De laatste maanden heb ik veel contact met reisorganisaties en tourism-boards. Gevraagd naar mijn blog, vertel ik ze dat That Guy From Rotterdam gaat over reizen en gay lifestyle. Op dat moment zijn er meestal 2 (eigenlijk 3*) reacties mogelijk: óf de persoon klapt volledig dicht en heeft geen flauw idee wat te doen of voor te stellen. Of ik krijg een lading clichés over me uitgestort van een iets té enthousiaste faghag. Het inspireerde me tot deze test: ben jij een cliché gay?

gay-pride-2012

Beantwoord de volgende vragen aan de hand van 5 clichés die ik de afgelopen weken te horen kreeg (zoals Marloes van Budgetproof.nl laatst zelf meemaakte toen ze naast me zat bij een kennismakingsgesprek waarin werd gesteld dat “jullie zo van shoppen houden”) en ontdek of jij een cliché gay bent!

Cliché 1 : “Jullie houden van lekker eten.”

Je zou bijna denken dat het een basisbehoefte is van ieder mensen om te eten en dat je niet vrijwillig op zoek gaat naar vies eten. Als je zegt dat je homo bent, gaan mensen er vaak van uit dat je van lekker eten houdt, dat vooral in het hogere prijssegment zit.  Als dat zo is, dan mag je dit cliché met ‘ja’ beantwoorden. En anders, houd het lekker op een bescheiden ‘nee’.

Cliché 2: “Jullie houden van luxe, zelfs als je gaat backpacken.”

Toegegeven, ik reis graag comfortabel en in mijn ervaring betekent dat: zonder jankende kinderen en het liefst met spullen die langer dan 1 vakantie meegaan. Dat maakt me nog geen luxepaardje natuurlijk. Maar met luxe wordt door toerismebureaus bedoeld: exclusief, duur en stylish verantwoord. Als dat jouw ding is, dan mag dit cliché beamen met een ‘ja’. Ga je liever wat minder luxe om vaker op vakantie te kunnen en doe je af en toe iets buitensporigs, dan mag je dit cliché met ‘nee’ beantwoorden.

Cliché 3: “Jullie houden van musea, theater en andere culturele dingen”

Als je homo bent, gaat men er vanuit dat je je vrije tijd het liefst doorbrengt in culturele instellingen om je geest te verrijken met prachtige indrukken. En natuurlijk ’s avonds een musical meepakken. Dat dit eventueel te maken kan hebben met de aanwezige airco of het gebrek aan kindergejengel hoeven we natuurlijk niet op te biechten. Op dit cliché antwoord ik meestal dan ook volmondig ‘ja’. (En toevallig ben ik inderdaad dol op kunst) Heb jij het merendeel van je vakanties doorgebracht zonder ook maar iets cultureels te doen, dan mag je dit cliché met een ‘nee’ afdoen.

-> In de categorie ‘art & culture’ vind je reviews en winacties op het gebied van kunst & cultuur

Cliché 4: “Jullie gaan alleen naar gay bars en clubs”

Verontschuldigend zeggen veel torusim-boards dat ze geen interessante gay-bestemming zijn omdat er geen gay nightlife is. Hoewel er inderdaad veel homo’s alleen naar gay bestemmingen gaan waar alles draait om cruisen en feesten, zijn er genoeg homo’s die dat geen primaire vakantiebehoefte vinden. Eerlijk gezegd vind ik veel bestemmingen zónder gay nightlife veel boeiender om te ontdekken, omdat ik niet word afgeleid door al die knappe mannen in te kleine zwembroekjes. Kortom: zeg gerust ‘nee’ tegen dit cliché als je je ook prima kunt vermaken zonder homokroegen in de buurt. Wees wel eerlijk: zeg ja als je vooraf wel checkt of er cruising-area’s te vinden zijn.

-> Lees ‘Help, my destination is not gay enough’ als je wat gayness aan een non-gay bestemming wilt toevoegen.

o-GAY-CULTURE-SHAME-facebook

Cliché 5: “Jullie slapen het liefst in gay-owned properties”

Als onderdeel van de lhbt-gemeenschap zouden we elkaar moeten supporten, is een cliché dat hardnekkig rondzingt. Vanuit een moreel standpunt klopt dat ook wel. Maar vanuit het integratiestandpunt is het natuurlijk net zo fijn om in een gay friendly B&B terecht te komen, met een gastvrij heterokoppel dat het paleisje bestiert. En de meeste hotels voldoen prima aan de basisvereisten die gays zoeken in een bestemming: een bed, een ontbijt en WiFi. Daar is niets roze voor nodig. Vind jij dat ook, dan mag je ook dit cliché wegwuiven. Ben jij trouw aan de lgbt community, en boek je uitsluitend gay-owned B&B’s of heb je zelfs ‘sex met je MisterBnB-host‘ dan mag je natuurlijk ‘ja’ zeggen voor dit cliché.

De Uitslag

Heb je op alle clichés vol overtuiging ja kunnen knikken, dan ben je een cliché-gay. Zo niet, dan ben je waarschijnlijk net als ik een mens, die toevallig gay is. Wat een rare wereld is het toch!

* De derde reactie die ik gelukkig ook regelmatig krijg, is die van de mensen die inzien dat gays niet heel veel anders zijn dan andere toeristen: ze willen gastvrij ontvangen worden, genieten van wat een bestemming te bieden heeft gebaseerd op persoonlijke interessen en het liefst geen rare vragen krijgen als ze aangeven met z’n 2-en in een tweepersoonsbed te willen liggen.

Aan welk cliché heb jij een hekel?