nusa lembongan manta point scuba diving gay travel blog liveliketom

Als je de reisgidsen moet geloven, dan is Bali een paradijs vol ‘to do’s’: dingen die je absoluut niet mag missen. Wij gingen er heen en ontdekten welke dingen je best kunt overslaan. En welke dingen je misschien liever wél doet.

Bali is prachtig voor een gaycation: je kunt er van alles zien en doen, met als bonus: cocktails en uitgestrekte stranden om bij te komen. Omdat we onze fulltime banen combineren met een gezonde dosis reislust, proberen we zo optimaal mogelijk te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft.

-> Lees ook: cadeautje van je baas: elke week een lang weekend

nusa lembongan mushroom bay beach

Wél doen: Mushroom Bay

Tijd én geld besparen op Bali

We hadden slechts 2 weken voor onze trip naar Bali en daarvan gingen al 2 dagen op aan vluchten. In de 12 dagen die we over hadden, wilden we niet van hot naar her rennen. We namen tijd om te relaxen én tijd om de mooiste dingen te zien.

In het geval van Bali betekende dat keuzes maken. Zo hebben we de Gili Islands overgeslagen en maakten we in plaats daarvan prachtige duiken bij Lembongan, op slechts een half uur varen van Bali.

De vaartijden waren bovendien gunstig, zodat we niet een extra nacht hoefden te blijven na ‘s morgens nog een duik te hebben gemaakt. Uitrusten deden we in de privé-taxi op weg naar de volgende bestemming.

Dolfijntour bij Lovina…wel of niet doen?

Uiteindelijk hebben we 5 zogenaamde ’to-do’s’ uit de reisgidsen ontdekt, die je best kunt overslaan. Een aantal dagtrips hebben we sowieso overgeslagen om tijd te besparen. Maar sommigen sloegen we juist over, omdat we al gratis (betere) alternatieven hadden gevonden. 

5 dingen die je best kunt overslaan:

1. Monkey Forest in Ubud

Het is één van de populairste attracties in Ubud: aapjes kijken in het dierenpark. Maar als je op Bali bent voor je gaycation, dan wil je misschien verre blijven van de aapjes die hetero-stellen meezeulen: kinderen. Niets mis met kinderen overigens, maar de apen in dit park zijn zo gewend aan mensen, dat je in Ubud misschien liever tijd besteed aan een kook workshop. Of aan een wandeling door rijstvelden of karma-kutten (yoga).

Alternatief: de apen onderweg van Lovina naar Ubud. Of bij Uluwatu. Of op weg naar Amed. Apen kom je overal tegen op Bali. Vraag je chauffeur gewoon om te stoppen als je ze ziet. Ook dat is één van die voordelen van een privé-chauffeur op Bali. 

monkeys aapjes kijken Bali monkey forest

Aapjes van alle leeftijden bij Padang Padang Beach

apen op Bali gevaarlijk of niet onschuldig

Voor als je je afvraagt wie die offers nou laat verdwijnen…

monkey mount batur statue

Oók bij Mount Batur kun je apen spotten

2: Dolphin Tour in Lovina

In alle vroegte (rond een uur of 4-5) word je opgehaald bij je hotel om vervolgens in te schepen in een bootje aan het strand. Heel pittoresk allemaal nog. Totdat je met soms wel honderd boten de dolfijnen in het vizier krijgt. Alle boten gaan in volle vaart achter de dolfijnen aan. Ik kreeg het er al benauwd van, laat staan de dolfijnen. Als dit de enige reden is om naar Lovina te gaan, sla het dan gerust over. 

Alternatief: Ben je toch op doorreis in Lovina beland, dan kun je ook gewoon de prachtige zonsopgang bekijken vanaf het water. In plaats van dolfijnen jagen, gewoon de schipper de andere kant uit sturen. 

lovina dolphin tour tourist trap crowded

Overslaan: tourist trap Lovina

dolfijnentour Bali Lovina

Overslaan: dolfijnen tour bij Lovina

sunrise tour lovina bali gay travel destination

Wél doen: de andere kant opvaren voor een prachtige zonsopgang

3. Snorkelen bij Lembongan

Het snorkelen bij Lembongan is een voorname inkomstenbron voor de bedrijven op Lembongan. Bootjes varen rond het eiland en gaan van baai naar baai. Hier kun je beter terecht als je kunt duiken (Manta Point) bijvoorbeeld, of als je buiten de baaien dolfijnen wilt spotten. Geen andere boot gezien terwijl de school aan ons voorbij zwom. Ben je snorkelliefhebber, ga dan naar:

