Een weekendje weg is ideaal als je veel op vakantie wilt gaan, maar niet al te veel vrije dagen wilt opnemen. Met deze praktische tips haal je het meest uit je spaarzame vrije tijd.

1. Plan slim

Bepaal van tevoren of je een vrije dag wilt opnemen of niet. Een duidelijke randvoorwaarde stellen, beperkt je keuzevrijheid maar bespaart je tegelijkertijd frustraties over aanbiedingen die niet overeenstemmen met je vrije tijd. Vaak is het voordeliger om een vrijdagmiddag en maandagmorgen te reizen, met 2 halve dagen kom je al een heel eind!

2. Wacht niet met boeken

Zie je een goede aanbieding voor een goedkoop trein- of vliegticket, boek dan direct. Zeker als je een paar maanden vooruit plant, kun je prima tickets vinden die je op vrijdagavond heen en op zondagavond terugbrengen. Zo haal je het meest uit je weekend. Als je een beetje dicht bij huis blijft, heb je bovendien wat minder reistijd. Ideaal vanuit NL is bijvoorbeeld Oslo. Geen idee wat je daar moet doen? Lees dan mijn post: Ontdek Oslo – weekendtrip.

3. Doe het in 48 uur

Zelfs als je maar 48 uur weg bent, heb je het gevoel dat je een heel lang weekend bent weggeweest. Zorg in dat geval voor 2 overnachtingen in de plaats van bestemming en verspil je tijd niet met katers van wilde stapavonden. Inspiratie nodig voor goede 48 uurs vakanties? Lees hier alle artikelen in de categorie 48 hours!

4. Wat ga je doen?

Ik plan zelden mijn hele weekenden en lees me vaak pas in als ik in het vliegtuig zit. Om te voorkomen dat je te weinig ziet of doet, is het handig om 1 of 2 dingen op te zoeken die je écht graag wilt zien. Ga daarheen en ga vervolgens in de directe omgeving ‘vrijwillig verdwalen’ (zie ook mijn eerdere blogpost). Je hoeft overigens niet altijd ver weg te gaan voor een echt vakantiegevoel; een roadtrip door Zeeland ‘does the trick too’.

5. Wat ga je eten?

Lebanese Lunch

 

Het vinden van een leuk restaurant kan op verschillende manieren. Overnacht je via AirBnB of Couchsurfing dan zal het geen enkel probleem zijn om lokale tips te krijgen. De meeste hostels of hotels hebben ook wel tips, maar om te voorkomen dat je in een toeristenval loopt, kun je beter op straat iemand aanspreken. Vraag aan iemand met wie je (in gedachten) wel eens een kop koffie zou willen drinken, waar hij of zij voor het laatst goed heeft gegeten en je zult versteld staan hoe vriendelijk mensen je te woord staan en de beste tips geven!

6. Verwerk je indrukken

porto musicians

Het kan ontzettend vermoeiend zijn om de hele dag door een stad te slenteren. Neem daarom ook voldoende tijd om ergens te zitten en te genieten van het moment. Een lekkere kop koffie met een stuk taart doet voor mij altijd wonderen, maar ook een half uur powernap voor het avondeten is een aanrader. Je krijgt daardoor weer even wat rust in je hoofd om indrukken te verwerken.

7. Lees de posters

Welcome Cards in een stad zijn hartstikke handig, maar bevatten vaak kortingscoupons voor uitjes die je in je eigen stad nooit zou bezoeken. Lees daarom de posters op straat om te zien welke films, voorstellingen en expo’s er te zien zijn. Die zijn namelijk meestal bedoeld voor lokale inwoners en veel minder voor toeristen. Daardoor is de kans groter dat je een bijzondere avond met ‘locals’ meemaakt.

8. Ga naar de markt of een festival

Brixton market fish London

 

In elke stad is er in het weekend wel een markt te vinden. Het is een heerlijke manier om iets mee te krijgen van lokale cultuur en de overdaad aan geuren, kleuren en mensen geven je echt het gevoel dat je ver van huis bent. Is er een festival in de stad, ga erheen! Ook hier geldt dat deze meestal voor lokale bezoekers zijn geprogrammeerd en in een korte tijd krijg je veel prikkels en uitgelaten sfeer mee. Zo bezocht ik laatst het London Coffee Festival: totaal niet typisch toeristenuitje, maar wel een perfecte start van m’n dag en toevallig in een hippe wijk met leuke shops.

Natuurlijk zijn er genoeg mensen die tijdens een weekendje weg het liefst de grote internationale winkelketens afstruinen. Geen probleem natuurlijk. Maar wil je vaker een weekendje weg kunnen, dan is het misschien slimmer om die juist te mijden. Al was het maar omdat je veel tijd en geld bespaart, die je net zo goed kunt besteden aan je volgende weekendje weg.

Wat zijn jouw tips voor het perfecte weekendje weg?