Bolivia Salar de Uyuni sunrise
<- terug naar het eerste deel van dit artikel

Tip 4: Geniet meer van kleine dingen

De meeste mensen die me vragen hoe ik ‘het allemaal voor elkaar krijg’ om zoveel te reizen, reageren op mijn Instagram-foto’s en Twitter-updates. Het is echt niet zo dat ik elk weekend op vakantie ben. Maar het is wel een feit dat ik ontzettend kan genieten van kleine dingen. Dat is begonnen toen ik aan het backpacken was in Costa Rica. Ik zat in een soort boomhut koffie te drinken; het waaide en het was fris. Maar ik genoot intens. Op dat moment besefte ik me dat die boomhut helemaal niet zoveel anders was dan een terras in winderig Rotterdam. Sindsdien probeer ik meer te genieten van de kleine dingen en die te delen met anderen. Een foto van pas opgekomen tulpen is net zo mooi als voor de eerste keer suikerriet eten in de jungle. Waarom dacht je anders dat al die bussen toeristen door onze bollenvelden trekken? Geniet dus meer van de kleine dingen en wees je bewust dat het bijvoorbeeld bezoeken van een kerk in Nederland net zo makkelijk is als in Italië.

Tip 5: Plan slim

De beste truc om meer op vakantie te gaan (voor minder geld), is slim plannen. Ik boek regelmatig vliegtickets met een vertrektijd op vrijdagavond na 8 uur. Maandag om 9 uur ben ik weer op kantoor. Of heel soms neem ik een extra dag vrij voor een lang weekend. Dat is soms wat gedoe, maar bespaart me vrije dagen, die hard kan gebruiken voor een langere trip. Geniet je in 2 dagen Barcelona minder dan in 4 dagen? Ik denk het niet; maar ik hoef dan ook niet zo nodig alles te zien in 1 stedentrip. Ik ga liever 2 keer 1 weekend voordelig, dan gelijk 4 of 5 dagen die me extra vrije dagen kosten. Die paar tientjes verschil maak ik wel weer goed door mijn lunch in zo’n stad gewoon in een supermarkt te halen en in het park op te eten. Sowieso shop ik heel weinig tijdens korte trips; winkelen kan ik thuis ook en H&M is overal hetzelfde, nietwaar?

Natuurlijk heb ik ook niet de wijsheid in pacht. Ik hoop je alleen te inspireren om jezelf vaker een weekendje weg te gunnen. Ongetwijfeld heb je zelf ook goede tips daarvoor; ik ben benieuwd welke.

Wat is jouw ultieme tip om vaker (voordelig) weg te kunnen?

Dit is deel 2 van het artikel ‘Vaker voordelig op vakantie; zo doe ik dat! Lees hier deel 1. 
Pagina 2 van 2