Citygidsen staan vol met leuke adressen, maar als je ergens heel kort bent, wil je geen last krijgen van keuzestress. That Guy From Rotterdam maakt het je makkelijk: de 5 leukste adresjes die écht de moeite waard zijn. Dit keer: Oslo (zie binnenkort ook de blogpost ‘vrijdagavond weg, zondagavond terug: Oslo’)  

akersbakken oslo

liveliketom in oslo

Moods of Norway – Hegdehaugsveien 34 (oa)

Shoppen in Oslo is veel duurder dan in Nederland. Maar als je dan toch zo nodig wilt winkelen, ga dan naar Moods of Norway. Dit merk is duur, maar de winkel is een klein feestje. De kleding heeft grappige teksten op de labels (made by really beautiful blonde girls’ en de kleedkamers zien er uit als ouderwetse Noorse toiletten. Als je er iets koopt mag je gratis Ben & Jerrys meenemen en je krijgt er een toffe papieren tas bij met prachtige print aan de binnenkant.

shopping bag moods of norway

Smalhans – Waldemar Thranesgate 10

Tijdens mijn trips probeer ik minimaal één keer echt lokaal te eten. In Oslo is Smalhans dan de uitgelezen plek. Op loopafstand van het centrum is dit een plek waar de Osloërs graag eten. Verse ingrediënten en verrassende smaakcombinaties geven een eigentijdse draai aan de van nature toch al fijne Noorse keuken. Reserveren is wel handig tijdens het weekend.

smalhans oslo

Astrup Fearnley Museet – Strandpromenaden 2

Een klein museum, maar groot genoeg om een hele ochtend door te brengen: het Astrup Fearnley Museet. De tentoonstellingen zijn van wereldklasse en het museum is geen steriele stiltezone, maar een levendige plek van eigentijdse kunst. In de zomer kun je er heerlijk aan het water zitten, ook als je geen museumbezoeker bent trouwens. In de winter loop je vanaf het museum makkelijk naar de voormalige pakhuizen en de nieuwbouwprojecten waarin tientallen restaurants zitten.

Alex Sushi – Cort Adelers gt. 2

Je zit natuurlijk niet te wachten op pizzeria’s en andere ‘Hollandse’ keukens als je naar Noorwegen gaat. Maar waarom zou je vis overslaan als je bent in het land dat bekend staat om z’n schone wateren en verse vis? Bij de keten Alex Sushi krijg je lekkerste vis voorgeschoteld door het knapste personeel. Aanradertje voor Sushi-liefhebbers.

Bizarre rust

Het liefst bezoek ik tijdens een citytrip een botanische tuin, maar als ik maar 48 uur weg ga, is dat vaak iets teveel van het goede. Een bizar alternatief is een wandeling over de begraafplaats Æreslunden van Oslo. Dit is allesbehalve droevig of naargeestig: het is een groots en rustgevend park met lanen en bomen. Edvard Munch en Henrik Ibsen liggen hier begraven en als je op weg gaat naar Akersbakken en Grünerløkka kom je er toch langs. Prima plek dus om even stil te staan bij het geluk dat je hebt om te kunnen genieten van het leven.

Welke stad vind jij een fijne bestemming voor een 48 uurs  trip?