Eén van de meest bijzondere tentoonstellingen die ik ooit heb gezien, was Alexander McQueen: Savage Beauty. Deze hommage aan het vrij recent overleden mode-genie Alexander McQueen is vanaf 14 maart te zien in V&A in Londen. En het openingsweekend is tevens het laatste weekend van een andere bijzondere tentoonstelling, die ik onlangs slag. Als kers op de taart opent dit weekend ook nog eens een andere mode-tentoonstelling die juist de soberheid en creativiteit eert. Kortom: 3 goede redenen om naar Londen te gaan!

Alexander McQueen Savage Beauty

De London Fashion Week 15 is nog maar net achter de rug en een volgend mode-hoogtepunt dient zich weer aan in Londen: 3 unieke tentoonstelling die slechts één weekend alledrie te zien zijn. That Guy From Rotterdam bezocht er twee en verheugt zich nu al op de verrassende derde. Ga jij ook?

Alexander McQueen: Savage Beauty

Alexander McQueen was jarenlang de rockster onder de mode-ontwerpers. Al op jonge leeftijd kleedde hij Gorbastjov en prins Charles en later kwamen daar popsterren en andere beroemdheden bij. Het meest legendarisch waren de shows waarin hij een model in witte jurk liet bespuiten door twee robots en een andere waarin een 3D-hologram van Kate Moss voor het publiek opdoemde. Zijn tragische zelfmoord op 40-jarige leeftijd maakte een onverwacht einde aan een carrière waarvan iedereen hoopte dat ‘ie nog jaren zou duren. De meesterwerken van McQueen zag ik in de sprookjesachtige tentoonstelling Alexander McQueen: Savage Beauty in Metropolitan New York. Nu, enkele jaren later, is de tentoonstelling te zien Londen en het is een absolute must-see als je van mode houdt. Zelfs als je niet van mode houdt, is het de moeite waard. Wie ook de tentoonstelling van Jean-Paul Gaultier zag in de Kunsthal, snapt wat ik bedoel.

De tentoonstelling Savage Beauty is van 14 maart t/m 2 augustus 2015 te zien in V&A, vlakbij metrostation South Kensington.

Fashion on the ration

Heb je je weleens afgevraagd hoe het kwam dat de vrouwen in de meest zwarte periode uit onze geschiedenis er mooier uitzagen dan in veel gelukzaliger jaren erna? Armoede en creativiteit gingen hand in hand tijdens de jaren ’40! Praktische onesies voor in de schuilkelder en sieraden gemaakt van vliegtuigonderdelen; alles kon! Terwijl Groot-Britannië zwaar op rantsoen moest, deden vrouwen des te harder hun best om er in het dagelijks leven welvarend en prachtig uit te zien. De elegantie van die oorlogsjaren zie je nu met vlagen terugkomen, maar zo stijlvol als toen wordt het wellicht nooit meer. Deze tentoonstelling kan je in elk geval weer inspireren om met minimale middelen je garderobe op te peppen.

Fashion on the Ration: 1940s street style is tot en met 31 augustus te zien in IWM, vlakbij metrostation Elephant & Castle.

Wedding Dresses: 1745-2014

Hoewel ik een weinig romantisch idee van het huwelijk heb, ben ik stiekem wel altijd gecharmeerd van de jurken die vrouwen (al dan niet onder dwang van hun moeders) uitkiezen voor de mooiste dag van hun leven. In de expo Wedding Dresses 1745-2014 krijg je een overzicht van de modegrillen waaraan die mooiste dag onderhevig is. Koloniale invloeden, barokke tijden, kuise momenten tot aan extravagante uitspattingen; je ziet ze allemaal. De jurken van John Galliano, Christian Lacroix en Vivienne Westwood klinken als hoogtepunten, maar onderschat niet de jurken waarin vrouwen strak ingesnoerd naar adem snakten terwijl ze het ja-woord prevelden.

Op 15 maart sluit de tentoonstelling in V&A, dus dit is het enige weekend waarin de alledrie de tentoonstellingen kunt zien!

Meer Londen

aqua-shard-view-cocktail-hot-tommy-liveliketom

Ga je een weekend naar Londen en houd je van lekker eten, dan mag je deze foodmarkets niet overslaan. Wil je cocktails drinken met een fantastisch uitzicht, dan zijn AquaShard en het verwarmde dakterras van The Boundary goeie hotspots.

Wat zou jij graag in Londen zien of doen?