Stedentrips; ik ben er dol op, en als het echt bevalt keer ik gewoon terug. Zo geschiedde bij Barcelona. Te lang geleden dat ik daar mijn gezicht voor het laatst heb laten zien. Deze keer wilde ik het anders. Ik wilde ’the gay way’. Nee, niet per sé het bruisende nachtleven in de vele gay-clubs die de stad kent. Het moest een stedentrip als alle andere worden met een grotere kans om gelijkgestemden te kunnen ontmoeten en me vrij te kunnen voelen.

gay barcelona citytrip

Gaixample

‘Aha, weer zo eentje die zo nodig apart moet doen en niet wil integreren maar daar wel om vraagt.’ Ik hoor velen alweer diep zuchten. Welnee, zo ernstig is het niet. Ik heb nooit problemen ervaren in hotels of waar dan ook, en Barcelona staat erom bekend een tolerante stad te zijn.

Dat geldt vooral voor de wijk, Eixample, waar het voor homo’s helemaal goed toeven is. Daarom noemen ze het ook wel Gaixample En laat dat soms nu net even wat leuker zijn als je je eigen omgeving wilt laten voor wat het is, en vertoeven in een omgekeerde wereld.

Heterofriendly

En zo beland je dan in het Axel Hotel, te vinden in die bekende wijk, waar zelfs op je kamersleutel duidelijk staat dat ze daar ‘heterofriendly’ zijn. Kijk dat begint al leuk! En die hetero’s tref je er ook gewoon aan. Meestal wat hippe, jonge stelletjes die doen alsof hun neus bloedt, maar het ongetwijfeld rete-spannend vinden wat die homo’s nu weer uitspoken.

Douchen met spannende inkijk

De kamers zijn ruim en vooral de douche is er eentje om niet te vergeten: lekker groot, maar ook ‘onderdeel van het meubilair’, waardoor een glazen wand onderdeel van de kast lijkt te zijn en je uitzicht hebt op je douchende partner, pas gevonden vakantieliefje, of… nou ja, vul maar in. Leuk is het zeker, deze spannende inkijk!

Fitness en wellness

Het Axel hotel is een groot, mooi ingericht gebouw waar een fitness aanwezig is (ja, de mannen moeten ook tijdens hun vakantie aan het werk natuurlijk) en waar je tegen aparte betaling gebruik kunt maken van het wellness center.

gay hotel Axel Hotel Urban Spa

Je moet dan ook niet raar opkijken als er door de lobby een goed uitziende meneer in badjas en slippers voorbij paradeert. Het kan allemaal. Doe vooral net alsof je neus bloedt (zoiets als wat die heterostellen doen). Koekeloeren doe je namelijk zo onopvallend mogelijk.

Dakterras ’the place to be’

Nonchalant hip wezen doe je op het dakterras van het hotel. Overdag een prima plek om in de zon te liggen bakken en af en toe af te koelen in het kleine zwembad, maar vooral ’s avonds ’the place to be’.

Zoef met de lift naar boven, zoek een een zitje op, nip aan een mojito of andere cocktail en zie de liftdeuren, die rechtstreeks op het dak uitkomen, openen met telkens weer wat nieuwe terras-aanwas in de vorm van hotelgasten, toeristen uit andere hotels of zelfs de lokale bevolking.

sky bar hotel axel barcelonaBooking.com

 

Bruisend Barcelona

Uiteraard bepaal je zelf in welke mate je onderdeel van dit alles wilt zijn. Het is en blijft immers een hotel waar je even kunt bijkomen van de bruisende drukte van Barcelona. En zoals velen wel weten is Barcelona een stad waar het goed toeven is.

-> Lees ook: Ontdek gay Barcelona als een local 

Bodega 1900 restaurant Barcelona

-> of: Moleculair genieten in de beste buurt van Barcelona

Of je nu flaneert over La Rambla, pas op dat je niet struikelt over de vele mensen, of dat je de rustige pleintjes ontdekt om daar lekker even te zitten.

Barcelona gay walking tour

Highlights, museum of concertje

De Sagrada Familia en het werk van Gaudi (o.a. Park Güell) zijn de bekende highlights die je gewoon eens gezien moet hebben (vergeet niet om vooraf een ticket te boeken), maar een fijn museum kan ook geen kwaad.

sagrada familia

barts
Of bezoek eens een concertje; de stad kent leuke concertzalen zoals Barts, waar de Amerikaanse folkzanger William Fitzsimmons optrad toen ik in de stad was. Je bent dan onder
de lokale bevolking en ervaart hoe ‘de locals’ zich gedragen tijdens een optreden.

Laid-back Barcelona

En verder moet je gewoon lekker zelf ontdekken, want daar leent de stad zich uitstekend voor. Van cultureel bezig zijn naar shoppen en van slenteren door verlaten straatjes (het is mogelijk als je goed je best doet) tot uitgaan in de hippe bars en clubs.

Alles kan en mag in deze stad, terwijl het nooit haar charme verliest en altijd dat laid-back gevoel weet te behouden. Wie het uitstippelen van een route liever aan anderen overlaat, kan altijd rekenen op de originele tips in de 100% Barcelona-gids.

Paar dagen Sitges

In Barcelona kun je de gay way bewandelen en ongelooflijk de grote toerist uithangen. Ben je er vaker geweest, dan laat je dit eens achterwege en probeer je gewoon het ritme van de stad op te pikken zoals de locals doen.

sitges life guard barcelona beach

13709770_1431424243538286_8120653334667254872_n

Even genoeg van dit alles? Zoek dan de zon op in één van de badplaatsen, niet ver verwijderd van de stad die zelf overigens ook een strand heeft. The gay way? Plak er dan een paar dagen Sitges aan vast. Lukt het je om de gays daar te ontlopen? Dan ben je ongetwijfeld de eerste!

Download binnenkort de gratis gay reisgids van Barcelona met tips van lezers!

Natuurlijk ben je ook al in Barcelona geweest. En Sitges. Deel je tips hieronder in de comments en we maken er binnenkort een handige downloadable PDF van! Makkelijk om mee te nemen op je mobiel of om te printen. Voorbeeld zien? Check hier de printable PDF voor 48 uur Porto (free travelguide)