Als je de reis- en outdoorwinkels mag geloven, heb je tientallen gadgets en spullen nodig om te kunnen backpacken. Maar eigenlijk zijn er slechts 5 dingen die je écht nodig hebt.

Stel dat je gewend bent om van luxe resort naar luxe resort te reizen, dan is het lastig om je prioriteiten te bepalen als je gaat backpacken. Meestal heb ik veel te veel t-shirts, polo’s, broeken, zonnebrillen en andere fashionable items klaar liggen. En dat is niet handig. Om te voorkomen dat ik het gevoel heb dat ik iets vergeet, heb ik een lijstje in mijn hoofd van de 5 dingen die ik absoluut niet mag vergeten. De rest is allemaal lokaal verkrijgbaar. En van die 5 heb jij er misschien maar 3 nodig; dat is nóg makkelijker!

1. Paspoort

Het meest voor de handliggend natuurlijk, maar desalniettemin de belangrijkste. Zonder paspoort kom je nergens en behalve als reisdocument fungeert ‘ie ook als borg voor alles wat je in noodgevallen wilt lenen/ gebruiken. Een kopie van je paspoort is altijd handig en als je dat doet, dan kun je net zo goed gelijk een scan bewaren in je mailbox of cloudservice. Vooral die in de mail is me nogal eens van pas gekomen.

2. Creditcard

Zelfs zonder contant geld op zak, kom je zelfs in de verste uithoeken van de wereld een heel eind met een creditcard. Afhankelijk van het land, kan het verschillen of je Mastercard, Visa of American Express hebt. Zorg in elk geval voor een scan van je pasjes (en securitycode) in een Dropbox-account. Just in case.

 3. Telefoonnummer

Neem altijd 1 telefoonnummer mee dat je kunt bellen in geval van nood. Opgeslagen in je telefoon is tegenwoordig gangbaar, maar neem de moeite om er 1 op te schrijven of uit je hoofd te leren. Het is je lifeline naar eindeloze hulpbronnen, mocht er iets onvoorziens gebeuren. Er vanuitgaande dat je niet 3 weken in de woestijn zal zitten natuurlijk.

4. Medicijnen

Ga je naar gebieden waarvoor speciale medicijnen nodig zijn of heb je die nodig voor je basisgezondheid, zorg er dan voor dat je minimaal 3 dagen voorraad op zak hebt. Raakt je bagage kwijt of gebeurt er iets anders onverwachts, dan hoef je in ieder geval niet direct te panieken.

5. Glimlach

Eigenlijk zou deze op 1 moeten staan, maar hij is wat moeilijker in te pakken, dus vandaar op nummer 5. Een glimlach kan je dag maken of breken. Hij/ zij zorgt ervoor dat mensen je een helpende hand bieden en soms net die upgrade geven van je humeur. Zelfs onder de meest barre omstandigheden doet een glimlach wonderen. Het schijnt dat je “lichaamsgeheugen” ook automatisch je gemoed oppept, zodra je glimlach-spieren worden geactiveerd. Een natuurlijk anti-depressivum dus, en onmisbaar voor iedereen die het avontuur gaat zoeken.
image

Dit zijn de ‘bare essentials’ die absoluut niet mogen ontbreken. De rest is allemaal overbodige rommel die je meesjouwt. Onthoud dat als je je tas gaat inpakken, de volgende keer. Dat scheelt je kilo’s! (En ja, die andere spullen zijn ook handig, maar heb je ze echt allemaal nodig?)