Alternatief: Amed. Huur een scooter en rijd zelf door de kleine gehuchten langs de kust. Stop bij stranden en strandtentjes. De stranden bestaan uit zwart zand of kiezels, dus neem waterschoenen of slippers mee om het water in te gaan. De onderwaterwereld is hier ongerept en we zagen prachtige koralen, sepia’s en tientallen soorten vissen.

nusa lembongan manta point scuba diving gay travel blog liveliketom

Wel doen: duiken bij Manta Point

snorkeling Amed

Ook een aanrader: scooter huren bij Amed en van baai naar baai rijden om te snorkelen

gay hotel Amed Bali snorkeling destination

Bonus: een hotel met infinity pool én huisrif

4. Padang Padang Beach

Het kleine strand in de zuidpunt van Bali wordt overal genoemd als dé plek voor een zonsondergang. Het is er prachtig. En druk. Heel druk. Overdag lig je hutje mutje en als je ’s avonds vanaf een nabijgelegen terras de zon echt de zee in wilt zakken, zul je de tascontroles van uitsmijters en harde muziek voor lief moeten nemen.

Alternatief: Lembongan is ook populair, maar de stranden zijn toch een stuk minder bezocht dan die van Padang Padang of de Gili Islands. De zonsondergangen zijn er net zo prachtig, met zelfs uitzicht op Bali! Het strand van Mushroom Bay is het overdag druk met snorkelaars, maar bij zonsondergang deel je de baai met slechts een handjevol andere gasten.  

quiet padang padang beach

Lucky shot: PadangPadang Beach met een vol strand achter me

seminyak gay sunset beach

Ook 3 rijen dik: zonsondergang in Seminyak

Lembongan Beach sunset restaurant relax

Wél doen: rustige zonsondergang bij Mushroom Bay op Lembongan

infinity pool bali gay beach lembongan

Oók doen: zonsondergang in de infinity pool op Lembongan

5. De GitGit waterval

De hoge waterval van GitGit en de wandelroute er naartoe zijn spectaculair. Maar als verwende gay travel blogger heb ik natuurlijk al heel wat watervallen kunnen zien. En als je op Bali niet veel tijd hebt en je er toch het beste van wilt maken, dan kun je deze best overslaan.

Alternatief: De Sekumpul watervallen zijn een stuk spectaculairder omdat ze om je heen lijken te vallen. Het is een dromerig vakantieplaatje waarvan je nog lang zult nagenieten!  

gitgit waterfall bali

Overslaan: GitGit waterval

Nét iets spectaculairder: de Sekumpul watervallen

De beste tip: boek je private driver

Je kunt vrij goedkoop met lokaal vervoer op pad. Of een trip regelen in een busje. Of, als je graag zelf de controle houdt: een auto huren. Maar wil je veel tijd besparen, dan is een privé-chauffeur met taxi helemaal geen gek idee.

-> Ook veel gelezen: 5 tips om vaker voordelig op vakantie te kunnen

Voor zo’n $ 55,- per dag heb een airco-taxi met privé-chauffeur die je over het hele eiland brengt. Terwijl je chauffeur rondrijdt, heb je zelf de tijd om bij te slapen van alle indrukken. Of om plannen te maken voor je volgende bestemming. Bali is geen officiële gay travel bestemming, dus houd wel een beetje rekening  met je gedrag op de achterbank; je wilt je chauffeur niet in verlegenheid brengen.

private driver taxi Bali denpasar

Wél doen: Ketut bellen of appen.

Vanzelfsprekend moet je wel oppassen voor de tourist-traps, zoals vreetschuren waar je een buffet krijgt voorgeschoteld voor westerse prijzen. Of voorbij rijden aan een plek die je wél graag wilt zien, omdat het zogenaamd dicht is. Alex en ik hadden ons ingelezen, maar ook wat fouten gemaakt.

git git waterfall Bali gay travel destination

Overslaan: GitGit Waterfall

Wat zijn jouw tips voor Bali?

Laat een reactie achter en help andere gay travelers!