Updated oktober 2022 – Toen ik deze post in 2015 plaatste, had Rotterdam net z’n eigen Rotterdam Pride en leek het goed te gaan met gay Rotterdam. Nieuwe zaken openden hun deuren, andere gooiden hun formule op de schop en een enkel gay bar in Rotterdam zou wel nooit veranderen. Maar we zijn wat jaren verder, Covid legde de horeca op haar gat en de hele gayscene is veranderd in een LGBTQ+-community, waarin homo’s, lesbiënnes, biseksuelen, queers steeds vaker uitgaan in dezelfde kroegen. Logisch dus, dat de gay horeca in Rotterdam er nu heel anders uitziet. Tijd voor een update.

Steeds vaker zie je Rotterdam verschijnen in lijstjes van populaire bestemmingen. Ook homo’s weten Rotterdam steeds beter te vinden. En zelfs in het rijtje opkomende prides wordt Rotterdam genoemd.

Rotterdam heeft een gay-tolerant uitgaansleven en je kunt er dan ook praktisch overal terecht zonder al te veel problemen. Mits je het Stadhuisplein vermijd natuurlijk. Ken je Rotterdam nog helemaal niet, lees dan eerst even: Gay Rotterdam: Ongepolijst en Onontdekt

gay-types hom typen

-> Tip: lees ook 20 typen homo’s die je in elke gay bar tegenkomt 

Ben je voor het eerst in Rotterdam, dan is het fijn om te weten dat het handjevol gaybars allemaal op loopafstand van elkaar afliggen, met Kabouter Buttplug op het Binnenwegplein als toepasselijke middelpunt.

De beste gay bars van Rotterdam

pic: gayrotterdam.nl

Bonaparte 

Ooit was dit gaycafé de place to be voor de nachtvlinders die nog een laatste slokje wilde doen. Maar met een nieuwe eigenaar én de populariteit van RuPaul’s Drag Race in het achterhoofd is dit piepkleine café een heerlijke uitgaansplek.

Je moet wel even langs de portier, die checkt of er geen gespuis binnenkomt, maar achter de gesloten deur met het kleine raampje, gaat oerRotterdamse gezelligheid schuil. Regelmatig zijn er dragshows en de kerst-lipsyncs zijn legendarisch.

Gay en Dragcafé Bonaparte – Nieuwe Binnenweg 117A

Ferry  

Laat ik maar heel eerlijk zijn, Ferry was sinds de eerste editie van de Rotterdam Pride jarenlang mijn favoriete gaybar in Rotterdam. Het is een bar zoals je die in een wereldstad hoopt te vinden. En gelukkig is de zaak een daverend succes.

Toch heeft die populariteit ook een keerzijde. Ferry is namelijk heel populair bij vrienden-van-homo’s, oftewel faghags. Ook clubjes vrouwen die hun vrijgezellenfuif vieren, komen hier massaal binnen. Dat heeft er ongetwijfeld toe geleid dat de zaak nu een soort LGBTQ-skihut is geworden, met feestmuziek en vooral heel veel vrouwen. Niets mis mee natuurlijk, zeker niet omdat Ferry zich inmiddels ook als queerhub positioneert.

Laten we wel zijn er is geen enkele queerbar in Rotterdam die zo succesvol is en zoveel toffe programmering heeft met drag-optredens, dj’s en op zaterdagavond de ‘bottle for a bottom’-wedstrijd. Maar wil je gewoon met je gayvrienden op stap en ben je ouder dan 30, dan is dit misschien niet de beste plek om even rustig een drankje te doen. Stort je je graag midden in het feestgedruis, dan ben je hier aan het goede adres.

Ferry – Westblaak 127, 3012 KJ

gay bar keer weer Rotterdam

Jaarlijks hoogtepunt: de Keerweer Parade!

Keerweer

Sommige klassiekers moet je eren in goede en slechte tijden. Hoewel ik er zelf nog steeds niet binnen durf te komen zonder flink beschonken te zijn, is de Keerweer toch de beste gay melting pot van Rotterdam.  

Hier komen alle genres gay en het is dan ook niet verwonderlijk dat de jaarlijkse Keerweer-parade de drijvende pijler is van de Rotterdam Gay Pride.

‘De Keerweer’, zoals de bar in de volksmond heet, is by far de meest betrouwbare zaak voor een geslaagde afsluiting van je avondje stappen, zoals je van een gay bar in Rotterdam mag verwachten.

