Kijk je stiekem vaker dan je wilt op Facebook en wil je er vanaf? Afkicken van Facebook is makkelijker dan je denkt. Tot een half jaar geleden was ik ongemerkt verslaafd aan Facebook, maar sinds een paar maanden ben ik ‘clean’. En het was helemaal niet zo moeilijk als ik dacht.

Wil je niet stoppen met Facebook, maar wel minderen, dan heb ik een fijn afkickplan voor je. Misschien wordt het wel het laatste wat je deelt op Facebook.

Tot voor kort was ik Facebook-verslaafd.Ik schreef zelfs in 2013 al over een Facebook-verslaving. Ik checkte berichtjes en updates vrijwel continu. Ik klikte op refresh voor nieuwe berichten en het rode icoon van de meldingen had nauwelijks tijd om van nummer te verspringen. 

Ook op m’n balkon gaat m’n laptop mee. Maar zonder Facebook tegenwoordig.

Verslaafd aan likes

Ik like-te er op los en elke gedachtenkronkel in mijn hoofd belandde al snel als nieuwe update in mijn tijdlijn. Foto’s van feestjes móésten online en mijn vakantieplezier bestond voor een groot deel uit het aantal likes dat ik kreeg op plaatjes van mooie foto’s.

Het succes van That Guy From Rotterdam hielp mijn verslaving nog een handje. Als ik zelf niets te melden had, vond ik wel een excuus om mijn volgers te plezieren. Maar vooral het feit dat mijn vakanties de inspiratiebron zijn voor That Guy From Rotterdam zorgde voor een continue drang om mijn vrije tijd te delen met de hele wereld.

Afkicken van Facebook

Gelukkig is dat inmiddels veranderd. En ik moet zelfs moeite doen om mijn vakantiefoto’s überhaupt nog te willen delen. De verslavende likes doen me nauwelijks nog iets en ik voel geen enkele drang om de hele dag updates van anderen te lezen. Maar dat komt misschien wel doordat ik het voor mezelf heel makkelijk heb gemaakt om Facebook te negeren. Het Facebook-afkickplan is simpel, maar misschien wil je eerst even de basics weten: Waarom Facebook zo verslavend is.

Zo niet, dan kun je hier direct door naar het Facebook-afkickplan

Lees verder ->