Je hoeft niet altijd op reis te gaan om een vakantiegevoel te hebben. Een extra lang weekend is vaak al voldoende. Als je werkt voor een baas, heb je misschien zelfs wel meer mazzel dan je denkt.

cocktails-with-a-view-the-shard-aquashard-liveliketom

Dit artikel werd ge-update op 29 september 2015

Ondernemen is hard werken en in de tijd dat ik mijn eigen bedrijf runde, had ik nauwelijks vrije tijd. Dat was ook niet erg, want alles wat ik deed was voor mezelf. Maar 3 weken op vakantie gunde ik mezelf niet. Sterker nog, een werkdag van minder dan 12 uur klonk voor mij al als een vrije dag.

-> Wil je echt op pad, lees dan deze 8 tips voor het perfecte weekendje weg.

De vrijheid van het ondernemen zat ‘m voor mij vooral in de plaats waar ik werkte: een zonnig terras of heerlijk aan de waterkant. Het was voor mensen in vaste dienst vaak een droom om ook zo vrij met hun tijd om te kunnen gaan.

Maar vergeet niet dat de zekerheden van een baan ook bepaalde vrijheden geeft. Elke week een lang weekend is er zo één. En nee, je hoeft geen toestemming te vragen aan je baas of salaris in te leveren.

Elke week een lang weekend

Lange weekenden hoeven geen weekenden te zijn waarbij je 3 dagen achter elkaar vrij bent. De indeling van die vrije tijd is wat maakt dat je ontspant. Toen ik marketingmanager was bij het Uitburo, ontdekte ik iets bijzonders. Een van mijn collega’s deed elke maandag iets leuks met een vriendin, omdat ze daarmee de eerste werkdag van de week zo goed eindigde.

tv tijd en geld besparen liveliketom

Het blijkt namelijk dat een avondje tv-kijken niet ontspannend of bevredigend is, het kan zelfs schuldgevoel veroorzaken. En dat terwijl veel mensen juist onderuitzakken voor de tv omdat ze willen ontspannen. Een avondje voor de buis geeft het gevoel dat je je tijd verdoet. En dat is ook zo. Maar wat heeft dat te maken met dat lange weekend?

Lees daarom ook zeker: Bespaar zeeën van tijd en geld zonder tv) .

Maak wat van je maandag!

Het gevoel van vrijheid en vrije tijd beleef je intenser als je iets doet wat je normaal gesproken alleen in het weekend doet. Door de dagelijkse sleur en drukte komt het er meestal niet van om dat op vrijdag- of maandagavond te doen. Maar ik daag je uit: block 1 maand lang elke maandagavond (of vrijdagavond) om ACTIEF te ontspannen. Zo krijg je dat extra lange weekendgevoel als je voor een baas werkt:

  • block de maandagavond
  • nodig iemand uit die met je meedoet
  • maak een actief plan om uit te gaan
  • ga stipt op tijd weg van je werk
  • ga uit!

Ideeën voor een actieve maandagavond zijn er volop: ga uit eten, wandel door bos of over strand, ga naar het theater of een concert van een onbekende artiest. Je zult direct na de eerste actieve maandagavond ontdekken dat het voelt alsof je weekend langer heeft geduurd, terwijl je wel gewoon hebt gewerkt.

Sinds ik deze truc toepas, heb ik het gevoel dat mijn weekenden langer duren. Ik begin uitgeruster aan de rest van de week en kijk stiekem alweer uit naar de volgende maandag!

Wat doe jij op je maandagavond?

Probeer het vandaag nog, maak dat plan voor de eerstvolgende maandag! Ik ben benieuwd hoe het bevalt, laat hieronder een comment achter. Of volg That Guy From Rotterdam op Facebook en laat daar weten wat je doet op maandagavond.