Brazilië heeft heel wat verborgen schatten om te ontdekken. Met het indrukwekkende Amazonegebied en een gigantische kustlijn is de keus eigenlijk al oneindig. Maar als je dan toch op zoek gaat naar een goede tip, sla dan Florianópolis zeker niet over! Floripa, zoals de locals het noemen, lijkt namelijk op de zonnige variant van Europese landen, omringd door prachtige stranden en een schitterend meer dat goed is voor honderden prachtige vakantiekiekjes.

Armação

Florianópolis is eigenlijk de naam van de grote stad (iets meer dan 400.000 inwoners) op het eiland Santa Catarina. Feitelijk ligt de stad zelfs deels op het Braziliaanse vasteland. Floripa” wordt als term echter ook gebruikt voor het hele eiland. In de maanden december en januari en rondom het Braziliaanse carnaval is het gigantisch druk, maar buiten die maanden is het relatief rustig. Volop ruimte dus om te genieten van de ideale surfgolven, kilometers strand en de groene heuvels die doen denken aan Zwitserland. Als je een auto huurt, kun je in no-time de beste plekken bezoeken. Mijn top 3van Florianöpolis bestaat uit Barra da Lagoa, Ribeirão da Ilha en Armação do Pantono do Sul.

Ribeiro da Ilha Live Like Tom

Tip 1: Oesters eten in Ribeirão da Ilha

De westkust van het eiland kijkt uit op het vasteland. In het zuiden vind je het plaatsje Ribeirão da Ilhadat de oesterhoofdstad van Brazilië wordt genoemd. Hier worden de oesters gekweekt die vanzelfsprekend ook worden geserveerd in de restaurantjes aan het water. De bekendste is Ostradamus, die ook het prijzigst is. 50 meter verderop vind je onder de bomen een simpel uitziende snackbar, die de keuken deelt met het achterliggende restaurant. Hier bestel je 12 oesters (rauw, gekookt of gegratineerd voor zo’n 12 euro). Het uitzicht is net zo betoverend als dat van Ostradamus, alleen zit je hier op plastic stoeltjes en draagt het personeel een t-shirt in plaats van een kapiteinskostuum.

Barra da Lagoa

Tip 2: overnachten in Barra da Lagoa

Het vissersdorpje Barra da Lagoa ligt aan de oostkust van Floripa. Aan de westkant van het plaatsje ligt echter het prachtige meer Lagoa da Conceição. De oceaan stroomt het dorpje binnen via een riviertje waaraan kleurrijke huizen liggen en waar visserbootjes zachtjes meedeinen terwijl de vogels op zoek zijn naar hun vissnack. Aan de kust van Barra liggen verschillende hostels en pousada’s waar je kunt overnachten met een uitzicht op zee. Het dorpje zelf is niet heel bijzonder, maar de ligging, het strand en de kleurrijke huizen maken het tot een prima uitvalsbasis om naar de surfstranden of juist de rustige wandelgebieden te gaan. Er gaat in elk geval niets boven het wakker worden met het geluid van de oceaan!

Armação2

Tip 3: tropisch Zwitserland: Armação do Pantono do Sul

De vele stranden van Floripa hebben elk hun eigen publiek. Campeche is een ideaal en uitgestrekt strand voor wie wil zwemmen, terwijl de surfers eerder naar Praio do Mole gaan. Als je geen genoeg kunt krijgen van strand, dan is dat van Armação ook de moeite waard. Maar als je iets verder doorrijdt, het dorpje in, dan kun je via een loopbrug naar een heel klein eiland, waar je je in de Alpen waant. Ok, niet zo hoog natuurlijk, maar een uitgestrekte grasweide, compleet met koeien en paarden doet nogal Europees aan op een tropische bestemming als deze. Je kunt ook kiezen op welke strand je wilt uitkijken, of gewoon je blik op de oneindige oceaan richten. Even weg van alles.

 

Natuurlijk zijn er tal van andere fijne bestemmingen in Brazilië, maar Floripa kun je met een gerust hart aan je rijtje toevoegen als je op zoek bent naar strand en ander natuurschoon met een ietwat Europees tintje.