijn beelden vaak op meerdere dagen worden geschoten. Soms staat het model er toevallig in, een andere keer ensceneert hij het beeld vanuit een gedachte. Bij zijn tentoonstelling in de galerie van Clara Maria Sels staan met name zijn beelden van New York centraal, maar ook in thuisland Italië maakte hij veel foto’s van verstilde stadslandschappen met een supermooi beeldcontrast.

In de video onderaan deze post zie je zijn werk ook in bewegend beeld. Ik ben er helemaal weg van!

Josef Schulz

Desolate landschappen doen het voor mij ook altijd goed. Maar in combinatie met de lege reclameborden van Josef Schulz wordt het helemaal een droeve bedoening. En dat is dus positief. Zijn werk hing in Galerie Lausberg en dit is één van die verrassende plekken in Düsseldorf die aan de buitenkant klein en nietszeggend lijken, maar waar je via een binnentuin in de rest van de galerie komt. De moeite waard dus om eens langs te gaan als je van moderne kunst houdt.

Andere ontdekkingen tijdens Düsseldorf Photo Weekend

Zelf zou ik er niet zo snel op komen om videokunst te gaan bekijken, maar toch raakte ik verzeild in het fantastische pand van Julia Stoschek. Deze rijke (en bloedmooie) erfgename zag het pand enkele jaren geleden staan, maakte er haar penthouse van en creëerde volop ruimte voor haar collectie ’time-based media art’. Inmiddels is de galerie van de Julia Stoschek Collection in de weekenden geopend voor publiek en het is zeker de moeite waard om er een kijkje te nemen.

julia stoschek collection duesseldorf expo

videokunst in de gallerie van Julia Stoschek

Ook het Schmela Haus (in de oude binnenstad) is de moeite waard. Al is het maar vanwege de onaangetaste oude bar, die de hoogtijdagen van de jaren ’70 doet herleven. Maar ook de expo’s en debatavonden schijnen de moeite waard te zijn. De programmering en het pand zijn in handen van Kunsthalle Düsseldorf.

schmela haus duesseldorf

Ook naar Düsseldorf?

Düsseldorf Photo Weekend is een verdomd goed excuus om een weekendje weg bij onze oosterburen in te plannen. De editie van 2016 laat nog even op zich wachten, maar lees  VERRASSENDE WEEKENDTRIP VOL KUNST, CULTUUR & EXCLUSIEF SHOPPEN en deze post en je vindt genoeg redenen om al eerder weg te gaan. Voor meer informatie en het actuele culturele programma, is art-in-duesseldorf.de een goede aanrader.

Wat vind jij van Düsseldorf?

Bekijk ook deze video van Gabriele Croppi:

Gabriele Croppi, NEW YORK, Metaphysics of the Urban Landscape from Gabriele Croppi on Vimeo.