Keerweer – Keerweer 14, 3012 KB

Loge 90

Ok, ik geef toe: Loge 90 is niet voor hip & dazzling gays. Wat de een misschien afdoet als een ouwelullenbar, is voor de ander de gezelligste stamkroeg van Rotterdam. Aan het panterbehang en de kroonluchters zal het in elk geval niet liggen. Humor en gezelligheid zijn troef bij het café dat al jaren kan rekenen op een trouwe klandizie. Ga erheen als je zin hebt in een praatje, een dansje of gewoon wat echte Rotterdammers wilt ontmoeten. Bij mooi weer is het terras overigens populair bij een breder publiek. En wel zo fijn: de WittedeWithstraat ligt op de hoek.

Loge90 heeft dit jaar ook voor het eerst de Loge Boulevard georganiseerd, met optreden van Jopie Parlevliet, Bonnie St. Claire, de zusjes Van Wanrooy en DJ Disco Royaal, waarmee het eigenlijk nog de enige ’traditionele’ gay bar in Rotterdam is.

Loge 90 – Schiedamsedijk 4

Rotterdam gay bars nightlife

De Regenboog

De Regenboog wordt ook wel de gay-Skihut genoemd. Voorheen was het een feestkroeg waar je enkel Hollandse meezingers hoorde. Tegenwoordig is het een mengelmoes van stampende beats, top 40 en De Toppers.

Doe daar een flinke portie discoballen, sirenes, knipperlichten en een flinke dosis shotjes bij en je weet dat je hier hossend de deur uit gaat. De Regenboog heeft elk jaar de gezelligste boot tijdens de Canal Parade van de Amsterdam Pride. 

De Regenboog – VanOldebarneveltstraat 148a, 3012 GX

Strano

Jarenlang de hipste gay bar van Rotterdam, maar inmiddels een goede middenmoter: Strano. Vroeg op de avond schrikt de verlaten bar veel mensen af. Maar ga gewoon naar binnen, zelfs als er niemand is en ontdek de magie van ‘als er 1 schaap over de dam is’. Binnen een half uur stroomt de bar vol en wordt er gedanst en gesjanst dat het een lieve lust is. De videoclips op de schermen zijn trouwens ook heerlijk en doen me denken aan de fijne bars op Gran Canaria.

Mooi meegenomen: Strano heeft de leukste beveiligers.

Strano – Van Oldenbarneveltstraat 154, 3012 GX

7. Naar ons – nieuwe gay bar?

In september 2022 opende Naar Ons de deuren. Het is nog wat vroeg om er een duidelijke mening over te hebben, maar het is aan ‘ons’ om er wat van te maken. Naar ons ligt tussen Strano & Ferry en ook Bonaparte is vlakbij, dus dit kan een verrijking worden voor het homo uitgaansleven van Rotterdam. Laat vooral je eerste indrukken achter in de comments, zodat anderen weten wat je ervan vond!

Update november 2022: mijn eerste avond bij Naar Ons was leuk en het terrasje buiten overdag was ook prima. Maar daarna bleek het toch vooral een komen en gaan van vriendinnengroepjes en lallende hetero’s die een kroegentocht hielden. Na de aankondiging dat de wedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het WK in Qatar, ook hier worden vertoond, durf ik voorzichtig te concluderen dat iedereen hier welkom is. Maar dat geldt voor heel veel kroegen in Rotterdam. Wat denk jij?

Naar Ons – Oude Binnenweg 106A

Overdag wat eten of drinken?

Het terras van Bij de Bruin is een gezellige plek in het hart van Rotterdam, met Kabouter Buttplug als beroemde buurtgenoot. Bij de Bruin – Oude Binnenweg 140A

De populaire winkelstraat Meent loopt door tot aan de Pannekoekstraat, waar ook bistro Pierre zit. Hier strijken veel gays aan het einde van de middag neer voor een aperitief en een hapje. Pierre – Pannekoekstraat 38A

Gay Hiking Club ‘Burgers en Buitenlui’

Rotterdam heeft de eerste gay hiking club van Nederland: Burgers en Buitenlui. Eens per maand gaan ze op zondagmorgen wandelen in de omgeving van Rotterdam. De routes zijn ongeveer 15 km en eindigt met een stevige hamburger. Voor meer info kun je me mailen of een reactie achterlaten onder deze blogpost.

Wat is jouw favoriete gay bar in Rotterdam?