De mooiste mannen zou ik het liefst urenlang van dichtbij bekijken. (Vooral degenen die ik ’s morgens op m’n Instagram plaats.) Maar vaak vind ik daarvoor niet de juiste openingszin. En bovendien, ik kom ze ook veel te weinig tegen. Gelukkig zijn er mensen die wél de juiste openingszin hebben. ‘Ik ben kunstenaar’ schijnt het namelijk erg goed te doen. In elk geval bij de kunstenaars die afgelopen weekend de groepsexpositie Claiming Masculinity openden in Zerp Gallerie.

Barry Marré The last boys (9) Zerp Gallerie

The Last Boys (9) – Barry Marré


Het mannelijk lichaam in fotografie en sculptuur

Untitled – Jak Beemsterboer

Ronald Bal, Jak Beemsterboer, Jelle Mollema & Barry Marré bestuderen het mannelijk lichaam elk op hun eigen manier. Waar Ronald Bal zijn eigen lichaam als hoofdonderwerp neemt in performances en gipsafdrukken, zoekt Jak Beemsterboer het in collages en schilderijen die niet vies zijn van een flinke dosis digitaal knip- en plakwerk. Toch ben ik, zoals je misschien inmiddels weet, meer gecharmeerd van ijzersterke fotografie of bewerkingen daarvan. Barry Marré en Jelle Mollema zouden daarom ook best wat van hun werk aan mijn muur mogen hangen. Jelle Mollema lijkt op het eerste gezicht reportages te schieten, die vervolgens als verstilde kunstwerken de tijdgeest vatten. Ik lijk wel een kunsthistoricus met zulk wollig taalgebruik. Gelukkig wordt het al een stuk helderder en Rotterdamser als je weet dat hij ook de ‘hoffotograaf’ is van Schorem.

Barry Marré, een persoonlijke favoriet, maakt portretten van prachtige jongens die nog te jong zijn om man te heten. Of althans, zo zien ze er uit. Dromerige beelden die me laten verlangen naar de tijd dat ik mezelf nog twink kon noemen. Alhoewel ik destijds niet eens wist dat dat zo heette. Maar goed; het fijne van al het werk, is dat het te koop is. Dus wil jij iets langer dan een uurtje naar mannen kijken, dan kun je er gewoon één in huis halen! En waar zou je een gallerie als deze beter kunnen treffen, dan in het hart van gay Rotterdam:

De expositie Claiming Masculinity is t/m 10 mei 2015 te zien in

Zerp Gallerie – Van Oldenbarneveltstraat 120A, 3012 GV

“Galleries zijn een soort van museum-light: een cultureel verantwoorde snack”

Sinds ik in Düsseldorf meerdere galleries in één weekend afstruinde, ben ik helemaal om voor wat betreft galleries. Geen overweldigende grote musea waar je een halve of hele dag van je vrije weekend kwijt bent, maar kleinschalige overzichtelijke exposities waar je vrijblijvend in en uit loopt. Ook in Londen, waar ik tegenwoordig deeltijd resideer, loop ik regelmatig een gallerie binnen. Meer interessante fotografen vind je trouwens in de eerdere blogposts over betaalbare kunst aan je eigen muur en de highlights van Düsseldorf Photo Weekend.

Heb jij nog aanraders om eens binnen te lopen – waar ook ter wereld?

Deel ze hieronder. Ik ben namelijk erg benieuwd wat jou inspireert.