De snelste weg naar geluk bestaat uit twee letters en een uitroepteken: JA! Het uitspreken van dat kleine woord kan het begin zijn van een nieuw avontuur en een leven vol verandering. Wil je gelukkig zijn? Lees snel verder. (En als het antwoord nee is, dan zijn er genoeg trainingen waar je kunt leren geluk buiten de deur te houden.)

Voordat ik naar de Toneelacademie ging, volgde ik een theatercursus ‘improvisatie’. Hier leerden we om scenes te maken, zonder dat we ook maar iets hadden voorbereid. De belangrijkste oefening waarmee we aan de slag gingen, was ‘ja zeggen’. Als je tegenspeler iets voorstelde en je zei ‘nee’ dat stopte namelijk elke scene. Terwijl als je ‘ja’ zei, er een compleet nieuwe wereld van mogelijkheden openging. Het leverde niet alleen hilarische scenes en veel gelach op, maar het zette ook aan het denken. In het echte leven is het namelijk precies zo. Zeg je ‘nee’, dan blijf je waar je bent. Zeg je ‘ja’ dan zet je de deuren open waardoor geluk naar binnen kan stromen.

‘Verandering van spijs’

De mens is van nature geneigd om vast te houden aan bestaande zekerheden. Verandering is eng en levert veel gedoe op, is de gedachte. Maar het gezegde ‘verandering van spijs, doet eten’ laat zien dat als je eenmaal de smaak te pakken heb, je waarschijnlijk zin krijgt in nog veel meer. Het enige dat je daarom hoeft te doen, is ‘ja’ te zeggen. Train jezelf erin, want het zal niet altijd makkelijk zijn om mee te gaan in spannende voorstellen. Gaandeweg zul je ontdekken dat zelfs de kleinste ‘ja’ al tot onverwacht leuke situaties zal leiden. Komt één van je vrienden met een suggestie voor een leuk restaurant aanzetten, troef hem of haar niet af met een betere suggestie, maar zeg gewoon ‘ja, leuk’! Krijg je de vraag om mee te doen aan een marktonderzoek, doe eens gewoon mee en wie weet ga je wel naar huis met een tas vol gratis boodschappen. En vragen ze in de sportschool of je mee wilt doen aan het buikspierkwartier, zeg gewoon ‘ja’!

electric run rotterdam 02

Als je eenmaal gewend bent om de kleine verrassingen te verwelkomen, dan leer je vanzelf om uit te kijken naar grotere kansen. Een nieuwe baan, een verre vakantie en misschien wel een sabbatical liggen allemaal binnen handbereik. Het voordeel van eerst ‘ja’ zeggen en dan pas te gaan kijken naar de invulling, is dat je vanzelf op nieuwe paden komt. Zo bedacht ik een tijd geleden dat ik naar Canada wilde. Ik zei ‘ja’ tegen de bestemming, maar had geen flauw idee waarvan ik dat zou moeten betalen. In je eentje op vakantie naar een westers land is namelijk niet goedkoop. Maar omdat ik al had gekozen voor Canada, boekte ik het ticket en besloot uit te gaan zoeken hoe ik zo voordelig mogelijk op pad kon gaan. Op die manier kwam ik in aanraking met CouchSurfing. Het idee stond me, eerlijk is eerlijk, een beetje tegen. Toch zei ik ja. En wat bleek? Ik leerde fantastische mensen kennen die me bovendien lieten kennismaken met de mooiste plekken van hun stad (en ik belandde ineens op de set van een fashion-swimwear-shoot.). Sommige van die mensen zijn inmiddels vrienden geworden, die ik voor geen goud zou willen missen. En dat allemaal dankzij die twee letters.

toronto-islands-model-shoot

‘Ja, maar….’

Nederlanders zijn een vreemd volkje. Als we een mooie kans krijgen, gaan we onmiddellijk op zoek naar het addertje onder het gras of een excuus om die kans te laten liggen. ‘Ja’ wordt dan ook vaak gevolgd door het woordje ‘maar’. Vervolgens krijg je een compleet relaas over waarom je iets niet zou moeten doen. Waarmee je dus eigenlijk een verkapte ‘nee’ als antwoord geeft als het geluk op je deur klopt. Om die vervelende gewoonte af te leren is er een simpel trucje. Verander het woordje ‘maar’ door het woord ‘en’. Hiermee houd je je hersenen voor de gek. Je dwingt jezelf namelijk te formuleren ‘hoe’ je invulling gaat geven aan je ‘ja’. Probeer het eens.

Wat te doen met ‘nee’?

Grappig genoeg zijn er volop trainingen waar je ‘nee’ leert zeggen. Je leert er hoe je je grenzen bewaakt, hoe je veilig stelt wat je hebt en hoe je voorkomt dat je in ongewenste situaties terecht komt. Angst is hiervoor de grootste drijfveer. In levensbedreigende situaties is angst een wijze raadheer: volg je instinct en je zult waarschijnlijk beter uit de strijd komen, dan wanneer je alles rationeel bekijkt. Maar in alle niet-levensbedreigende situaties is angst juist je grootste vijand. Het weerhoudt je ervan om onvergetelijke momenten te creëren, om een baan te kiezen die misschien niet een nieuwe hypotheek betaalt, maar je wel gelukkiger laat zijn. Laat angst achter je en zeg ‘ja’ tegen het leven. Je zult zien dat er deuren voor je open gaan, die anders voor je gesloten blijven.

Meer lezen over geluk? Ik heb zelf heel veel gehad aan dit filmpje, van Jerome Jarre die een miljoenendeal afslaat om gelukkig te kunnen blijven. En natuurlijk deze, over hoe je je vakantiegevoel vasthoudt in huis.

[bol_search_form limit=”10″ block_id=”bol_512b6c0ea8cb8_search-form” cat_id=”0″ cat_select=”0″ default_search=”geluk” name=”Zoek geluk” sub_id=”” background_color=”FFFFFF” text_color=”000000″ link_color=”009EFD” border_color=”009EFD” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″]