hok park water oslo

Oslo is misschien wel de meest relaxte bestemming voor een citytrip. Veel groen, veel koffiezaakjes (Noren drinken meer koffie dan welk volk ook) en het tempo is aangenaam rustig.

Doe daar een flinke portie natuurschoon, musea, vriendelijke mensen en lekker eten bij en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagd weekend weg. Nou ja, bijna alles. Want deze 5 tips kun je ook wel gebruiken!

live like tom relaxing in grass gay travel oslo city break

Noorwegen is duur en de hoofdstad Oslo is daarop geen uitzondering. Voordeel daarvan is dat je niet struikelt over de drommen dronken toeristen. Dronken worden is namelijk erg prijzig: een biertje kost 10 euro.

Een weekendje weg naar Oslo is dan ook de meest frisse citytrip die je op je bucketlist kan zetten. Niet voor niets is het de derde keer in 2 jaar tijd dat we er zijn geweest en schreven we eerder al: vrijdagavond weg, zondagavond terug: citytrip Oslo.

art oslo city center central station golden wall tree upside down

Citytrip Oslo: relax, je hoeft niet alles te zien!

Je kunt je weekendje weg vol proppen met alle highlights van de stad. Maar als je in het late voorjaar of vroege najaar gaat, zou je wel gek zijn als je de echte highlight van de stad zou missen: de natuur!

That Guy From Rotterdam zet 5 tips op rij, die je niet mag missen. Ze combineren natuur, rust en een vleugje cultuur.

1. Huk, het verborgen strand van Oslo

Bij Oslo denk je misschien niet direct aan strand. Veel toeristen komen ook niet verder dan de commerciële pier (Strandpromenaden) bij het Astrup Fearnley Museet. Op de peninsula waar ook de populaire musea (oa: Vikingskipshuset) liggen, is een strand waar nauwelijks toeristen komen.

Het strand Huk is een heerlijke plek om een dagje te zonnen, op het gras of in het zand. Neem als je wilt een wegwerpbarbecue mee, zoals de Noren doen. Of haal hotdogs bij het strandtentje.

Buslijn 30 brengt je in 15 minuten naar het strand Huk. Je kunt ook met het pontje richting de musea en dan een kwartier lopen.

sexy guys relaxing on beach in oslo

oslo water outdoor activity kayak

relax on huk beach oslo park

huk beach quiet place oslo

2. Hok, museum, park en strand in één

De modernste internationale tentoonstellingen vind je in Henie Onstad Kunstsenter. Toen wij er waren, was dat een complete overzichtstentoonstelling van Yayoi Kusama, maar ze hebben er ook permanent werk van Kurt Schwitters. 

Buiten kijk je uit op kleine eilandjes en voorbij varende bootjes. Of je wandelt langs de sculpturen in het park.

Buslijn 151 brengt je er in 20 minuten heen en als je vroeg in de ochtend gaat, heb je de rest van de dag om in het park of op het strand te liggen.

sculpture park oslo hok

having fun at hok museum oslo

yoyoi kusama wax statue

pop art hok oslo banana sculpture park

3. Vigelandpark en Frognerpark

Het bekendste beeldenpark van Oslo is wereldberoemd. We gaan er graag heen als we niet al te veel tijd hebben, maar wel even in het frisse groen willen wandelen.

Het park heeft een bijzondere geschiedenis. In ruil voor een atelier en productiewerkplaats kreeg de gemeente Oslo alle kunstwerken die Vigeland produceerde.

Je fotoverslag van een weekend Oslo is niet compleet zonder de beelden van naakte mannen en vrouwen. Neem een goed boek of een stapel tijdschriften mee en zoek een lekker plekje uit in het gras. Je hebt vakantie en dit is het moment om te relaxen.

vigelandpark oslo gay men statue

vigelandsparken tower with naked bodies

attractive man with sunglasses relaxing in the grass park

relaxing in vigeland park oslo

bear bearded men statue vigeland park oslo

naked men gate fence vigeland park oslo

grass frognerpark oslo

4. Vår Frelsers Gravlund en Akersbakken

Er zijn maar weinig begraafplaatsen die zo rustgevend zijn als het begraafpark in het centrum van Oslo. Ben je een death star chaser, maak dan nog ff een selfie bij de graven van Henrik Ibsen en Edvard Munch.

Wandel over de begraafplaats in de richting van Grunerløkka en je komt vanzelf langs een van de oudste straatjes van de stad met oude houten huizen in vrolijke kleuren, Akersbakken.

5. De beste hamburger van Oslo

visit oslo gay norway akersbakken oslo

 

In Oslo kun je prima uit eten. Goedkoop is het allemaal niet, maar de grootte van de porties en de pure smaken maken veel goed.

Zo aten we onder meer bij Elias Mat & Sant, LeBenjamin en Smalhans, waar Noorse klassiekers formidabel eigentijds worden bereid. Smaken van het seizoen en zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten.

elias ma and sant restaurant oslo

Elias Mat & Sant

dinner at le benjamin oslo

Le Benjamin

Ben je op zoek naar hippe plekken, dan zijn de foodstandjes in Mathallen en de wijk Grunerløkka meer aan jou besteed.

Natuurlijk kon ik het niet laten om de beste hamburger van Oslo te eten. Die wordt geserveerd bij Dognvill. En dat was inderdaad een monsterlijk goede burger. (Ook goede plekken voor een burger zijn Munchies, Burger Joint en Beach Club.)

looking down from operahouse oslo

Gay Oslo, bestaat dat?

Er zijn een paar gay bars en gay sauna’s in Oslo. En er is ook jaarlijks een Oslo Pride. Maar een stad waar gays echt geaccepteerd worden, heeft misschien wel helemaal geen gay scene nodig.

Dat is misschien ook wel de reden dat je in Oslo vooral oude mannen tegenkomt in de gay bars. Jonge homo’s kom je tegen in bijna elke hippe bar, koffieplek of restaurant.

gay travel blogger live like tom on top of opera house

Torggata: hippe straat met dé hotspots van Oslo

Sinds de hipsters hun kinderen overal mee naartoe nemen, zie je wel dat de creatieve voorhoede z’n heil zoekt op andere plekken.

torggata cafe sara

Zo is momenteel het gebied rondom Torggata aardig in opkomst. Kies bieren van de tap in de brouwerijbar CrowBar, eet bij Taco Republica of ga naar de bruine kroeg Café Sara of het hippere Peloton Kafe er tegenover.

Wat zijn jouw tips voor Oslo?

two feet watching