Toen ik in 2010 voor het eerst van Couchsurfing hoorde, leek het me nogal een vreemd en misschien zelfs wel vies idee: bij wildvreemden op de bank gaan slapen. Wie doet nou zoiets? Maar na drie weken door Canada te hebben “gesurfd”, was ik helemaal om. Tegenwoordig komen er af en toe vreemden bij mij logeren. Zelf wissel ik tijdens mijn reizen regelmatig af tussen anonieme hotels en onbekende ‘hosts’. En vaak verlaat ik mijn Couchsurf-adres met nieuwe vrienden en unieke ervaringen.

Het klinkt een beetje hippie 2.0: gratis overnachten bij wildvreemde mensen met wie je ook nog eens gaat socializen. En ik verwachtte dan ook dat vooral veel slonzige types met dreadlocks op de site Couchsurfing.org zouden staan. Wie zou er immers volstrekt onbekenden gratis laten overnachten in z’n keurig opgeruimde designappartement? Maar vooroordelen zijn er om te weerleggen en dus besloot ik me in te schrijven. Dat ik naar het relatief dure Canada op vakantie wilde, speelde daarbij wel een niet onbelangrijke rol.

Ontmoet je nieuwste vrienden

Na een compleet profiel te hebben aangemaakt, besloot ik wat berichten te sturen en hoewel er soms afwijzingen waren, kreeg ik het vrij eenvoudig voor elkaar om voor elke nacht een slaapplek te vinden: soms meerdere nachten op  één plek. Met een tas vol blikjes stroopwafels toog ik naar Canada, waar de douanebeambte me kritisch ondervroeg over het feit dat ik bij mensen ging logeren die ik nog nooit had ontmoet. Toen ze de vragen stelde, ging ik zelf ook even twijfelen: waar was ik in hemelsnaam aan begonnen?

Bron: http://paulinefrommerbriefing.blogspot.com/2010/05/interview-with-veteran-couchsurfer.html

Bron: http://paulinefrommerbriefing.blogspot.com/2010/05/interview-with-veteran-couchsurfer.html

Uiteindelijk bleek mijn eerste adres een luxe appartement te zijn, met jacuzzi, gym en een rooftop-barbecue. Het was het begin van een onvergetelijke vakantie waarbij ik sliep op banken, logeerbedden en soms zelfs compleet uitgeruste kamers met airco en eigen badkamer! De mensen bij wie ik verbleef waren alles behalve stoffige types: het bleken ambitieuze hardwerkende mensen, die graag mensen ontmoeten die net als zij houden van avontuur en reizen. Door met ‘locals’ in contact te komen, leer je een stad of dorp op een heel andere manier kennen. Je belandt zomaar in restaurants die nog niet zijn ontdekt door Lonely Planet, theaterfestivals waarvan toeristen nooit zullen horen en soms zelfs op verjaardagen of housewarmings bij je allernieuwste vrienden.

Eenmaal terug in Nederland stelde ik mijn eigen ‘couch’ ook beschikbaar: een logeerkamer met opblaasbed. Niet te vaak, een paar keer per jaar, komen surfers langs. Sommigen blijven slapen; met anderen ga ik koffie drinken of ik laat ze per OV-fiets de stad zien. Natuurlijk eindigt niet elke surfer als vriend, maar de paar nieuwe vrienden die ik via Couchsurfing heb ontmoet, had ik voor geen goud willen missen!

Is Couchsurfing iets voor jou?

  • Wil je nieuwe (lokale) mensen ontmoeten?
  • Wil je dingen doen die de meeste toeristen nooit zullen doen?
  • Vind je het leuk als anderen nieuwsgierig zijn naar wie je bent en wat je doet?

Als je op 1 van deze vragen ‘ja’ hebt geantwoord, dan zou je je direct moeten inschrijven! Door mijn eigen ervaringen met Couchsurfing weet ik inmiddels dat het voor iedereen een verrijkende ervaring kan zijn. Je hoeft niet per se je eigen huis open te stellen voor vreemden, maar het vergroot wel de kans om zelf een geschikte host te vinden. En zelfs als je niet bij anderen gaat logeren,zijn de Couchsurf-events vaak al de ideale manier om unieke ervaringen op te doen. Zo zal ik nooit vergeten dat ik mijn eerste maté dronk in een prachtig park in Alta Gracia en dat ik het heerlijkste ijs at nadat ik kennis had gemaakt met Geocaching. En ik ben meer van mijn eigen stad gaan houden door Couchsurfers rond te leiden.

Ben je enthousiast geworden, lees dan ook zeker: Tips voor beginnende Couchsurfers.