guy checking facebook

Verslaafd zijn aan Facebook is helemaal niet erg. Het kost je niets, behalve veel tijd. Nou ja, én af en toe een aankoop die je waarschijnlijk niet had gedaan als je niet ‘uit nieuwsgierigheid’ even op dat linkje had geklikt.

Maar ben je het beu om ‘s morgens als eerste te checken of de wereld al is vergaan? Of is ‘s avonds het liken van een setje vakantiefoto’s van vrienden het hoogtepunt van je dag, dan is het tijd om af te kicken van Facebook.

Het Facebook Afkick-plan: 5 stappen naar een Facebook-vrij leven

Dat ik nu weer post over het afkicken van Facebook, betekent dat mijn ondoordachte cold turkey aanpak uit 2013 niet helemaal succesvol bleek. Daarom ben ik dit keer iets grondiger te werk gegaan.

Mijn doel was niet om van Facebook af te gaan. Het is namelijk erg handig voor verschillende apps, zoals Spotify, Headspace of Netflix. Maar bovenal wil ik af en toe nog wel kunnen checken welke gay-parties in Rotterdam ik absoluut niet wil missen.

Stap 1: Delete Facebook Messenger

Sinds ik de app al ruim drie maanden niet meer op mijn telefoon heb, weet ik eigenlijk nauwelijks nog waarom ik ‘m uberhaupt had. Zo snel gaat het afkicken dus blijkbaar. Maar de continue aandachttrekkerij van Facebook middels de app is rete-irritant.

Als je de app verwijdert, moet je erop voorbereid zijn dat je regelmatig door Facebook naar de app-store wordt gestuurd om het opnieuw te downloaden. Gewoon niet doen. Het is even wennen om voortaan weer alleen via je laptop berichten te beantwoorden. Maar anderzijds: je vrienden wennen er snel genoeg aan dat je niet real time reageert.

Stap 2: Delete de Facebook-app

Dit is misschien wel de moeilijkste stap. Het scrollen door de tijdlijn was mijn favoriete bezigheid: in bed, op de wc, in de trein, in de bus, op het werk, eigenlijk overal. Maar zodra je Facebook weer actief moet opzoeken in je browser op je telefoon, gaat de lol er toch een klein beetje vanaf. Dat is ook logisch, de Facebook-app is ontwikkeld om je zoveel mogelijk terug te laten komen.

Stap 3: (de leukste stap) Ontvolgen ipv ontvrienden

Deze stap kan weken duren. En ik vond het de leukste stap. Het principe is simpel: check Facebook zo vaak je wilt. Bij elke update die je ziet, klik je op het pijltje in de rechter bovenhoek en selecteer je: ‘<naam> niet meer volgen’. Waarom is dat leuk?

Facebook heeft verschillende algoritmes om te bepalen welke berichten je wel of niet te zien krijgt. En die zijn meestal van mensen met wie je veel appt, die je veel liket of met wie je op dezelfde events bent.

Door vrienden te ontvolgen, gaat Facebook op zoek naar vrienden van wie je vaak al tijden niets meer hebt gezien. Ik stond er zelf van te kijken hoe lang ik die mensen dus eigenlijk al niet had gemist. 

Maar pas op: voor je het weet ben je weer verslaafd. Die ene update van die vriend is zo leuk, die blijf je nog even volgen. Maar dat was nou precies waarom je verslaafd was. Dus geef ‘m nog een laatste like en klik vervolgens op niet meer volgen.

Ook bedrijfsupdates kun je missen als kiespijn

Bang dat je de verhalen gaat missen? Je krijgt ze binnenkort allemaal weer face to face te horen. Dat is iets om naar uit te kijken!

Je zult merken dat je ook steeds meer bedrijfspagina’s gaat zien. Ook daarvan kun je telkens afvragen of je ze nog wilt volgen. Ook hier kun je ervoor kiezen om ze niet meer te volgen.

Stap 4: Weersta de verleidingen

Als je bij deze fase aankomt, zijn bij Facebook de alarmbellen gaan rinkelen. De digitale postbodes van Zuckerbergs firma sturen je verschillende berichten, meestal via mail. En ook het rode icoontje doet ook nog steeds z’n betoverende ding en probeert je te interesseren voor verjaardagen, events en andere dingen waarvoor je je nog niet hebt afgemeld. Natuurlijk krijg je ook nog steeds de updates over reacties op je eigen posts. Weersta die verleiding en ga door naar de laatste stap.

Stap 5: selecteer ‘alleen ik’

Dit is letterlijk de meest egoïstische stap: kies bij het eerstvolgende bericht dat je wilt delen de optie ‘alleen ik’ bij ‘delen met’. Het is een lastige, want dit betekent dat Facebook voortaan fungeert als je digitale dagboek. Voordeel is wel dat je er nu al je zieleroerselen kwijt kunt.

Let op: ook dit keer gaat Facebook je weer als een foute dealer verleiden om toch meer te Facebooken. Zo zal er bij het delen van berichten af en toe een melding komen, die vraagt of je het toch weer met al je vrienden wilt delen. En soms verstoppen ze dat bericht en wordt je privacy-instelling ineens gewijzigd.

Een extra stap: je foto’s en digitale dagboek opslaan

Je kunt er voor kiezen om je hele profiel te verwijderen. Maar dan mis je de makkelijke toegang tot andere apps. Ik heb nog even een zwart of wit vlak als profielfoto te nemen, maar dat staat zo ongezellig in DuoLingo. Dus daar heb ik vanaf gezien.

Wel heb ik al mijn Facebook-fotoalbums gedownload. En ook dat was makkelijker dan ik dacht.

Mocht je naar aanleiding van deze post besluiten af te kicken van Facebook, dan wens ik je veel succes. En schrijf je in voor TomPost, zodat ik je kan mailen als ik echt iets belangrijks te melden heb. Dus niet eens per week een nieuwsbrief, dat is zooooo 2013. 😉