restaurant eleve menu westcord wtc hotel leeuwarden

Zonder vrije dagen op te nemen, toch op vakantie? Onder het motto ‘vrijdagavond weg, zondagavond terug‘ is That Guy From Rotterdam steeds vaker op pad voor 48 uur vakantie. Een trip naar het buitenland geeft al snel een vakantiegevoel, omdat taal en cultuur anders zijn. Alleen al daarom is Leeuwarden een goed alternatief als je in eigen land een weekendje weg wilt. Ik ging samen met Laco op weg naar het hoge noorden, nam een Frysk Paspoort in ontvangst en ontdekte dat 48 uur eigenlijk te kort is voor de hoofdstad van Friesland.

leeuwarden-mercurius-beeld-fontein

Vrijdagavond

liveliketom frysk paspoortDe reis naar Leeuwarden bleek van deur tot deur net zo lang als een tripje Londen (3,5 uur) en daarmee al goed genoeg voor vakantiestemming. Ik had namelijk nog een stapel tijdschriften liggen en na het ritje was ik helemaal bijgelezen. Laco gebruikte de tijd om Nederlandse woorden te leren, maar toen ik ‘m vertelde dat ze in Friesland Fries praten, was daar de lol enigszins vanaf. Even bijslapen bleek een goed alternatief. Eenmaal aangekomen in de Hoofdstad van de Smaak 2015  werden we gastvrij ontvangen door Yannick van Merk Fryslan die ons een Fries paspoort overhandigde. Onze 48 uur Leeuwarden kon beginnen!

Luxe overnachting in WestCord WTC Hotel Leeuwarden

De allereerste stop was ons hotel, het WestCord WTC Hotel. Dit 4 sterren hotel was een ideale uitvalsbasis: het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Élevé zit op de 11e verdieping en het hotel heeft ook een goed uitgeruste gym en wellness-area (inclusief masseur!). Natuurlijk hadden we een bomvol programma waarbij we ook nog wel van outfit wilden verwisselen en niets is dan fijner dan een ruime kamer met zowel douche als bad in een aparte badkamer en een apart toilet. Zelf voelde ik me er direct thuis, omdat er ook 2 Lounge Chairs van Charles & Ray Eames in stonden; die kocht ik zelf een tijdje terug ook en het zijn de beste stoelen voor blogfanaten als Laco en ik! Je kunt er namelijk prima in werken, maar ook even heerlijk onderuit een powernap doen. Het beste aan de kamer was echter de ruimte, stilte en verduisterende gordijnen. Oh, en de bedden. Die bleken namelijk heerlijk!

eames-lounge-chair-westcord-wtc-hotel-leeuwarden-interior-room

Zaterdag: uitgebreide kennismaking

Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Maar goed, het drukke programma dus. Leeuwarden mag dan een middelgrote stad zijn, qua musea, horeca en festivals is het niet voor niets de hoofdstad van Friesland: er is het hele jaar van alles te beleven. Al snel ontdekten we dat Leeuwarden niet voor niets  in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is (zie ook deel 2 van deze post over de musea). De leukste manier om Leeuwarden te leren kennen, is te voet. Wij deden de Friese Food Tour (ik was natuurlijk met Laco van TheFoodJourney en we zijn beiden dol op lokale dingen eten) van We Are Grutsk (grutsk = trots).

leeuwarden-binnenstad-gracht-water-canal

Friese Food Tour

De Friese Food Tour is een wandeltocht door de stad, die je in een uurtje of 3 kunt doen als je flink doorstapt en doelgericht de bijbehorende stempelkaart laat vullen. Maar het is veel leuker (en relaxter) als je er een flink deel van je dag voor uittrekt. Je komt namelijk op leuke plekken, die je de kans geven om meer van Leeuwarden en de regio te leren kennen.

Tijdens de Friese Food Tour kom je ook langs een oud-Hollandse snoepwinkel.

Tijdens de Friese Food Tour kom je ook langs een oud-Hollandse snoepwinkel.

fries suikerbrood leeuwarden

Fries suikerbrood eten bij FairBeans

Zo maak je kennis met de Beerenburger van Boomsma, dúmkes, suikerbollen, kazen, worst, suikerbrood en zelfs een Friese Bapao. Als je de tijd neemt om met de ondernemers een praatje te maken, dan verrijkt het je tour. Zo vertelde één van de dames van boekhandel Afúk ons over typische Friese uitdrukkingen (en de lokale stripheld Tomke – what’s in a name 😉) en ik zou bijna een cursus Fries willen volgen na het gesprek met haar. Ook Björn van Fair Beans nam uitgebreid de tijd om ons te vertellen over de peilers van zijn zaak waar je behalve eerlijke koffie & chocola ook Friese streekproducten kunt kopen (of online bestellen!).

beerenburger-distillery

Live Like Tomke

Live Like Tomke

De Friese Food Tour brengt je ook naar de Blokhuispoort, de voormalige gevangenis die nu dienst doet als plek voor creatieve ondernemers en culturele evenementen. In 2018 is het bovendien het hoofdkwartier voor het Culturele Hoofdstad-jaar.

Zoals gezegd kun je de wandelroute gebruiken als een basis voor een complete dag. Af en toe de tijd nemen om wat winkels in te duiken of om op een terrasje te zitten, vertraagt het tempo en verhoogt het plezier. Verdwalen is haast onmogelijk in de compacte binnenstad, dus neem het ervan. Je hebt per slot van rekening (48 uur) vakantie! 🙂

Eten op hoog niveau: Élevé

eleve-menu-leeuwarden

Friesland is dit jaar Hoofdstad van de Smaak en dat betekent dat er flink wordt uitgepakt om je smaakpappillen te verwennen. Een plek waar ook zonder Hoofdstad van de Smaak-titel op hoog niveau wordt gekookt, is restaurant Élevé. Het restaurant staat letterlijk en figuurlijk op grote hoogte, want het bevindt zich op de 11e verdieping van ons hotel en heeft bovendien een Michelin-ster. Samen met TheFoodJourney liet ik me verrassen door een 5 gangen menu met bijpassende wijnen. De foto’s spreken volgens mij voor zich, maar wil je de complete review, lees dan binnenkort de review van The Food Journey (of binnenkort de aparte blogpost  ‘Lekker luxe: Leeuwarden’). Na 4 uur tafelen hebben we onszelf toch nog even de stad in gesleept om te ontdekken wat er nog meer te doen is op een zaterdagavond.

restaurant-eleve-menu-westcord-hotel-leeuwarden

restaurant-eleve-dessert-red-velvet-cake

Wil je weten wat ik me nog herinner van de zaterdagavond en wat je op zondag kunt doen in Leeuwarden?

Lees dan vooral verder ->

 

Pagina 1 van 2