Tegenwoordig hoef je niet meer gelovig te zijn om naar het paradijs te gaan: een vliegticket volstaat. Droombestemmingen met wuivende palmen lachen je toe vanuit glimmende folders. Voor gays is het echter niet vanzelfsprekend dat je met open armen wordt ontvangen. In deze 5 paradijzen kun je beter niet met je billen bloot…

1. St Vincent & the Grenadines

Petit St. Vincent, St. Vincent and the Grenadines

Pic: © Macduff Everton/Corbis

Deze prachtige eilanden staan al jaren hoog op mijn verlanglijstje. Vooral omdat ze nog vrij exclusief zijn: er zijn geen chartervluchten en last-minutes naar St Vincent & de Grenadinen. Het toerisme heeft onlangs wel een boost gekregen sinds de Pirates of the Carribean-films er zijn opgenomen.

Maar de grootste bron van inkomsten is nog steeds de landbouw, waarvan de bananenindustrie het grootst is. Desondanks is het geen bananenrepubliek; staatsrechterlijk valt de parlementaire democratie onder het koninkrijk van Britse koningin Elizabeth.

Saint Vincent en de grenadinen

Desalniettemin valt homosexualiteit onder de eigen wetgeving en is daarom verboden, met een gevangenisstraf van 5 jaar als straf. Dat biedt ongetwijfeld inspiratie voor een hoop fantasieën, maar ik zou het er niet op gokken.

2. Seychellen

seychellen eilanden

Als kind zag ik een plaatje van de blauwe zee en daarin prachtige vissen. Ik was meteen verkocht: hier wil ik later eens gaan duiken. Dat gaat er ook zeker nog een keer van komen, want de eilandengroep Seychellen is een echt duikparadijs. De temperatuur schommelt er het hele jaar door tussen de 23 en 31 graden en daarmee is het dus een ideale bestemming voor zonaanbidders.

Ook voor ander natuurschoon ben je hier aan het goede adres, want de Seychellen lopen voorop qua ecotoerisme. Daar hangt wel een prijskaartje aan en daarom is hier geen plek voor massatoerisme: luxe en exclusiviteit staan voorop.

one of the beaches at the Seychelles

La Digue beach at Seychelle island

Ook op het gebied van LGBT-rechten gloort er hoop aan de tropische horizon, in juni 2015 is hier een same-sex-marriage afgesloten. Weliswaar in het huis van de Britse consul, en daarmee officieel op Brits grondgebied. Maar goed, de regels wat flexibel interpreteren moet kunnen voor een huwelijksreis naar de Seychellen. En het feit dat het publicitair flink wordt uitgenut, betekent in elk geval dat men probeert de lokale bevolking te laten wennen aan het idee.

Voorlopig is het echter nog wel officieel een strafbaar feit om sex te hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Als officiële gay travel destination dus nog even overslaan, maar voor een stiekeme homo vakantie dus prima te doen.

3. Malediven

Een ander duikparadijs waar homosexualiteit strafbaar is, vormen de Malediven. Van de maar liefst 1190 (koraal)eilanden zijn er 200 bewoond en zijn er 88 bestemd voor toerisme. Hoewel ze qua luxe-resorts een prima markt vormen voor ‘ons soort mensen’, hebben de Malediven nog een behoefte aan de roze euro of pink dollar.

De kans is groter dat de zeespiegel 2 meter stijgt dan dat het 100% Islamistische land ruimhartiger wordt. Als de klimaatverandering inderdaad doorzet, verdwijnt het hele gebied onder de zeespiegel. Jammer, want ik kan me voorstellen dat Adam en Adam hier best gelukkig zouden kunnen zijn.

Als je van duiken houdt, kun je dus wachten tot je inderdaad het nieuwe Atlantis kunt verkennen. Of je kunt genoegen nemen met gescheiden bedden en ervoor kiezen om niet hand in hand over het strand te lopen.

4. Cook Islands

cook islands beautiful beach

De 15 eilanden van de Cook Islands zijn vernoemd naar ontdekkingsreiziger Thomas Cook. Dat gebeurde echter zo’n 50 jaar nadat Cook ze zelf de Hervey Islands noemde. Hoewel toerisme de grootste bron van inkomsten is voor de eilanden, blijft het een ‘verboden paradijs voor homo’s.

bald-guy-swim-in-the-Seychelles
Een klein goedmakertje: de eilandengroep accepteert homo’s niet, maar de internationale gemeenschap erkent de Cook eilanden evenmin als zelfstandig land. Hoewel ze een eigen parlement hebben, zijn alle inwoners officieel Nieuw-Zeelanders.

5. Belize

Great Blue Hole - Belize

Great Blue Hole – Belize

Het enige Zuid-Amerikaanse land waar Engels de officiële voertaal is, ligt tussen Mexico en Guatemala. Het is het dunst bevolkte land van het continent, met iets meer dan 300.000 inwoners (dat is de helft van Rotterdam). Ooit was het een dichtbevolkt gebied in het Maya-rijk, met meer dan 1 miljoen inwoners.

Later werd het een belangrijke handelspost voor slaven en hout. Doordat de bevolking flink uitdunde, kreeg de natuur volop gelegenheid om te ontwikkelen. Meer dan 5.000 plantensoorten zijn er geregistreerd en honderden diersoorten.

Dat biodiversiteit niet op alle vlakken wordt gewaardeerd, blijkt wel uit feit dat het volgens de wet zelfs officieel verboden is voor buitenlandse homosexuelen om het land te betreden. Het is maar dat je het weet.

Wat zegt de wet?

In de meeste landen waar homosexualiteit strafbaar is, is de daad zelf strafbaar. In de praktijk wordt echter vaak een oogje toegeknepen op de naleving van dit soort wetten. Het is echter verstandig om je niet te uitbundig of openlijk gay te gedragen. In het geval van problemen ben je namelijk niet beschermd door de wet.

In een aantal landen is homosexualiteit verboden, in de zin dat sex tussen twee mensen van hetzelfde geslacht verboden is. Nou is dat redelijk essentieel binnen een gay relatie, maar je hoeft dan niet bang te zijn dat je zomaar wordt opgepakt.

Cook Islands

Cook Islands – forbidden paradises

Wel kun je een homohuwelijk vergeten op dergelijke bestemmingen. Zelfs als je als homostel in Nederland of België trouwt, zul je de honeymoonsuite aan je neus voorbij zien gaan. Laat een eventueel reisbureau checken of het management er problemen mee heeft, of vraag het zelf expliciet bij je reservering. Tenzij je liever voor een onaangename verrassing wilt zorgen en de receptie in verlegenheid wilt brengen.

Als wij naar dergelijke bestemmingen gaan, kiezen we liever voor de twee eenpersoonsbedjes die we tegen elkaar aan moeten schuiven. Het scheelt een hoop gedoe en stiekem is het ook wel knus om als verliefde pubers samen in 1 bedje te liggen.

Welke van deze 5 bestemmingen staat op jouw bucketlist?

Meer reisartikelen