Uyuni alleen op reis

Als je nadenkt om voor de eerste keer alleen op reis te gaan, zie je misschien beren op de weg. Maar die blijken achteraf vaak ongegrond. Ben jij klaar voor een solo-reis?

That Guy From Rotterdam Niagara Falls Canada

Mijn allereerste keer alleen op reis – of eigenlijk was dat een vakantie- gebeurde per ongeluk. Ik was in Thailand aan het backpacken (dat was ook mijn eerste keer met een rugzak) met mijn beste vriendin. Halverwege de trip kreeg zij zo’n enorme heimwee dat ze eerder naar huis ging. Ik had toen de keuze: blijven of alleen verder gaan. Het werd dat laatste en bleek de beste beslissing ooit!

Je draai vinden als je alleen op reis gaat

Het backpacken ging me in het begin allesbehalve goed af. Ik vond het teveel gedoe met zo’n rugzak: dat continu in- en uitpakken was rete-irritant en van hostel naar hostel sjokken om een goede kamer te vinden voelde ook erg ongemakkelijk. Ik was voortdurend alles kwijt in mijn backpack en kon mijn draai niet vinden. Mijn reisgenote had er net een jaar backpacken opzitten, dus voor haar was het gesneden koek. Maar ik vond het verschrikkelijk.


De tweede week ging het al beter en we leerden continu nieuwe mensen kennen. We ontdekten plekken die we nooit van tevoren hadden bedacht en kregen voortdurend tips voor nieuwe bestemmingen. Mijn rugzak was inmiddels ook op orde: plastic tasjes of packing cubes zijn de beste uitvinding ever. (Lees ook: Organiseer je backpack) Ik kreeg de smaak te pakken! Helaas ging het jaar van-huis-zijn opbreken bij mijn vriendin. Zij ging naar huis en ik kreeg de keuze om mee terug te vliegen, maar besloot dus te blijven.

Alleen maar nooit eenzaam: solo-reis ten top!

That Guy From Rotterdam jungleHet bleek de beste keuze ooit. Ineens hoefde ik niet meer te overleggen of we links of rechts gingen. Ik nam soms genoegen met een verschrikkelijke slaapplek om wat geld uit te sparen. Alleen reizen is namelijk wel iets duurder als je een eigen kamer wilt en dorms (slaapzalen) leken mij pas echt een drama. Juist doordat ik nu alleen op reis was, ontmoette ik sneller nieuwe mensen. Iedereen nodigt je uit om aan te schuiven bij het eten en als je daar geen zin in hebt, vat niemand dat op als een belediging. Ook het flirten ging een stuk makkelijker zonder een vrouw naast me. De meeste mensen gaan er namelijk vanuit dat je als stel reist. De gaydar van mede-reizigers raakt dus compleet in de war als je ineens gaat flirten bent met een jongen terwijl er een meisje naast je zit. Die eigen kamer bleek uiteindelijk dus ook zelden een eenzaam hok 😉

Is het dan niet eng, alleen reizen?

Misschien is alleen reizen voor een vrouw wel wat eng, maar  ik ben al zoveel alleen-reizende vrouwen tegengekomen dat ik me daar niet eens meer zorgen om maak. Ook voor (gay)mannen is alleen reizen geen punt. Per slot van rekening ben je wel in de bewoonde wereld op reis. En zelfs in een afgelegen gebied vind je wel reisgenoten met wie je kunt optrekken als je dat een veiliger gevoel geeft. Tip: slaap bij voorkeur in hostels als je voor het eerst alleen reist. Daar maak je sneller contact met andere reizigers. Hoe duurder het hotel, hoe lager de sociale interactie is mijn ervaring.

Eén mening is natuurlijk geen mening. Lees daarom ook dit interview met Miquel Mohamedjar. Hij gaat ook regelmatig alleen op reis en kan het iedereen aanraden.

Hoe was jouw eerste alleen-reis-ervaring?