Als ik op reis ben, hoef ik heus niet altijd naar een gay bestemming. Sterker nog: ik mijd de georganiseerde gay reizen en ga het liefst op ontdekking in een stad waar niet alles draait om darkrooms, club nights en Grindr.

Ok, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Maar zelfs als ik een paar weken door een homo-onvriendelijk land reis, is het vrij makkelijk om gelijkgestemden tegen te komen. Op deze 5 plekken vind je vrijwel altijd homo’s, waar ter wereld je ook bent. (Hoewel ik Irak nog niet heb gecheckt.)

1. Musea

Het is super cliché, maar zo waar: homo’s blijken verzot op kunst & cultuur. In dat opzicht is elke bestemming met een museum per definitie goed voor een gay vakantie. Zelfs in landen waar homosexualiteit verboden is, kom je homo’s tegen in musea. Overigens is me wel opgevallen dat dit met name een plek is waar stellen dol op zijn.

-> Lees ook: Zo kom je ontspannen terug van je weekendje weg

2. Stranden

Ook niet geheel onverwacht natuurlijk, maar toch: heb je even behoefte aan ander mannelijk schoon, dan is het strand de plek waar je direct ziet wat voor vlees je in de kuip hebt. Zijn er bosjes, duinen of een naaktstrand in de buurt, dan vind je hier gegarandeerd homo’s. Op het strand van Ipanema hoef je trouwens niet eens een schuilplaats op te zoeken, daar wordt gewoon openlijk geflikflooid.

-> 3 keer raden wat het geilste land ter wereld is.

3. Hotels

In de ruim 10 jaar dat ik minimaal 5 x per jaar op vakantie ga, heb ik alle soorten accommodaties al gehad. Van dormrooms tot en met adult only hotels en van bed & breakfast tot villa. Vanzelfsprekend kom je in de laatste alleen je reisgenoten en verdwaalde one-night stands tegen, maar verder is het vrij overzichtelijk: homo’s houden van hotels. En bed & breakfasts.

In hostels zie je ze nauwelijks of zitten ze nog in de kast. Overigens is het type hotel vrij eenduidig: tijdens prides en grote feesten zijn alle hotels gay-friendly. Op wat minder uitbundige bestemmingen vind je homo’s vooral in de stylish verantwoorde hotels.

4. Coffee-bars

Ik weet niet wat het is met homo’s en koffiebarretjes, maar het lijkt wel of die bij elkaar horen. Iedereen drinkt koffie, dat is waar. Maar ik kan me niet voorstellen dat Caffè Nero in Londen zonder homo-klandizie langer dan een jaar zou overleven.

Starbucks was trouwens een jaar of 10 geleden nog gay-proof all over the world, maar inmiddels lijkt dat de KFC van de koffie te zijn. Zelfs in Aziatische landen kom je tegenwoordig meer homo’s tegen in de 7Eleven dan bij Starbucks. Of zou dat aan de airco liggen?

5. Openbare toiletten (niet verder lezen als je preuts bent)

Logisch dat je homo’s tegenkomt in openbare toiletten, want net als heteromannen moeten homo’s ook gewoon plassen. Maar op de een of andere manier verbaast het mij altijd hoe vaak ik zichzelf afrukkende mannen tegenkom in openbare toiletten. Die zijn natuurlijk niet allemaal homo, I know. Maar waarom zou je dat doen terwijl andere mannen je kunnen zien? Of misschien loop ik gewoon heel toevallig al mijn hele leven op het verkeerde/juiste moment naar binnen. In elk geval ben ik nog nooit in een land geweest, waar ik geen afrukkende man op een openbaar toilet ben tegengekomen.

Waar hang jij uit op vakantie?