waterfall gitgit bali indonesia

Bali is een vakantieparadijs waar je makkelijk naar toe kunt, zelfs als je maar twee weken vakantie hebt. Ok, ik geef toe: het is wat krap als je alles van het eiland (en omliggende hotspots) wilt zien, maar met een beetje slimme planning kom je een heel eind.

In het geval van Bali betekende dat keuzes maken. Zo hebben we de Gili Islands overgeslagen en maakten we in plaats daarvan prachtige duiken bij Lembongan, op slechts een half uur varen van Bali.

De vaartijden waren bovendien gunstig, zodat we niet een extra nacht hoefden te blijven na ‘s morgens nog een duik te hebben gemaakt. Uitrusten deden we in de privé-taxi op weg naar de volgende bestemming.

Dolfijntour bij Lovina…wel of niet doen?

Maar zoals beloofd in de blogpost Bali: 5 dingen die je best kunt overslaan hebben we, uit eigen ervaring, 5 zogenaamde ’to-do’s’ uit de reisgidsen gevonden, die je best kunt overslaan. We hebben een aantal dagtrips sowieso overgeslagen om tijd te besparen. Maar sommigen sloegen we juist over, omdat we al gratis (betere) alternatieven hadden gevonden. 

5 dingen die je best kunt overslaan:

1. Monkey Forest in Ubud

Het is één van de populairste attracties in Ubud: aapjes kijken in het dierenpark. Maar als je op Bali bent voor je gaycation, dan wil je misschien verre blijven van de aapjes die hetero-stellen meezeulen: kinderen. Niets mis met kinderen overigens, maar de apen in dit park zijn zo gewend aan mensen, dat je in Ubud misschien liever tijd besteed aan een kook workshop. Of aan een wandeling door rijstvelden of karma-kutten (yoga).

Alternatief: de apen onderweg van Lovina naar Ubud. Of bij Uluwatu. Of op weg naar Amed. Apen kom je overal tegen op Bali. Vraag je chauffeur gewoon om te stoppen als je ze ziet. Ook dat is één van die voordelen van een privé-chauffeur op Bali. 

monkeys aapjes kijken Bali monkey forest

Aapjes van alle leeftijden bij Padang Padang Beach

apen op Bali gevaarlijk of niet onschuldig

Voor als je je afvraagt wie die offers nou laat verdwijnen…

monkey mount batur statue

Oók bij Mount Batur kun je apen spotten

2: Dolphin Tour in Lovina

In alle vroegte (rond een uur of 4-5) word je opgehaald bij je hotel om vervolgens in te schepen in een bootje aan het strand. Heel pittoresk allemaal nog. Totdat je met soms wel honderd boten de dolfijnen in het vizier krijgt. Alle boten gaan in volle vaart achter de dolfijnen aan. Ik kreeg het er al benauwd van, laat staan de dolfijnen. Als dit de enige reden is om naar Lovina te gaan, sla het dan gerust over. 

Alternatief: Ben je toch op doorreis in Lovina beland, dan kun je ook gewoon de prachtige zonsopgang bekijken vanaf het water. In plaats van dolfijnen jagen, gewoon de schipper de andere kant uit sturen. 

lovina dolphin tour tourist trap crowded

Overslaan: tourist trap Lovina

dolfijnentour Bali Lovina

Overslaan: dolfijnen tour bij Lovina

sunrise tour lovina bali gay travel destination

Wél doen: de andere kant opvaren voor een prachtige zonsopgang

3. Snorkelen bij Lembongan

Het snorkelen bij Lembongan is een voorname inkomstenbron voor de bedrijven op Lembongan. Bootjes varen rond het eiland en gaan van baai naar baai. Hier kun je beter terecht als je kunt duiken (Manta Point) bijvoorbeeld, of als je buiten de baaien dolfijnen wilt spotten. Geen andere boot gezien terwijl de school aan ons voorbij zwom. Ben je snorkelliefhebber, ga dan naar:

Alternatief: Amed. Huur een scooter en rijd zelf door de kleine gehuchten langs de kust. Stop bij stranden en strandtentjes. De stranden bestaan uit zwart zand of kiezels, dus neem waterschoenen of slippers mee om het water in te gaan. De onderwaterwereld is hier ongerept en we zagen prachtige koralen, sepia’s en tientallen soorten vissen.

 

nusa lembongan manta point scuba diving gay travel blog liveliketom

Wel doen: duiken bij Manta Point

snorkeling Amed

Ook een aanrader: scooter huren bij Amed en van baai naar baai rijden om te snorkelen

gay hotel Amed Bali snorkeling destination

Bonus: een hotel met infinity pool én huisrif

4. Padang Padang Beach

Het kleine strand in de zuidpunt van Bali wordt overal genoemd als dé plek voor een zonsondergang. Het is er prachtig. En druk. Heel druk. Overdag lig je hutje mutje en als je ’s avonds vanaf een nabijgelegen terras de zon echt de zee in wilt zakken, zul je de tascontroles van uitsmijters en harde muziek voor lief moeten nemen.

Alternatief: Lembongan is ook populair, maar de stranden zijn toch een stuk minder bezocht dan die van Padang Padang of de Gili Islands. De zonsondergangen zijn er net zo prachtig, met zelfs uitzicht op Bali! Het strand van Mushroom Bay is het overdag druk met snorkelaars, maar bij zonsondergang deel je de baai met slechts een handjevol andere gasten.  

quiet padang padang beach

Lucky shot: PadangPadang Beach met een vol strand achter me

seminyak gay sunset beach

Ook 3 rijen dik: zonsondergang in Seminyak

Lembongan Beach sunset restaurant relax

Wél doen: rustige zonsondergang bij Mushroom Bay op Lembongan

infinity pool bali gay beach lembongan

Oók doen: zonsondergang in de infinity pool op Lembongan

5. De GitGit waterval

De hoge waterval van GitGit en de wandelroute er naartoe zijn spectaculair. Maar als verwende gay travel blogger heb ik natuurlijk al heel wat watervallen kunnen zien. En als je op Bali niet veel tijd hebt en je er toch het beste van wilt maken, dan kun je deze best overslaan.

Alternatief: De Sekumpul watervallen zijn een stuk spectaculairder omdat ze om je heen lijken te vallen. Het is een dromerig vakantieplaatje waarvan je nog lang zult nagenieten!  

gitgit waterfall bali

Overslaan: GitGit waterval

Nét iets spectaculairder: de Sekumpul watervallen

Wat zijn jouw tips voor Bali?

Laat een reactie achter en help andere gay travelers!