underwater selfie sexy guy shark

Als je de travelexperts mag geloven, wordt 2015 een heerlijk vakantiejaar, met nieuwe vormen van vakantie vieren. De traveltrends volgen elkaar snel op, maar deze 8 zul je ongetwijfeld tegen gaan komen in 2015!

poshtel london nikolas koenig

Traveltrend 1. Poshtels

De laat-twintigers en dertigers ontdekten op relatief jonge leeftijd het backpacken, maar zijn inmiddels gaan werken en hebben geld te besteden. Een duur en onpersoonlijk hotel is niet aan deze groep niet besteed; veel liever gaan ze naar poshtels, oftewel luxere hostels. Volgens het World Travel Market Global Trends Report 2014 worden de poshtels de grote hit van komend jaar. Poshtels zijn voorzien van alle comfort en gemak, luxe (eigen) slaapkamers en goed ontbijt, maar kleinschaliger dan de ouderwetse familiehotels. Zeg maar een professionele AirBnB of een grotere luxe Bed & Breakfast. Ook onder gay-travellers nemen poshtels een grote vlucht, met name door het ontbreken van kinderbedjes.

traveltrends 2015 poshtel we hostel sao paulo

Het poshtel waar ik verbleef in São Paulo: WE Hostel

Traveltrend 2. Slow Travel

Jarenlang heb ik mezelf uitgeput door in 3 weken tijd hele landen te doorkruisen. Vrijwel dagelijks in- en uitpakken om zoveel mogelijk ’to do-s’ af te vinken. Gelukkig begint in 2015 de opmars van slow travel. Oftewel: in een rustiger tempo een kleiner gebied verkennen. Niet meer heel Toscane in anderhalve week, maar vanuit 1 plek met een auto dagtripjes te maken. Het klinkt mij al als muziek in de oren en sluit ook naadloos aan op de derde reistrend voor 2015:

Traveltrend 3. Vaker op mini-vakantie

Weekendjes weg blijven onverminderd populair. Sterker nog, ze worden steeds populairder. De tijd dat standaard een week duiken, een week skiën en 3 weken zomervakantie werden afgewisseld met 2 lange weekenden citytrip is voorbij. Het economisch herstel en de onzekerheid op de arbeidsmarkt houden consumenten voorzichtig. Vakanties worden korter en dichter bij huis. Meerdere keren per jaar 3-5 dagen weg, de mini-vakantie, is voor veel gays al vanzelfsprekend, maar wordt ook populairder bij andere tweeverdieners, vriendengroepen en singles.

Traveltrend 4. Smart Budget

Vakanties worden steeds diverser en het is al heel gebruikelijk om een luxe stedentrip af te wisselen met een backpackvakantie, een all-inclusive zonvakantie en een low-budget ski-weekend. Reisorganisaties spelen hierop in door pakketten aan te bieden voor verschillende gelegenheden en budgetklassen. Enerzijds de goedkoopste vliegtickets en anderzijds de onbezorgdheid van een luxe hotel. Slim omgaan met je (vakantie)geld dus.

Traveltrend 5. Veilig en verzekerd op reis

Nu we massaal op onze centen letten, worden we ook steeds creatiever in het uitzoeken van besparingen op uitgaven en verzekeringen. Wat moet je met een doorlopende reisverzekering als je maar 20 dagen per jaar op reis bent? Ziekenhuiskosten verzekeren, terwijl je ook al een buitenlanddekking bij je zorgverzekeraar hebt? Nederlanders zijn het meest oververzekerde volk ter wereld. Gelukkig sla je met een beetje slim rekenwerk twee vliegen in een klap. Bijvoorbeeld met de Nationale-Nederlanden CreditCard, die je aankopen automatisch 365 dagen verzekert tegen verlies, diefstal en beschadiging. Die kaart is bovendien voordeliger dan de meeste creditcards (eerste jaar gratis en daarna maar € 20,- p jr). Het is ook de eerste Nederlandse creditkaart met NFC-chip voor contactloos betalen, dat op dit moment in het buitenland erg populair is.

CreditcardNN_schets_3a

Traveltrend 6. Verrassingsvakanties

Vroeger ging je nog weleens last-minute naar de ticketbalie van Schiphol, maar tegenwoordig wil je niet meer overal terecht komen. Bovendien kan een bestemming als London of New York in het hoogseizoen alsnog duur uitpakken, als je uberhaupt al slaapplek kunt vinden. Toch blijft niets zo avontuurlijk als een verrassingsvakantie. Organisaties als SPRS spelen hier handig op in, door alles te regelen zonder jou te vertellen wát er is geregeld. Voor de avontuurlijke reizigers dus!

Traveltrend 7. Eten met vreemden

MisterBnB ken je al en Thuisafgehaald vind je ook wel leuk, maar hoe ontdek je in het buitenland de authentieke keuken? Volgens het World Travel Market Global Trends Report gaan we in 2015 ook socialer op vakantie, door uit eten te gaan met (of: bij) locals. EatWith of BookaLocal spelen hierop al handig in en brengen de peer-to-peer-keuken binnen handbereik. Ik zou willen dat ik het zelf had bedacht, want dit lijkt mij een fantastische trend en ik vermoed dat ik zelf m’n keuken ook maar openstel!

inspiring pic by nomadicboys.com

Traveltrend 8. Onderwaterselfie

Nu meer smartphones waterdicht worden, zie je ze ook steeds vaker onder water opduiken. Geen gedoe meer met onderwatercamera’s en buddies die geen gevoel voor beeldverhoudingen hebben: de onderwaterselfie wordt misschien wel de meest zichtbare reistrend in je Facebook-timeline.

Welke trend ga je absoluut volgen? En welke zou je zelf toevoegen? Heb je überhaupt al vakantieplannen?

Dit redactionele artikel is gesponsord door de Nationale-Nederlanden CreditCard en geschreven door That Guy From Rotterdam.com.