pic by http://www.richperryphotography.com/

Cuba staat al een tijdje op mijn verlanglijstje van te bezoeken bestemmingen. De jaren ’50 auto’s, de zon, de muziek en natuurlijk de rum; ik wil ze zien, ruiken, horen & proeven! Wat schetste mijn verbazing toen ik laatst werd opgewacht door een grote Cadillac, met daarin een Cubaan die overduidelijk van het goede leven geniet. En hij had alvast een fles pure rum meegenomen! Een betere manier om naar Schiphol te gaan kan ik me nauwelijks voorstellen. Maar waar is mijn paspoort?

liveliketom cuba cadillac schiphol havana club

Bij mij kwam Cuba pas op de kaart toen ik kennismaakte met de muziek van Buena Vista Social Club. Waar zulke muziek gemaakt wordt door oude mensen, moet wel een heel leven van zon en feesten te vinden zijn. De werkelijkheid bleek iets minder rooskleurig, want Cuba is straatarm. Maar dat er gefeest kan worden is wel zeker. Dat deden ze al voor de revolutie en dat zullen ze nog tot in de eeuwigheid doen. Het geheim schuilt waarschijnlijk in de rum, die al eeuwenlang op Cuba wordt gemaakt. Goede rum was pure handelswaar in de 17e en 18e eeuw. En hoewel we rum hier vooral kennen als mixdrank voor zomerse cocktails, is ook de pure rum weer in opkomst. Precies zoals de Cubaan in de Cadillac ‘m het liefste drinkt. Die Cubaan is Asbel Morales, maestro ronero ofwel rummeester van ’s werelds grootste Cubaanse rummerk.

-> Lees hier welke cocktail het makkelijkste is te maken op een last-minute barbecue-avond.

Havana, waar Hemingway de mojito en daiquiri ontdekte

Maestro ronero word je niet zomaar. Een maestro ronero selecteert zijn opvolger, op basis van vakmanschap en een talent dat je gedurende jaren ontwikkelt. Morales, inmiddels over de 50, werd op z’n twintigste “ontdekt” en klaargestoomd voor de gewilde functie. Hij studeerde rum-making aan de prestigieuze Manacas en heeft blijkbaar een aangeboren talent om de verschillende tonen in een rum te herkennen. In de wagen laat hij me twee rums proeven. Ik ruik wel een verschil, ik proef wel een verschil. Maar het is voor mij te subtiel om twee glazen later nog te weten wat welke rum is. Asbel haalt zelfs blind zijn eigen rum, Havana Club, eruit. Nou doet hij dit vast vaker, dus ik ben meer geïnteresseerd in hoe ik rum het beste kan drinken. Daarbij denk ik dan aan een zonnige cocktail ergens aan de kust.

maestro ronero asbel morales en liveliketom drinken havana club

Asbel lacht. Het liefst drinkt hij een oude, gerijpte rum, puur en onverdund. Hoe ouder, hoe beter. Rustig muziekje erbij, goed gezelschap en misschien ook een sigaar. Maar dat de cocktails verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de Havana Club weet hij natuurlijk als de beste. Logisch, want de mojito en de daiquiri werden uitgevonden op Cuba en Ernest Hemingway raakte eraan verslingerd toen hij op Cuba kwam. Volgens de legende bracht zijn lofzang de cocktails naar de VS, waar ze uitgroeiden tot een fenomeen.

 

Tot op de dag van vandaag kun je in Havana de geboorteplaatsen van de cocktails bezoeken. De originele mojito (rum, munt, limoen, suiker en ijs) ontstond in La Bodeguita del Medio terwijl de originele daiquiri (rum, spuitwater, limoen en suiker) nog steeds wordt geschonken in Floridita.

Wat werkt tegen een kater van rum? Lees verder ->

pagina 1 van 2

Wat is jouw favoriete cocktail?