Op de dag dat Rotterdam herdenkt dat De Aanval exact 75 jaar daarvoor plaatsvond, heerst er een opgewek sfeertje in de stad. De winkels zijn open, de mensen zijn vrij (vanwege een andere herdenking) en dankzij een waterig zonnetje struint jan en alleman door de havenstad. Vlakbij de Diergaarde Blijdorp, die overigens nét voor de oorlog was verhuisd en daarmee gered van bommenleed, ligt het Vroesenpark, dat op warme dagen wordt omgetoverd in een barbecue-paradijs voor buurtbewoners zonder tuin.

festival TREK foodtruck festival Rotterdam Vroesenpark

Maar op deze 14e mei is voor hen geen plaats. Hipster Vreet Feest (of ‘fest’ in Algemeen Beschaafd Hipster) ‘Festival Trek’ is neergestreken in het geliefde park. Het is een aanval van beschaving en hipheid op Rotterdams grondgebied, die doet denken aan de Rollende Keukens uit Amsterdam, waar sprinkhanen en hometrainer-smoothies de nieuwste foodtrends bleken.

de oprot-flyer van Trek Festival

de oprot-flyer van Trek Festival

-> Het alternatief? De beste alternatieve hamburger restaurants van Rotterdam.

Bakfietsen met kinderen komen uit alle richtingen aangefietst. Mannen met baardjes zetten hun hoedjes nog iets verder naar achteren op hun hoofd. Vrouwen met haarknotjes lopen in wijd lubberende pyama-overalls om te verhullen dat ze dikker zijn dan de fashion-industrie voorschrijft. Er wordt gekwetterd en borden omrand met gloeipeertjes heten je welkom. Het foodtruck-festival moet namelijk na het drama in Hoek van Holland omheind worden als een echt festivalterrein, met bewaking en hekken. En een entree dus.

Het is druk. Zo druk zelfs, dat bij het naderen van het park oprot-flyers worden uitgedeeld waarop in vriendelijk woorden wordt uitgelegd dat je beter weg kunt gaan. Hier is geen plaats meer voor jou, buurtbewoner. Ga heen en kom op een andere dag nog eens terug. Niet dat iemand daar aanstoot aan neemt, want iedereen schuift gedwee aan in de steeds langer wordende rij.

Zo ziet de vrijheid er dus uit 75 jaar na ‘De Aanval’; mensen die het veel te goed hebben staan in de rij om het nog beter te krijgen. Nog 3 dagen en dan is het vreetwagen-festijn, sorry food truck festival, weer weg en kunnen we weer gewoon barbecuen. En rookt het park weer alsof er net bommen op zijn gevallen. Dat wordt pas een echt feest!

Waar was jij vandaag?