Ik ben dol op AH Perensap. Mijn enthousiasme over AH Perensap werd echter nog groter, toen ik ontdekte hoe je er heel eenvoudig zo’n 7000 liter water (per jaar!) mee kunt besparen.

ah perensap

Hoe meer ik reis, hoe meer ik besef dat schoon drinkwater geen vanzelfsprekendheid is. In Nederland stroomt het uit de kraan, douche en door het wc. Een absurd idee als je beseft dat in de armste landen ter wereld voor een fles drinkwater gewoon meer betaald moet worden dan hier in Nederland. Nu ben ik realistisch genoeg om te beseffen dat minder drinkwaterverbruik in Nederland niet zal leiden tot beter en goedkoper drinkwater in de Derde Wereld. Toch kan het geen kwaad om je drinkwaterverbruik te beperken. Al was het maar om je bewust te houden van hoe bijzonder het is dat het hier uit de kraan komt. Met onderstaande eenvoudige tip, bespaar je in je eentje al met gemak meer dan 7000 liter drinkwater per jaar!

Besparen met AH Perensap

AH Perensap is lekker en om voor mij nog onduidelijke redenen wordt de sap in glazen flessen verkocht: geen plastic, geen standaardfles, geen pak. Omdat er ook geen statiegeld op zit, mag de fles dus gewoon in de glasbak. Zeker in de zomermaanden, als ik van het sap ook ijsjes maak, loop ik al snel met een volle tas per week richting de glasbak. Totdat ik bij wijze van experiment ineens bedacht dat die flessen ook in de stortbak van mijn wc zouden kunnen passen. Juist vanwege het afwijkende formaat en het feit dat de flessen van glas zijn, zou ik met zo’n fles in mijn stortbak dus al snel een liter water kunnen besparen per spoeling. Immers: de ruimte van de fles kan niet worden gevuld met water.

6 flessen = ruim 7000 liter

Uiteindelijk blijken er in mijn stortbak maar liefst 6 flessen te passen! Qua spoeling gaat alles prima, omdat het vooral om de kracht gaat waarmee het water in de pot terecht komt. De hoeveelheid water is dus minder relevant. Ik bespaar nu dus per spoelbeurt 6 liter water. Ga er voor het gemak van uit dat ik in  mijn eentje 4x per dag thuis naar het toilet ga. Dan bespaar ik 24 liter zuiver drinkwater per dag, 168 liter per week. In een jaar ben ik zeker een aantal weken op vakantie en ben ik vast nog weleens wat dagen weg. Als ik 300 dagen per jaar thuisben, dan bespaar ik dus 7.200 liter drinkwater!

Zuiniger omgaan met drinkwater is vooral goed voor het milieu, je portemonnee schiet er nauwelijks wat mee op: 1000 liter drinkwater kost namelijk maar € 1,25. Toch kan het geen kwaad om met zo’n simpele ingreep zoveel goed te doen voor het milieu.